-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 10 01

Muzikų dinastijos istorija įamžinta simfoninės muzikos kūrinyje

Nacionalinė filharmonija simfoninės muzikos koncertų sezoną pradėjo premjera. Kompozitorius Anatolijus Šenderovas parašė kūrinį, skirtą vienai iš žymiausių Lietuvos muzikų dinastijų – Armonų giminei. Koncertą violončelei ir orkestrui atliko 60-metį švenčiantis violončelininkas Rimantas Armonas ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras.
Natos
Natos / 123RF.com nuotr.

Armonų giminė – kelių kartų žymūs atlikėjai ir pedagogai. Vieno iš jų – Rimanto Armono – 60-mečiui koncertą rašęs kompozitorius A.Šenderovas į kūrinį įpynė ir visos šeimos istoriją. Pradėdamas nuo tėvų Augustino ir Emilijos Armonų temos, kompozitorius plėtoja ją primindamas violončelininko vaikystę, brandą, seserį, žinomą smuikininkę Ingridą, žmoną pianistę Ireną ir sūnų Edvardą, taip pat violončelininką.

„Premjerų esu pagrojęs jau netoli 50-ies, bet tokio kūrinio dar neturėjau. Čia praktiškai biografija, biokoncertas. Kai prasideda koncertas ir skamba fleita, skamba smuikas – tėvo instrumentas, mamos instrumentas, aišku, tai yra nepakartojami įspūdžiai. Jaudinausi“, – paskaoja R.Armonas.

Su Nacionaliniu simfoniniu orkestru koncertą atliko ir pianistė Irena Uss, perkusininkas Arkadijus Gotesmanas, dirigentas Juozas Domarkas.

Kelis muzikos stilius, sudėtingą, nuolat besikeičiantį ritmą kompozitorius sako derinęs kaip atskirus ženklus.

„Visai kaip gyvenime. Gyvenime mes irgi matom – tie nauji stikliniai pastatai šalia bažnyčių sukelia irgi daug diskusijų, lygtais vienas kitam trukdo, bet visi gyvena ir sugyvena visai gražiai. Taip ir muzikoj – gali būti ir džiazas, gali būti ir retoriniai momentai, ultramodernūs, ir romantiniai, ir klasikiniai – viskas kaip gyvenime“, – sako A.Šenderovas.

Trečiojo A.Šenderovo koncerto violončelei ir orkestrui premjera Nacionalinė filharmonija oficialiai pradėjo ir simfoninės muzikos koncertų sezoną. Jame dar vienas vakaras bus skirtas R.Armonui: spalio 24-ąją scenoje gros buvę ir esami profesoriaus studentai – 30-ies violončelių orkestras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius