-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 12

Naujame Nacionalinės filharmonijos sezone – premjeros, jubiliejai ir Maironis

Lietuvos nacionalinė filharmonija (LNF) rugsėjo 22 dieną pradeda 72-ąjį koncertų sezoną, kuriame klausytojai iki gruodžio galės išgirsti beveik 60 koncertų ir įvertinti daugybę premjerų.
Filharmonija
Naujojo Lietuvos nacionalinės filharmonijos sezono pristatymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Sezonas bus gausus muzikinių įspūdžių, kompozitorių ir atlikėjų jubiliejų bei lietuviškų ir pasaulio kūrinių premjerų“, – žadėjo LNF vadovė Rūta Prusevičienė.

Dar prieš prasidedant oficialiam koncertų sezonui, rugsėjo 14 d., Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) kartu su jungtiniu P.Vileišio progimnazijos bei Paul-Berto ir Lamartine'o koledžų iš Paryžiaus moksleivių choru atliks koncertinę programą, kurioje nuskambės pirmoji sezono premjera. Prancūzų kompozitorius Pierras Thilloy susižavėjo Mūzos Rubackytės jam pasiūlyta lietuviška pasaka ir sukūrė oratoriją „Eglė žalčių karalienė“.

„Pažintis su M.Rubackyte lėmė mano pažintį su Lietuvos kultūra, jūsų šalies muzikiniu pasauliu. Ji man rekomendavo keletą lietuviškų pasakų, iš kurių išsirinkau „Eglę žalčių karalienę“. Šioje legendoje yra daug archajiškų, o kartu ir daug šiuolaikiškų dalykų. Ji skatina vaikus gerbti vieniems kitus“, – savo pasirinkimą aiškino kompozitorius, ypatingai susižavėjęs lietuviškomis sutartinėmis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Prancūzų kompozitorius Pierras Thilloy
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Prancūzų kompozitorius Pierras Thilloy

Rugsėjo 22 dieną LNF sezoną pradės Lietuvos kamerinio orkestro ir jo meno vadovo Sergejaus Krylovo koncertas. O rugsėjo 29-ąją scenoje pasirodys LNSO, diriguojamas Juozo Domarko – koncerte, skirtame violončelininko Rimanto Armono jubiliejui, nuskambės Anatolijaus Šenderovo kūrinio „Koncertas violončelei r orkestrui Nr. 3“ premjera.

Tokių premjerų LNF šiame sezone klausytojams žada ne vieną – festivalyje „Gaida“ naujus kūrinius pristatys kompozitoriai Raminta Šerkšnytė ir Albertas Navickas, ansamblis „Vilniaus arsenalas“ atliks Algirdo Bružo ir Zitos Bružaitės kūrinių premjeras, taip pat naujieną žada sugroti Čiurlionio kvartetas.

„Vasarą mūsų kolektyvai ne tik keliavo koncertuodami po Lietuvos miestus ir kurortus, bet ir dirbo su naujuoju projektu, skirtu Maironio metams. Vilniaus kvartetas ir dainininkas Liudas Mikalauskas kartu su Vytautu Rumšu atrinko dainas su Maironio eilėraščių tekstais ir įrašė kompaktinę plokštelę, kurioje Maironio eilės skamba ne tik dainose, bet ir atgyja skaitomos aktoriaus lūpose“, – pasakojo LNF direktorės pavaduotoja Ieva Tamutytė, pridūrusi, kad šis projektas sulaukė didžiulio publikos susidomėjimo.

Šis Giedriaus Kuprevičiaus vokalinis ciklas „Maironio balsu“ publikai bus pristatytas rugsėjo 23 d. Trakuose, koncertų ciklo „Muzika Trakų pilyje“ sezono atidarymo proga. Tiesa, organizatorių teigimu, visi bilietai į šį koncertą jau išpirkti.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos nacionalinės filharmonijos direktorė Rūta Prusevičienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos nacionalinės filharmonijos direktorė Rūta Prusevičienė

Jubiliejaus proga į klausytojus koncertu rugsėjo 26 d. kreipsis dirigentas Donatas Katkus, muzikuosiantis kartu su savo vadovaujamu Šv.Kristoforo kamerinio orkestru. Kamerinę programą gruodžio 9 d. atliks „Musica Caberata Baltica“, švęsdama violončelininko Valentino Kaplūno jubiliejų.

LNF ir naujajame sezone išsaugos klausytojų pamėgtas tradicines programas: orkestro ir kamerinės muzikos koncertus, rečitalius, visai šeimai skirtus koncertus, koncertų ciklą „Muzika Trakų pilyje“, Kalėdų muzikos savaitę, Naujametinius koncertus.

Gruodžio mėnesį Vilniuje lankysis svarbūs svečiai: Maskvos valstybinis simfoninis orkestras ir Londono bendruomenės gospelo choras.
Palaikydama kylančius jaunuosius menininkus LNF šį sezoną pradeda ciklą „Intro muzika“, kuriame nuskambės Valstybinio Vilniaus kvarteto ir jaunojo klarnetininko Vytauto Giedraičio bei Čiurlionio kvarteto ir plačiosios visuomenės iš televizijos projekto pažįstamo akordeonisto „Martyno Levickio koncertai.

„Labai norėtųsi, kad daugiau dėmesio koncertams skirtų jaunieji kūrėjai ir atlikėjai, nes pastaruoju metu lankymosi koncertuose tradicija nusilpusi. O juk muziką studijuojantis jaunimas turėtų kuo daugiau klausytis gyvos muzikos!“ – kviesdama lankytis koncertuose, tikino R.Prusevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius