-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 15

Nepatogi nacių laikų muzikos istorija: ar iš tiesų politika neturi nieko bendra su kultūra?

1955 m. balandžio 16 d. sopranas Camilla Williams tapo pirmąja juodaode dainininke, pasirodžiusia Vienos valstybinėje operoje – ji atliko Čio Čio San vaidmenį Puccini operoje „Madam Baterflai“. Kritikai šį pasirodymą pavadino svarbiu įvykiu ir teigė, kad jis parodė, kaip labai pasikeitė Viena nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos prieš dešimtmetį.
Dirigentas Furtwängleris diriguoja Berlyno filharmonijoje 1941 metais. Koncertą organizavo nacių programa „Stiprybė per džiaugsmą“.
Dirigentas Furtwängleris diriguoja Berlyno filharmonijoje 1941 metais. Koncertą organizavo nacių programa „Stiprybė per džiaugsmą“. / Wikipedia Commons nuotr.

Tačiau per Williams debiutą laikraščiai neaptarė jos kolegų, su kuriais ji koncertavo: Wilhelmo Loibnerio, Ericho von Wymetalio ir Richardo Sallabos, kurie nacionalsocializmo laikais aktyviai muzikavo Austrijoje.

Ar geriausi Williams kūrybiniai metai buvo sugadinti, mat ji dirbo su tais, kurių meninei karjerai nacių režimas teikė tiesioginę naudą?

Antai tenoras R.Sallaba 1941–1943 m. dainavo keliuose Strausso „Ariadnės iš Naksos“ spektakliuose nacių laisvalaikio organizacijai „Kraft durch Freude“ (liet. „Stiprybė per džiaugsmą“). 1942 m. liepos 15 d. Loibneris dirigavo Smetanos „Parduotos nuotakos“ spektaklį vokiečių kariuomenei, o praėjus vos mėnesiui po Hitlerio savižudybės, Loibneris vėl stovėjo ant Vienos valstybinės operos podiumo ir dirigavo Puccini „La Bohème“. Von Wymetalas, kuris ruošė Williams jos debiutui, užėmė Valstybinės operos direktoriaus pareigas po to, kai 1938 m. pabėgo žydas Lotharas Wallersteinas.

 Carl Van Vechten nuotr./ Wikipedia Commons nuotr./Camilla Williams, 1946 m.
Carl Van Vechten nuotr./ Wikipedia Commons nuotr./Camilla Williams, 1946 m.

Ar geriausi Williams kūrybiniai metai buvo sugadinti, mat ji dirbo su tais, kurių meninei karjerai nacių režimas teikė tiesioginę naudą? Susidūrę su tokiu klausimu, galime būti linkę sakyti, kad politika neturi nieko bendra su klasikine muzika. Šis argumentas ne kartą skambėjo, kai menininkai buvo tikrinami dėl jų dalyvavimo aktualiuose įvykiuose. Visai neseniai buvo suabejota muzikantų, turinčių ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius