Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 23

„Parranda Polar“ keliasi į elektrinės muzikos planetą: čia bus erdvės ir liūdesiui

Šią savaitę „Parranda Polar“ trijulė užminė mįslę. Po ilgo tylos etapo jie paskelbė apie koncertą, kuriame apšildys Lietuvoje nežinomą grupę „Planeta Polar“. „Nuo gimimo atskirtos ir į skirtingas planetas patekusios grupės dvynės vėl susitiko beribėse interneto erdvėse ir išsyk atpažino viena kitą“, – skelbia renginio afiša. Kalbantis su „Parranda Polar“ nariais, paaiškėja ir dar daugiau intriguojančių subtilybių.
„Parranda Polar“
„Parranda Polar“ / „NONA“ nuotr.

„Mus sieja broliški ryšiai. „Parranda“ – tai, kas esame, o „Planeta“ – kuo norėtume būti“, – apie poliarinę bičiulystę pasakoja „Parranda Polar“ nariai Vytautas Puidokas (bosinė gitara), Adomas Koreniukas (vokalas, akordeonas) ir Jonas Narbutas (perkusija).

Balandžio 12 d. Vilniaus g. 22 esančioje salėje (virš baro „Vėjai“) savo koncertines programas atliksiančios grupės viena kitą surado gastrolių metu.

„Grojome Baltarusijoje, underground koncerte. Po renginio trys merginos mums pasiūlė eiti kuda nibuc, bet atsisakėme, nusprendę su draugais ramiai sau pasibūti virtuvėje su baltarusiškais produktais. Ten, pasirodo, atėjo ir „Planeta Polar“, kuri, vakarui įsibėgėjus, pradėjo rodyti fokusus. Galvojome, kaip faina, mes irgi taip norime“, – pasakoja Adomas.

Kol kas nežinomos grupės „Planeta“ puslapyje yra pateikta nepaprasta jos istorija. „Kažkur, tarp Atlaso kalnų Afrikoje, tarp Karibų jūros ir Rytų Europos lygumų, atsivėrė smegduobė, į kurią iš dangaus nukrito atminties kortelė. Visi, kas ją paliesdavo, pradėdavo keistai elgtis.

Asmeninio archyvo nuotr./„Planeta Polar“
Asmeninio archyvo nuotr./„Planeta Polar“

Žmones apimdavo lengvumas ir nostalgija, jie imdavo regėti ryškius šviesos pliūpsnius ir girdėti šiltas elektronines melodijas. Nežinomos kilmės ritmas juos vertė judėti. Atminties kortelėje buvo išgraviruotos koordinatės, kurios vedė į tolimą galaktiką toli nuo Žemės, kuri dabar, grupei išpopuliarėjus, geriau žinoma kaip „Planeta Polar““, – balsu perskaito Vytautas.

Tiesa, grupes „Planeta“ ir „Parranda“ sudaro tas pats muzikantų trio. „Tai trys susidvejinusios asmenybės. Galima sakyti, dabar esame šeši“, – priduria Jonas. Tačiau sugrįžkime prie grupės ištakų.

Naujos erdvės paieškos

Jau penktus metus gyvuojanti lotyniško folkloro grupė „Parranda Polar“ 2017 metų žiemą išleido kasetę „Mucho Frio“. Ją sudaro septyni kumbijos ritmais ir melodijomis šokantys kūriniai.

„Kumbija yra linksma ir nuoširdi. Kažkas tarp vaikystės ir prieš mirtį – džiaugsmas be pykčio, be pozos, ego. Savitai transcendentinė muzika“, – prieš keletą metų pasakojo albumą pristačiusi grupė.

Mucho frio, verčiant iš ispanų kalbos, reiškia „labai šalta“. Tiesa, ten, kur susiformavo kumbijos tradicijos, Kolumbijoje, klimatas kitoks nei mūsų kraštuose. „Visą šį laiką svajojome, kad kumbija pabūtų čia, Lietuvoje, o atėjus šalčiams užsidėtų kailinius ir labiau rezonuotų su pačia vieta. „Planeta“ šiandien mums rodo naują kryptį“, – teigia Adomas.

Asmeninio archyvo nuotr./„Planeta Polar“
Asmeninio archyvo nuotr./„Planeta Polar“

Grupės trijulė akustinį „Parrandos“ skambesį „Planetoje“ žada praturtinti įvairiais elektroninės muzikos elementais. „Autentiškoje kumbijoje yra mažiausiai 3 – 5 perkusijos. Kiekvienas skirtingas būgnelis turi savo garsą. Tai sukuria tvirtą ir turtingą ritminės sekcijos pagrindą. Mūsų atlikimas buvo kitoks. Kartais jausdavomės apriboti. Todėl ieškojome būdo, kaip suteikti savo muzikai daugiau įvairovės, ir jį suradome“, – pasakoja Vytautas.

„Planetos“ muzikoje bus galima patirti ir daugiau emocinių atspalvių. „Manau, kad stebuklingiausi dalykai mene nutinka tada, kai susiduria du skirtingi jausmai, du poliai. „Planetos“ muzika apjungia ir linksmą, ir liūdną nuotaikas. Tiesa, net ir liūdnesnis „Planetos“ kūrinys vis tiek išsaugo savyje šiltą, plaukiantį kumbijos vibe'ą. O kitas, kuris šiek tiek linksmesnis, turi šaltesnes ir liūdnesnes harmonijas“, – mintimis dalijasi Adomas.

Nors ir įtraukdami elektroninės muzikos elementų, grupės nariai nežada „Planetos“ atlikimo apriboti struktūruotame laike. „Nebus playback'o, prie kurio turėtume taikytis. Ritmas ir tempas išliks visiškai laisvi. Taip, tie garsai, kuriuos išgausiu, nebus natūralūs, tačiau visas atlikimas bus gyvas“, – apie būsimąjį pasirodymą pasakoja Jonas.

O kas toliau?

Ar šios dvi grupės – „Parranda“ ir „Planeta“ – ilgainiui susilies į vieną, jų nariai kol kas atskleisti neskuba. Tačiau tikėtina, jog šiais metais daugiau išgirsime „Planetos“ pasirodymų.

Asmeninio archyvo nuotr./„Planeta Polar“
Asmeninio archyvo nuotr./„Planeta Polar“

„Paskutinį solinį koncertą Lietuvoje, kaip grupė „Parranda“, turėjome pernai rugsėjį. Visą rudenį ir žiemą skyrėme „Planetos“ programai. Pavasarį žadame pasiblaškyti po įvairias koncertines sostinės erdves, galbūt pasirodysime kartu su kitomis grupėmis. Tikimės, kad mus išgirs ir vasaros festivaliai“, – apie ateities planus pasakoja Adomas.

„Šaltuoju metų laiku galėjome kiek atitrūkti nuo koncertinės veiklos ir pasilikti daugiau erdvės kūrybai, idėjoms. Dabar esame labai išsiilgę gyvų pasirodymų ir norime pakviesti visus, kurie jau myli „Parrandą“, o kartu ir tuos, kurie seka lietuvišką sceną, į balandžio mėnesio koncertą. Čia skambės dvi skirtingos programos“, – priduria Vytautas.

Nors apie įrašus, narių teigimu, kalbėti dar anksti, tačiau pirminius demo jie jau yra pasidarę. „Esame tokiame etape, kai rašome demo, iš jų mokomės groti ir gryninamės skambesį. Žiūrime, kaip tai suveiks gyvo atlikimo metu. Tačiau pavasarį jau esame numatę išleisti vieno kūrinio klipą, taigi, iki to laiko jau kai ką išleisime ir į eterį“, – reziumuoja Adomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius