-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 12

„Parranda Polar“: mūsų muzika – kažkas tarp vaikystės ir prieš mirtį

Trys linksmi vyrukai – Vytautas Puidokas, Adomas Koreniukas ir Jonas Narbutas – prieš keletą metų į Lietuvą atvežė Lotynų Amerikos folkloro ritmus. Susibūrę į trio „Parranda Polar“, jie sukūrė autentišką kumbijos sąskambių interpretaciją, kuri prieš keletą savaičių nusėdo audio kasetėje „Mucho Frio“.
Grupė „Parranda Polar“
Grupė „Parranda Polar“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kumbija yra kilusi iš Kolumbijos. Tai – tradicinė kaimo muzika, kuri šiandien išgyvena tikrą atgimimą“, – pasakoja po Kolumbijos kraštus keliavęs grupės vokalistas ir akordeonistas Adomas.

Tiesa, jis pastebi, jog pačioje Kolumbijoje šis žanras šiandien populiaresnis tarp jaunimo. Tuo tarpu Lotynų Amerikoje, ypač Meksikoje „tai yra absoliučiai verdantis ir gyvas dalykas“.

„Vakarų Europoje kumbija irgi yra populiari. Vienu metu netgi buvo pradėta maišyti su elektronika. Pas mus, Lietuvoje, tai yra visiškas underground'as. Keista, kad ta pati muzika užima visiškai skirtingas pozicijas“, – pastebi grupės bosistas Vytautas.

VIDEO: Vilnius Temperature (+2 °C) | Parranda Polar - Muchio Frio

Tačiau underground'as, šiuo atveju, nereiškia, jog kumbija Lietuvoje yra nišinė, skirta specifiniam klausytojų ratui. Ji yra jauna, ir jos klausytojų ratas palaipsniui plečiasi.

„Kai pradėjome groti Lietuvoje, visiems tai buvo nauja ir netikėta. Bet ji prigijo ir Vilniaus hipsteriams, ieškantiems įdomių dalykų, ir vyresniems, kuriems ji primena klumpakojį“, – su šypsena pasakoja mušamaisiais grojantis Jonas.

Kumbija yra kilusi iš Kolumbijos. Tai – tradicinė kaimo muzika, kuri šiandien išgyvena tikrą atgimimą.

Nuo roko iki psichodelikos

Kaip teigia grupės nariai, kumbijos pagrindą sudaro paprastas, kiek plaukiantis ritmas, bei nuoširdi emocija.

„Man pačiam kumbija yra kaip mąstymo būdas. Lietuviai tokie tikslūs, nori viską padaryti gerai, kaip priklauso. Pietuose daugiau laisvės, atviraširdiškumo, paklaidos“, – savita kumbijos samprata dalijasi Vytautas.

Adomas antrina, jog jų klausytojai kumbiją geriausia pagauna per spinduliuojamą šiltą emociją koncertų metu. „Kumbija yra linksma ir nuoširdi. Kažkas tarp vaikystės ir prieš mirtį – džiaugsmas be pykčio, be pozos, ego. Savitai transcendentinė muzika“, – teigia dainų autorius.

Organizatorių nuotr./„Parranda  Polar“
Artūro Bulotos nuotr./„Parranda Polar“

Vytauto teigimu, kumbijos muzika yra tokia pagavi, kad ji gali priderėti prie įvairios klausytojų auditorijos: „Pastebime, kad mums kartais gaunasi beveik roko koncertas. Kitą kartą – psichodelikos. O trečią – polkutės.

Viskas priklauso nuo žmonių, kurie susirenka. Jeigu grojame labiau muzikantiškai publikai, stengiamės pasirodyti vienaip, o kai paprastiems klausytojams – atsipalaiduojame, nusiimame visus „intelektualinius mėginimus“ ir tiesiog grojame. Kartais – tik su akordeonu ir šluotelėmis – ir visi šoka ir dainuoja, nors atrodo, kad nieko čia nėra toje muzikoje.“

Susidomėjimas Pietuose

Nors kumbijos žanras priklauso liaudies muzikai, tačiau grupės nariai tvirtina, jog jų albume „Mucho Frio“ sukurtos dainos yra autentiškos – rašytos pačių muzikantų.

Išskirtinis, šiame kontekste, yra ir kasetės pavadinimas. Verčiant iš ispanų kalbos, mucho frio reiškia „labai šalta“, nors kraštuose, kur gimė ši muzika, klimatas smarkiai skiriasi.

Parranda Polar „Mucho Frio“
Parranda Polar „Mucho Frio“

„Kai kas iš mano bičiulių, gyvenančių Pietų Amerikoje, pamato mūsų albumo viršelį, kur mes stovime prie apsnigtų pušelių su striukėmis ir armonikomis, visiems tai atrodo, kaip labai didelė egzotika“, – pasakoja Adomas.

Tiesa, jis tiki, jog šis albumas bus įdomus ne tik grupės klausytojams Lietuvoje, bet ir Lotynų Amerikoje: „Jau dabar esame gavę prašymų pasidalinti mūsų įrašais, atsiųsti dainų tekstus. Tikimės, gal kada ir mūsų cover'iai bus atliekami kažkur Meksikoje.“

VIDEO: Musica y Vida: Parranda Polar

Kodėl kasetė?

Kaip ir dalis šiuolaikinių grupių, kolektyvas „Parranda Polar“ pripažįsta, jog savo muziką norėjo realizuoti ne tik skaitmeniniu formatu.

„Esame folkloro grupė, kurianti daug nuotaikų ir jausmų, todėl norėjosi tiesioginio kontakto. Jei būtume tiesiog sukėlę muziką į kompiuterį, dalis to ryšio prapultų“, – įsitikinęs Vytautas.

Tačiau kodėl trio rinkosi kasetės, o ne vinilo formatą, kuris šiandien toks populiarus? „Vinilas būtų per daug krūtai“, – juokauja grupės bosistas.

„Parranda“ visgi yra paprasta. Jeigu mes sakome „koncertas“, tai omenyje neturime milžiniškos scenos su daug šviesų. Mūsų muzikoje yra kažkiek kaimietiškumo, todėl ir ta kasetė, manėme, kad tiktų labiau, nei vinilas“, – mintį pratęsia Adomas.

Be to, kasetės formatas buvo pirmasis, kuriuo trio, eksperimentuodamas namuose, užfiksavo savo muziką. „Pastatėme vieną mikrofoną pas Joną namuose, įrašėme vieną dainą ir viskas puikiai persidengė“, – pasakoja Vytautas.

Svarbu: Kasetę „Mucho Frio“ (nepri)klausoma muzikos agentūra „Tilto namai“ išleido 100 vienetų tiražu. Norintys įsigyti kasetę gali susisiekti el.paštu: tiltonamai@gmail.com.

Klausytojų dėmesiui: trio „Parranda Polar“ vasario 13 d. (pirmadienį) pasirodys LRT „Opus ore“.

Daugiau informacijos galite rasti grupės „Facebook“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius