-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 19

Pavasarėjantį Vilnių auksu dabino Ellie Goulding

Ko gero, geresnės dovanos nei Ellie Goulding koncertas pavasario proga Vilnius niekad ir nėra gavęs. Pavasaris atsiėmė Vilnių ir pergalingai žygiuoja jo gatvėmis. Pasitikti jo į lauką išėjo milijonai žmonių. Ir tik trumpam ketvirtadienio vakarą jie užsuko į uždarą patalpą. Tam, kad pasveikintų auksaplaukę britų dainininkę ir savo ruožtu priimtų jos sveikinimą.
Ellie Goulding koncertas
Ellie Goulding koncertas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jau „Senosios mokyklos“ koncerto metu būta bilietus pirkusių, bet į sostinės menų fabriką „Loftas“ vis vien nepatekusių muzikos mylėtojų – vidus buvo perpildytas. Bet Ellie Goulding, pridengta žalia „Tuborg“ skraiste, „Loftan“ sutraukė dar daugiau žmonių.

Žmonės.lt koncerto apžvalgą skaitykite čia.

Verslūs ir apsukrūs „loftininkai“ pasirūpino papildoma platforma kairėje scenos pusėje, ilgesniu vipų sąrašu ir keletu pagalbinių prekybos alkoholiu vietų. „Išleidus daugiau nei 70 Lt, plakatas nemokamai“ – skelbė užrašas prie Ellie atributika prekiaujančio stalo.

Žmonės buvo aplipę visas įmanomas plokštumas. Buvo žaidžiamas „Aukščiau žemės“. Nes vieta po saule dar negarantavo gero matomumo.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ellie Goulding koncertas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ellie Goulding koncertas

Vakarą pradėjo kiekvienam bent kiek šlamančių turinčiam ir bokalo nevengiančiam jaunam lietuviui artimu sceniniu vardu prisistatantis Matthew Koma.

Užtikrintu elgesiu, charizmatiška ekspresija ir saldžiu balsu Matthew tarsi davė pretekstą svajoms, apie kurias vėliau, Ellie pasirodymo metu drauge su ja ištikimai dainavo dailioji publikos dalis.

Papildomų respekto taškų Matthew uždirbo, pakviesdamas publiką pasinaudoti instagram ir „Twitter“ hashtago teikiamais virtualiais malonumais, kurių vis dar vengia Lietuvos atlikėjai.

Būdas pareikšti visam pasauliui, kad būtent tu būtent dabar esi būtent čia. Nesvarbu, kad tą pačią akimirką ištirpsi kitų pranešimų jūroje. Perfrazuojant Walterį Benjaminą, šiuolaikiniame pasaulyje kiekvienas turi teisę reikalauti būti paminėtas kokio nors garsaus užsienio atlikėjo „Twitteryje“.

Paskui stojo tyla, suvirpinama tik pavienių susižavėjimo šūksnių, skirtų Ellie muzikantų asistentams, sujunginėjantiems laidus ir derinantiems instrumentus.

Po ilgo laukimo, tvieskiant mėlynai šviesai ir ausų būgnelius virpinant šimtams cypių pilnamečių, bet vis dar mergaičių, balsų, Ellie užlipo ant scenos.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ellie Goulding koncertas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ellie Goulding koncertas

Viską, kas vyko po to, galima raportuoti trumpai: niekas nenuleido nuo Ellie akių. Ellie daužė būgną, Ellie šoko, Ellie dainavo ir grojo gitara. Beje, gali būti, kad Ellie ir Matthew atstovauja vienai paskutinių pop muzikantų, dar mokančių groti tokiais old-fashioned instrumentais kaip gitara, kartų.

O ir roko muzikos palikimas – akustinių gabalų įterpimas į koncerto programą – dabar atrodo ne kaip natūrali koncerto dalis, bet kaip režimo perjungimas.

Matyt, šiuolaikinė elektroninė šokių muzika dar neatrado kito būdo numaldyti įsibėgėjusį koncertą ir duoti publikai pailsėti prieš dar jėgingesnį pratęsimą.

Tačiau bendras įspūdis – nepriekaištingas. Geros britiškos kokybės importas. Tikslus vokalo pataikymas į kiekvieną natelę, įsijautimas, šiltas bendravimas su publika.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ellie Goulding koncertas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ellie Goulding koncertas

Kokybė matyti net iš smulkmenų. Pavyzdžiui, iš Lietuvoje retai matomos veidrodinės plastiko širmelės priešais būgnų komplektą naudojimo. Arba kita svarbi smulkmena – grupė scenos pagalbininkų, tiksliai žinančių, kada pribėgti ir paimti ar paduoti gitarą.

Keturi pagrindinei vakaro atlikėjai talkinę muzikantai buvo apsirengę niekuo neišsiskiriančiais juodais marškinėliais ir kelnėmis. Šitaip vizualiai buvo pabrėžtas jų šešėliškumas lyginant su šviesiąja Ellie, kuri prisipažino pirmąkart scenoje dėvinti suknelę.

Visiems naudinga pabuvoti tokiuose koncertuose, nes jų metu akivaizdžiai pasimato, kiek pastangų ir darbo reikia gerai kokybei užtikrinti. Nereikia pompastikos. Bet reikia tiksliai žinoti, ko sieki. Reikia planuoti, o paskui užtikrintai ir profesionaliai tą planą įgyvendinti.

Rezultatas aiškus: Ellie Goulding grupės atliekama instrumentinė elektroninė muzika, košiama muzikinių vėjų nuo r‘n‘b iki dubstepo, pagardinama sample‘ų ir loopų, užpumpavo klausytojus teigiama energija.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ellie Goulding koncertas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ellie Goulding koncertas

Ellie ir žmonių nusiteikimas sukūrė tikrai gerą tūsą. Vienam vakarui „Loftas“ virto Brixton Academy sale, o Ellie negailėjo lietuviams pagyrų ir stebėjosi žmonių kiekiu: „There‘s people everywhere. There‘s people there, and there, and there.“

Koncertui pasibaigus, tarsi pavasaris „visom upėm ledais“, žmonės ėmė sunkiai grūstis išėjimo link. Ne vienas pašnairavo į evakuacijos planą, kabantį ant sienos prie bilietų tikrintojų stalo. Bet šis pošventinis nerimas tetruko akimirką.

Ellie Goulding padabino savo plaukų ir dainų auksu visų atėjusių pakaušius. Išneštas į gaiviai vėlyvą Vilniaus vakarą, tas auksas jaunų žmonių galvose žibėjo itin gražiai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ellie Goulding koncertas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ellie Goulding koncertas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius