-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 28

Per 20 metų Alytaus himno kūrėjas už autorines teises neuždirbo nė euro: visi ginasi, kad dainos negrojo

Balandį švenčiama pasaulinė intelektinės nuosavybės diena. Lietuvoje ji minima nuo 2000-ųjų. Nuo 1998-ųjų skamba vienas garsiausių vietinių kūrinių – Alytaus miesto himnas. Pagal alytiškio poeto, dainų tekstų autoriaus Antano Saulyno tekstą jį sukūrė Andrius Abromavičius. Per 20 metų kūrinys šimtus, o gal jau ir tūkstantį kartų skambėjo miesto ir kitose šventėse, radijo, TV bangomis. Tačiau aiškėja, kad už šį rajone populiarų himną jos autorius per 20 metų negavo nė cento.
Alytaus miesto panorama
Alytaus miesto panorama / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 3 LATGA Alytus Himnas

„Su gaivia bangele – Nemune, Nemune…“, – šiuos himno žodžius alytiškiai mėgsta užtraukti patys ir įvairiausiomis progomis.

Dzūkijos sostinės himnu užsirekomendavęs A.Abromavičius vėliau sukūrė Alytaus rajono himną, šiemet laimėjo ir Prienų krašto himno konkursą ir savo muzikiniame dosjė jau turi daugiau nei dešimtį himnų.

Alytaus miesto himno 20-mečio proga jo muzikos autorius pakartotinai kreipėsi į Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos (LATGA) agentūrą, o ten jo vėl laukė tas pats atsakymas – „už himną lėšų nepriskaičiuota“.

Pasak A.Abromavičiaus, tai reiškia, kad niekas, kas šį himną grojo viešuose renginiuose, privalomo mokesčio agentūrai LATGA nesumokėjo, o jeigu sumokėjo, tai tiek, kad eurai nesusidaro. Agentūros ataskaitose galima perskaityti, kad taip atsiranda dėl to, kai kūriniai nenurodomi, o autoriai neįvardinami.

Kaip Alytausgidas.lt naujienų portalą informavo LATGA muzikos kūrinių skyriaus vadovas Paulius Sartatavičius, ne visada atlygis surenkamas toks, kokio norėtų ar tikėtųsi autoriai, stebėdami savo kūrinių naudojimo procesus.

Problema yra ne tai, kad atlygis per mažas, jo tiesiog nėra.

Agentūros atstovo teigimu, autorių atlygis dažnai priklauso nuo kūrinių naudotojų sąmoningumo ir geranoriškumo. Pagal LATGA tvarką kūrinių naudotojai teikia programas, kokie kūrinai buvo naudoti renginiuose.

VIDEO: Alytaus himnas

„Kaip ir buvo minėta gerbiamam autoriui Andriui Abromavičiui, jeigu naudotojas nepateikė informacijos apie jo kūrinio panaudojimą, mes negalime žinoti, kad kūrinys buvo panaudotas“, – tvirtina P.Sartatavičius.

„Kai Alytaus miesto himnui sukako 15 metų, tuomet kreipiausi į LATGA agentūrą, deja, kaip tuomet, taip ir dabar atsakymas buvo niekinis“, – pasakojo A.Abromavičius, himno muziką sukūręs 1998 m., LATGA nariu tapęs po kelių metų, tačiau agentūros dėl himno reikalų netrukdęs iki pat grįžimo iš Anglijos į Lietuvą 2012 metais.

P.Sartatavičius portalui sakė, kad autoriui paprašius, agentūra domėjosi situacija, bet „dažniausiai išgirsdavo, kad viename ar kitame renginyje jo kūriniai nebuvo naudojami“.

A.Abromavičius neprisimena metų, kad per miesto dieną neskambėtų himnas, o vidurnaktį jam grojant nevyktų šventinis fejerverkas. Tai liudija ir video įrašai socialiniuose tinkluose, kurių galima surasti jau dešimtimis.

Dzūkijos sostinės himnu užsirekomendavęs A.Abromavičius vėliau sukūrė Alytaus rajono himną, šiemet laimėjo ir Prienų krašto himno konkursą ir savo muzikiniame dosjė jau turi daugiau nei dešimtį himnų.

Alytaus himno autorius nepraranda vilties, kad ne visi renginių organizatoriai nurodė nenaudoję kūrinio. Kad kažkas už himno grojimą, transliavimą buvo mokėjęs, viltis nemirė, o ją sutvirtina galimybė, kad atlygis galėjo būti pervestas ne Andriui Abromavičiui, o Andriui Abramavičiui.

Būtent tokia pavardė atsirado agentūros LATGA ieškomų autorių sąraše. Jame save surado ir grupės „Vynas“ dainų ir tekstų autorius Artūras Sikorskis. Dainos, kurios anksčiau buvo pakankamai aktyviai grojamos ir nacionaliniame, komerciniuose radijuose, autoriui per beveik 25-erius metus „užgrojo“ … nepilnus 3 eurus, kai vien stojimo į agentūrą LATGA mokestis yra 10 Eur.

„Visus skaičius, t.y., kiek kūrinys naudotas gauna iš kūrinių naudotojų ir šiuo atveju taip pat nieko daugiau negalime pasakyti, kadangi tokias ataskaitas, tokius skaičius pateikia kūrinių naudotojai“, – aiškina P.Sartatavičius, autoriams siūlantis pateikti papildomų įrodymų apie jų kūrinio naudojimą, o į tai bus atsižvelgta bendraujant su kūrinių naudotojais bei skirstant autorinį atlyginimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius