-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 06

Petras Geniušas apie „Kultūros nakties“ išbandymus: profesionalai turi būti viskam pasiruošę

Penktadienio vakarą sostinėje prapliupusi liūtis neišvaikė kultūringa naktimi pasidžiaugti nusprendusių vilniečių ir miesto svečių. „Kultūros nakties“ lankytojai šiemet galėjo rinktis iš 167 renginių paletės.
Petras Geniušas
Petras Geniušas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Nuo prancūzų menininko Pierreʼo Ardouvino purpuro spalvos lietaus – iki Lietuvos muzikos ir teatro akademijos fortepijoninės muzikos projekto „Juodais Baltais“. Akivaizdu, kad šių metų „Kultūros nakties“ šūkis „Jokių šansų rutinai!“ lankytojų nesuklaidino.

Vakare beveik tris valandas šniokštęs lietus neišgąsdino nei programos dalyvių, nei lankytojų. Muzikinio projekto „Juodais Baltais“ sumanytojas pianistas Petras Geniušas LRT.lt portalui teigė, kad dėl lietaus vėliau prasidėjęs koncertas, drėgmė ir įkyrūs uodai – pasunkintos sąlygos atlikėjui, tačiau profesionalai turi būti pasirengę tokiems išbandymams.

„Jei projektui būtų skiriama daugiau lėšų, būtų galima pastatyti palapinę nuo lietaus klausytojams, kaip tai daro koncertų po atviru dangumi organizatoriai užsienyje“, – tikino pašnekovas.

Tačiau nurimus lietui, į klasikinės muzikos koncertą Lukiškių aikštėje, kur taip pat  pasirodė kamerinės sudėties LMTA simfoninis orkestras, vadovaujamas dirigento Martyno Staškaus, profesorius pianistas Jurgis Karnavičius ir geriausi šių metų LMTA absolventai pianistai, klausytojus traukė lyg naktinius drugius į šviesą.

Sušlapti nenorintys miestiečiai šiais metais galėjo rinktis iš patalpose vykstančių renginių gausos.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos būstinėje pristatytas projektas-paroda „Lietuva Izraelyje“ lankytojus supažindino su litvakų pasakojimais, užfiksuotais muzikoje, fotografijoje, filmuotoje medžiagoje, literatūros kūriniuose. Šv. Kristoforo gimnazijos moksleiviai atliko dainas jidiš ir lietuvių kalbomis, vyko fotografijos parodos pristatymas, režisieriaus Vytauto Reivyčio Izraelyje filmuotų pokalbių su litvakais peržiūra.

Šiuolaikinio meno centras kvietė nemokamai apžiūrėti parodas „15-oji Tarptautinė Vilniaus tapybos trienalė“ ir „Autentiškumo sertifikatai“, kuriose gidė supažindino su paveikslų autorių kūrybos ypatumais.

Rotušėje duris atvėrė Arno Kur paroda „See You Armenian“, apie kurią papasakojo pats autorius, iš armėnų kalbos rašmenų kuriantis įvairių Armėnijoje ir pasaulyje garsių asmenybių portretus.

Džiazo muzikos gerbėjai ir poezijos mylėtojai, laisvalaikiu gaudantys sapnus, galėjo rinktis programą „Mint Vinetu“ knygyne. Čia vyko džiazo grupės iš Olandijos „Big Little Emotions“ ir saksofonininko Leonardo Pilkausko džiazo koncertas, Sapnų gaudyklių dirbtuvės ir tradicinė knygyno programa „Mėtiniai skaitymai 4“.

Vis dėlto kai kurių „Kultūros nakties“ renginių organizatoriai ne tik jautėsi ramūs dėl artėjančios liūties, bet ir patys dovanojo lankytojams gerą dozę lietaus. Prancūzų menininkas Pierreʼas Ardouvinas lietuviams pristatė savo instaliaciją „Purple Rain“ („Purpurinis lietus“).  Vilniaus dailės akademijos senųjų rūmų kiemelyje aidėjo ne tik gitaros akordai, bet ir po balas braidančių lankytojų juokas.

Vilnietis Darius, „Kultūros naktyje“ su draugais apsilankantis kasmet, nei dirbtinio, nei tikro lietaus neišsigando. „Turint skėtį, toks oras nebaisus. O ir be skėčio gerai – juk vasara“, – tikino vaikinas.

Tuo metu sostinėje gyvenanti Dovilė paminėjo, kad lietus nuplovė planus apsilankyti kai kuriuose renginiuose.

„Pirmaisiais metais vykusios tokios kultūros nakties metu buvau jaunesnė, tada viskas buvo įdomu. Dabar daugiau norisi lankytis intelektualiuose renginiuose, kurie, deja, dėl prasto oro pasistūmė keliomis valandomis į priekį. Nemažai tokių renginių baigėsi iki 22 valandos, kai kurie jų vyko vienu metu, teko rinktis vieną iš keleto tuo pačiu metu vykstančių vertingų renginių“, – apgailestavo mergina.

„Vis dėlto smagu, kad „Kultūros nakties“ metu yra galimybė apsilankyti rečiau lankomose Vilniaus vietose“, – pridūrė ji.

Šiais metais projekto organizatoriai skyrė dėmesio ir šeimoms su mažais vaikais. Šventaragio slėnyje įsikūrusioje Šeimų erdvėje mažieji „Kultūros nakties“ dalyviai stebėjo nuotaikingą Gydytojų klounų, pasirodymą, galėjo dalyvauti edukacinėje ekskursijoje po Žaislų muziejų ar pasidžiaugti dailininkės kuriamais piešiniais ant veido.

Nors oficiali „Kultūros nakties“ renginių programa baigėsi 3 val. nakties, brėkštant Vilniaus senamiestyje vasariškai šilta naktimi dar džiaugėsi būriai žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius