Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 14

Pianistas Kasparas Uinskas – užfiksuotas stebuklas Berlyno filharmonijoje

Fortepijono garsais trečiadienio vakarą skambėjo Taikomosios dailės muziejus Vilniuje, kur debiutinio koncerto prestižinėje Berlyno filharmonijoje DVD pristatė pianistas Kasparas Uinskas. Būdamas itin retas svečias Lietuvos scenoje, pripažinimą užsienyje pelnęs menininkas susirinkusiuosius pradžiugino ne tik vaizdo įrašu, bet ir gyvai atliekamais kūriniais.
Kasparas Uinskas
Kasparas Uinskas / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

„Nors koncerto įrašą galima palyginti tik su atvirute iš aplankytos šalies – jis neperteikia tos atmosferos, įtampos salėje bei ryšio su žiūrovais, tačiau DVD formatas leidžia žiūrovui ne tik klausytis muzikos, bet ir stebėti atlikėjo kūno kalbą, kuri nuo pirmo garso ir judesio leidžia suprasti apie muzikanto profesionalumą, – pristatydamas savo koncerto DVD, tikino K.Uinskas. – Aš pats, mokydamasis M.K.Čiurlionio gimnazijoje, klausydavausi, kaip tuos pačius kūrinius, kuriuos mokiausi, atliko žymiausi pianistai. Mane pakerėjo jų interpretacijos, profesionalumas, mačiau skirtumą tarp jų ir manęs, kuris parodė, ko turiu siekti.“

Pianistas kartelę sau išsikėlė aukštai ir jau grojo žymiausiose pasaulio scenose. Ypatinga akustika garsėjanti Berlyno filharmonija – tik viena jų.

„Atsimenu, valandą prieš šį koncertą Berlyne išėjau pasivaikščioti į šalia esantį parką ir kalbėjausi su savimi. Klausiau savęs, ar suvokiu, kad netrukus grosiu toje salėje, kurioje pasirodė garsiausi pasaulio muzikos virtuozai“, – prisiminė muzikantas, susirinkusiems parodęs atliktų kūrinių ištraukas ir išlepintos vokiečių publikos ovacijas.

BFL/Tomo Lukaio nuotr./Pristatymo akimirka
BFL/Tomo Lukšio nuotr./Pristatymo akimirka

Gavęs progą pasirodyti Berlyno filharmonijoje, lietuvis sudėliojo labai įvairių kūrinių muzikinę programą, kurią pradėjo ir baigė S.Rachmaninovo kūriniai: mistiškas paveikslas Op. 33, Nr. 3 ir didysis sprogimas – Sonata Nr. 2.

„Norėjau iš skirtingų kompozitorių kūrinių sukurti dramatišką siužetą, todėl pagrojau J.Haydno sonatą Nr. 38, F-dur, F.Šopeno noktiurną f-moll, Op. 55 Nr. 1 ir jo Skerzo cis-moll, Op. 39. Antrojoje koncerto dalyje nusprendžiau sugroti B.Dvariono „Žiemos eskizus“, kurių mokoma muzikos mokyklose. Man regis, ši muzika puikiai atspindi Lietuvą, jos koloritą, klimatą ir reprezentuoja mūsų šalį, – daugumos kolegų nesuprastą pasirinkimą aiškino K.Uinskas. – Prieš koncertą, duodamas interviu vienai Vokietijos muzikos kritikei, papasakojau apie B.Dvariono kūrinius, o po koncerto ji priėjo ir pasiteiravo, ar tikrai jų mokoma paprastose muzikos mokyklose...“

Pripažintas pianistas, renginio vedėjo Žilvino Pekarsko pavadintas stebuklu, pagyrė kuklią Taikomosios dailės muziejaus salę už vieną geriausių akustikų jo gyvenime ir leido, DVD pristatymo proga, klasikinės muzikos gerbėjams pasimėgauti gyvomis muzikos interpretacijomis. Kitą tokią galimybę išgirsti K.Uinską Lietuvos klausytojai turės kitų metų kovo 23 dieną Kongresų rūmuose, Vilniuje, o balandį menininkas solinę programą pristatys Vilniuje ir Kaune.

VIDEO: Rachmaninov Sonata in B flat minor, Op.36, No. 2, 1 Mov. Kasparas Uinskas, piano

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius