-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 22

Pirmą kartą Lietuvoje skambės Johanno Kuhnau 6 biblinės istorijos

Ar niekada nesusimąstėte, kaip muzikos garsais yra imituojami karo trenksmai, būgnai ir patrankų gausmas kovoje tarp izraelitų ir filistiniečių? O galbūt spėliojate, kaip muzikos kalba galima būtų perteikti istoriją, kuria Dovydas savo stebuklinga arfos muzika pagydė nuo pamišimo Saulių?
Johannas Kuhnau
Johannas Kuhnau

Turint omenyje, jog muzika Baroko laikais galėjo tarnauti ir kaip muzikinis pamokslas, aiškinantis biblines tiesas, tokios istorijos buvo perteiktos vokiečių kompozitoriaus Johanno Kuhnau (1660-1722) Šešiose biblinėse sonatose.

Ateinantį šeštadienį, sausio 26 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje pirmą kartą Lietuvoje skambės šie spalvingi kūriniai, kuriuos atliks VU vargonininkas dr. Vidas Pinkevičius. Šis koncertas yra ciklo „Septyni vargonų muzikos šimtmečiai“ XI dalis, kuri šį kartą bus skiriama vidurio Vokietijos Baroko vargonų mokyklai. Jai ir atstovauja Johannas Kuhnau.

J.Kuhnau buvo Šv. Tomo bažnyčioje Leipcige kantoriumi, kurį po jo mirties 1723 metais pakeitė Johannas Sebastianas Bachas.

Šitų biblinių sonatų muzikinis stilius yra labai itališkas, kadangi Italija tuo metu diktavo muzikines madas Europoje. Nors kompozitorius prieš kiekvieną sonatą vokiečių kalba parašė detalius paaiškinimus, natose visi tekstai yra itališki.

Įdomu yra tai, kad kiekvienoje sonatoje natose J.Kuhnau pateikė konkretaus biblinio siužeto tekstą, todėl yra labai įdomu klausytis, kaip muzika iliustruoja šias istorijas.

Šie visi paaiškinimai bus pateikti koncerto programėlėje lietuviškai, kad klausytojams būtų lengva ir paprasta sekti muzikinį veiksmą. Daugiau informacijos apie koncertą čia.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus.

Bilietai parduodami prieš koncertą renginio vietoje. Bilieto kaina – 15 Lt; moksleiviams, studentams, neįgaliesiems ir senjorams su pažymėjimais – 10 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius