-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 29

Pirmą kartą Vilniuje koncertuos daugiau nei šimtas dainos ambasadorių iš JAV

Liepos 30 d. Šv. Kazimiero bažnyčios skliautus sudrebins 125 balsų ir vargonų skambesys. Tokiu galingu akordu savo pirmąją viešnagę Vilniuje pažymės svečiai iš JAV – Jeilio universiteto absolventų choras kartu su „Sakralinių muzikos valandų“ meno vadove, vargonininke Renata Marcinkute-Lesieur.
Jeilio universiteto absolventų choras
Jeilio universiteto absolventų choras / Kristupo vasaros festivalio nuotr.

Šis pasirodymas – tai choro jubiliejinio, penkioliktojo, koncertinio turo po Pabaltijo šalis dalis. Pasak kolektyvo narių, tokia kryptis pasirinkta neatsitiktinai – čia labai aukšta muzikinė kultūra, tad dainininkai pasirodymams ruošėsi nepaprastai kruopščiai bei atsakingai.

Jeilio absolventų choras susikūrė 1997 m., o tramplinu į sėkmę jiems tapo pergalė Kinijos Tarptautiniame chorų festivalyje (1998 m.). Nuo to laiko Jeilio universiteto vardą garsina ne tik moksliniai pasiekimai, bet ir puikus meno kolektyvas.

Subūręs nepaprastai gabius ir entuziastingus absolventus, kurių dabartinis amžius yra nuo devyniasdešimties (1941 m. laida) iki dvidešimt vienerių metų (2013 m. laida), choras apkeliavo daugybę šalių – nuo Rusijos iki Gvatemalos, dainavo garsiausiose pasaulio scenose (tarp jų ir Carnegie Hall, Kremliaus rūmuose), o jų scenos partneriais buvo tokie solistai bei kolektyvai kaip Valerijus Gergijevas, Dmitrijus Chvorostovskis, Konstantinas Oberlianas, Londono Karališkosios filharmonijos orkestras ir daugelis kitų.

Už savo kūrybinę, edukacinę veiklą bei pastangas populiarinti chorinę muziką visame pasaulyje, rengiant įspūdingas koncertines programas, Jeilio absolventų choras užsitarnavo garbingą dainos ambasadorių vardą.

Kad šis titulas pelnytas ne veltui, bus galima įsitikinti liepos 29 d. 18 val. Vilniaus paveikslų galerijos kieme (Didžioji g. 4), kur choras surengs savotišką palaikymo koncertą Europos humanitarinio universiteto (EHU) studentams.

EHU – tai vienintelis nepriklausomas Baltarusijos universitetas, persikėlęs į Vilnių tam, kad išlaikytų akademinę laisvę ir galėtų Baltarusijos jaunimui pasiūlyti aukštos kokybės, visus europinius standartus atitinkančias mokymo programas.

Na, o liepos 30 d. dainos ambasadoriai, diriguojant Jeffrey'iui Douma, be tradicinės Amerikos muzikos, atliks net dvi premjeras, iš kurių viena – pasaulinė. Tai kompozitoriaus Vytauto Miškinio kūrinys „Mano širdis dainuoja“. Jo pagrindu tapo Nobelio premijos laureato R. Tagore poezija, tad ir pati kompozicija išsiskiria savo šviesia, meditatyvine nuotaika. Pasak J. Douma, „skaitant žodžiai tiesiog skamba... Taigi, „daina“ naudojama kaip vidinio gyvenimo, džiaugsmo metafora“.

Pirmą kartą Lietuvoje skambės ir kompozitoriaus Morteno Lauridseno „Lux Aeterna“. Tai – intymus, persmelktas ramybe kūrinys, apdainuojantis viltį, grožį, šviesą.

Ši nepaprasto grožio programa – puiki inspiracija filosofiniam žvilgsniui į sakralumą mūsų gyvenime ir tiesiog žavinga muzika, savo nekasdieniška šviesa nuskaidrinsianti dar vieno vasaros mėnesio pabaigą...

Renata Marcinkutė Lesieur (vargonai), Jeilio universiteto absolventų choras, diriguojamas Jeffrey Douma (JAV) koncertuos liepos 30 d. 19 val. Šv. Kazimiero bažnyčioje (Didžioji g. 34, Vilnius)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius