Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 05

Pirmajam „The Beatles“ singlui „Love Me Do“ sukanka 50 metų

Debiutinei „The Beatles“ dainai, kuri padėjo inicijuoti Didžiojoje Britanijoje „svinguojantį 7-ąjį dešimtmetį“ ir pasaulinį apsėdimą keturių vaikinų iš Liverpulio grupei, penktadienį sueina 50 metų.
1964 metais daryta „Beatles“ nuotrauka
1964 metais daryta „Beatles“ nuotrauka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors populiariausių britų dainų sąrašuose pasiekė tik 17 vietą, „Love Me Do“ buvo ne tik pirmasis „bitlų“ įrašas, bet ir pirmasis jų hitas.

„Aišku, tai pirmasis singlas, bet svarbiau tai, kad juo buvo nustatyta jų politika leisti tik tas dainas, kurias parašė patys „bitlai“, – sakė muzikos žurnalo NME redaktoriaus pavaduotojas Hamishas MacBainas.

„Tuo metu mada buvo ne ta, kad garsios grupės rašytų savo pačių medžiagą, tad „bitlai“ ta prasme buvo gana radikalūs išleisdami singlą, kurį parašė patys“, – sakė jis.

„Love Me Do“ buvo įrašyta 1962 metų rugsėjį, bet “penktuoju bitlu„ vadinamas prodiuseris George'as Martinas spaudė išleisti kitą dainą, parašytą britų dainininko Adamo Faitho.

Tačiau „bitlai“ pasiekė savo ir 1962 metų spalio 5-ąją buvo išleista „Love Me Do“, kurią, kaip ir tokią daugybę vėlesnių grupės hitų, parašė Johnas Lennonas ir Paulas McCartney.

Grupės reikalavimas, kad visi jų singlai būtų jų pačių sukurti, „nustatė tendenciją, kuri, akivaizdu, tęsėsi visą jų karjerą ir tapo norma didelėms grupėms, tapusioms roko grupėmis“, sakė H.MacBainas.

„7-ojo dešimtmečio viduryje nebuvai laikoma rimta roko grupe, jeigu nerašei savo pačios medžiagos“, – pridūrė jis.

Lengvai įsimenamų žodžių ir melodijos „Love Me Do“ buvo įrašyta Londono studijoje „Abbey Road Studios“, kurią grupė vėliau išgarsino jos pavadinimą davusi vienam savo albumų.

Nors minima daina pradėjo grupės karjerą ir tapo hitu Britanijoje, ji „bitlomanijos“ dar nepradėjo, sakė Simonas Zagorski-Thomasas, Vakarų Londono universiteto muzikos koledžo docentas.

„Love Me Do“ buvo įdomi daina, bet realiai jų karjerą pradėjo ne ji“, – sakė jis.

Pasaulinę grupės karjerą ir savitą „The Beatles“ fenomeną, kuris išskyrė juos iš visų ankstesnių britų grupių, inicijavo „bitlų“ pasirodymas JAV televizijos laidoje „The Ed Sullivan Show“ 1964 metais.

VIDEO: The Beatles - Love Me Do
„Love Me Do“ dauguma stebėtojų nepriskiria „The Beatles“ šedevrams, sakė H.MacBainas.

„Dainų rašymo prasme ji gana elementari ir tikrai nėra tokia gera kaip ta medžiaga, kuri pasirodė po kelių mėnesių“, – pažymėjo jis.

Antroje plokštelės pusėje buvo įrašyta „P.S. I Love You“, o paskui abi šios dainos buvo įtrauktos į pirmąjį, 1963 metais išleistą grupės albumą „Please Please Me“, pavadintą pagal antrąjį hitu tapusį singlą. Šiame albume buvo ir dainų, kurias parašė ne „bitlai“.

BBC televizija „Four TV“ sekmadienį parodys dokumentinį filmą apie „Love Me Do“, kuriame liudininkai teigia, kad grupės vadybininkas Brianas Epsteinas, siekdamas padidinti pardavimą, pats nupirko 10 tūkst. pirmojo singlo egzempliorių.

Nors šis gandas niekada nebuvo įrodytas, filme taip teigia ir B.Epsteino draugas bei verslo partneris Joe Flannery.

Lapkričio 13 dieną Šiaurės Amerikoje bus išleistos į vinilines plokšteles perrašytos „The Beatles“ studijinių albumų versijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius