Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 24

Pirmajame Šv. Jokūbo sakralinės muzikos festivalyje – nepažintos muzikos lobynas

Iki spalio 2 dienomis Vilniaus Šv. Apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčioje prie Lukiškių aikštės klausytojų lauks pirmasis tarptautinis Šv. Jokūbo sakralinės muzikos festivalis. Organizatoriai prisipažino siekiantys klausytojams suteikti šviesių minčių, supažindinti su kelių šimtmečių senumo kūriniais ir užsienio šalių sakraline muzika bei paskatinti Vilniaus turizmą.
Šv. Jokūbo sakralinės muzikos festivalio pristatymas
Šv. Jokūbo sakralinės muzikos festivalio pristatymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Povilas Gylys

„Su bažnyčios ir vienuolyno vadovais bendradarbiaujame keleri metai, čia rengiame muzikos koncertų ciklus. Tačiau pernai gimė mintis organizuoti visą festivalį, kuris prisidėtų prie bažnyčios ir chorinės sakralinės muzikos garsinimo bei populiarinimo, – pasakojo festivalio meno vadovas profesorius Povilas Gylys. – Tokių festivalių Lietuvoje nemažai. Mūsų tikslas – kviesti geriausius pagal savo finansines galimybes Europos chorus, kad jie pristatytų ir supažindintų Vilniaus klausytojus su savo krašto sakraline muzika.“

Į pirmąjį festivalį organizatoriai pakvietė chorus iš kaimyninių šalių: Baltarusijos valstybinį kamerinį chorą, Balstogės medicinos universiteto kamerinį chorą „MediCoro“ iš Lenkijos, Hamburgo Monteverdi chorą. Taip pat festivalyje savo tris programas atliks valstybinis choras „Vilnius“, koncertuos LRT vaikų choras, Šiaulių valstybinis choras „Polifonija“ ir Vilniaus universiteto grigališkojo choralo ansamblis „Schola Cantorum Vilnensis“.

„Dar vienas mūsų festivalio tikslas – skleisti lietuvių kompozitorių sakralinę muziką chorams ir platinti ją visai Europai. Taip pat norime prisidėti prie dvasinio judėjimo Lukiškių aikštėje ir Vilniaus turizmo skatinimo, – sakė festivalio direktorius Vladas Bagdonas. – Visi žiūrovai, atėję į koncertus, atras savo sielai kažką gražaus ir kūrybingai praleis laiką. Lietuvos kultūrai šis festivalis – labai svarbus reiškinys.“

Vilniaus universiteto grigališkojo choralo ansamblio „Schola Cantorum Vilnensis“ vienas vadovų Jonas Vilimas atskleidė, kad festivalio klausytojai galės išgirsti kelis šimtmečius negirdėtų kūrinių.

„Ne viena ir ne dvi giesmės bus tos, kurios gulėjo užmarštyje bibliotekų archyvuose ir keletą šimtmečių jų niekas nelietė“, – sakė J.Vilimas.

Broliai dominikonai, ne vienerius metus puoselėjantys Šv. Jokūbo kariliono idėją ir vis dar rinkdami jam lėšas, džiaugiasi Šv. Apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčioje gimstančia sakralinės muzikos festivalio tradicija.

„Remiantis istorija, dominikonų vienuolynai visada buvo meno traukos centrai. Mes norime suteikti vietą, kad tie sakralinės muzikos lobynai būtų girdimi“, – tikino Šv. Apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčios rektorius brolis dominikonas Paulius Rudinskas, kviesdamas klausytojus į koncertus.

Daugiau informacijos apie festivalį rasite paspaudę čia.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius