-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 06 19

„Platforma“ signalizuoja: lietuviškos muzikos ritualai su „Girių Dvasiomis“ ir „Vilkduja“

Birželio 20 dieną „Platformoje“ vyks lietuviškos muzikos ritualai. Du skirtingus atlikėjus vienija artimas santykis su savo šaknimis ir juos supančiu kontekstu: „Girių Dvasios“ jungia pulsuojančius dub/techno ritmus su lietuvių liaudies muzika, o hipnotizuojančioje „Vilkdujos“ prieblandoje persipina gamtos ir urbanistinės aplinkos atgarsiai. Vieni įdomiausių vietinės alternatyvinės muzikos projektų nemokamame ketvirtadienyje prie Geležinkelio stoties.
Vilkduja
Vilkduja / Gedimino Bartuškos nuotr.

Apie renginį feisbuke.

Už paslaptingo „Girių Dvasių“ pseudonimo slepiasi Evaldas Azbukauskas iš Mažeikių, muziką kuriantis jau 10 metų ir savo įkurtoje įrašų leidykloje „Cold Tear Records“ išleidęs tiek pat albumų. Šiemet pasirodžiusiame albume „Aidai“, skamba „firminis“ Evaldo deep dub techno, o keliuose kūriniuose skamba baltiško archajinio folkloro grupės iš Vilniaus „Obelija” balsai.

VIDEO: Girių Dvasios - Aidai [Full Album]

Unikalų elektroninės muzikos projektą įkvepia Lietuvos gamta, miškai ir senovės baltų kultūros, persipinančios su šiuolaikine muzika. „Man svarbu, kad žmogus, klausydamas mano muzikos, prisimintų gamtą ir atkurtų savo ryšį su ja, nes kartais atrodo, kad žmonės gamtos nebejaučia ir atitolsta nuo jos. Tikiuosi, klausydami mano muzikos žmonės prisimena gamtą ir netgi suartėja su ja. (…) Manau, žmonės, ieškodami dvasinio peno žvalgosi kažkur toli ir dažnai pamiršta savo baltišką pasaulėžiūrą, kuri taip pat turi išskirtinį filosofinį elementą ir yra daug kuo įdomi, patraukli ir mums, kaip baltams ir lietuviams, turėtų būti labiau ir lengviau suprantama“, – sako E.Azbukauskas

Asmeninio archyvo nuotrauka/Girių Dvasios
Asmeninio archyvo nuotrauka/Girių Dvasios

„Girių Dvasios“ organiškai skamba įvairiose erdvėse: nuo festivalių „Sūpynės“, „Mėnuo Juodaragis“, „Yaga Gathering“ ir kitų, iki „MO“ muziejaus atidarymo ar pasirodymų Minsko bei Berlyno klubuose. Savo muziką Evaldas apibūdina: „kaip universalią, nes skirtingose vietose ir skirtingu laiku ji atsiskleidžia skirtingai. Kartais kas nors kam nors papasakoja, kad mano muzika yra rami ir prie jos galima miegoti, o žmogus ateina į renginį ir šoka.“

Asmeninio archyvo nuotrauka/Girių Dvasios
Asmeninio archyvo nuotrauka/Girių Dvasios

Praėjusią savaitę paskelbtas naujausias „Girių Dvasių“ kūrinys „Neverk“, įrašytas kartu su dainų kūrėja ir atlikėja, kanklininke Jausme.

VIDEO: Giriu Dvasios & Jausme - Neverk

Paauglystėje Povilas Vaitkevičius domėjosi „visokiom paranormalybėm ir, atseit, „kosmine“ muzika“. Klasės draugui atsinešus „Metallica“ ir „Sepultura“ kasetes, Povilą užkabino sunkesnė muzika – netrukus jis tapo grupės „Ugnėlakis“ vokalistu. Bet vaikinas nenorėjo užsidaryti išraiškos formoje, jam pabodo metalo scenos kanonų klišės. Pirmąkart išgirdęs tokius atlikėjus kaip „Current 93“ ar „Lustmord“, jis susidomėjo „kreivesniais“ garsais ir pradėjo kurti tai, kas vėliau virto „Vilkduja“, „Oorchach“ ir kitais projektais.

Gedimino Bartuškos nuotr./Vilkduja
Gedimino Bartuškos nuotr./Vilkduja

2001-aisiais Povilas pats išleido pirmąjį projekto albumą „Prieblanda. Ir Žemės Arbata“ ir… nutilo, kol 2008 m. įrašų kompanija „Dangus“ išleido „Vakar Duona“, sukėlusį nemažą šurmulį Lietuvos pogrindžio scenoje. Nuo tada „Vilkduja“ tapo nuolatine Povilo „šiandienos duona“ – skleidžiančia naujas organinės elektronikos, pseudofolko kabareto, eksperimentinio neofolko, industrijos ar net triphopo vibracijas. Naujausią albumą „Cosmogonia“ 2018-ųjų pradžioje vinile atspaudė leidybinė kompanija „Sūru records“. Muzikos kritikas Ramūnas Zilnys apie albumą rašė: „Karštligišką, kai kuriuose epizoduose – absurdu persmelktą poeziją P.Vaitkevičius čia deklamuoja, išrėkia ir net iškosėja (...). Tai muzika, kuri kartais verčia jaustis nejaukiai, dažnai hipnotizuoja ir priverčia keliauti į juodas pasąmonės kerteles. „Vilkduja“ – lyg muzikinis narkotikas, kuris trikdo, kartais gal net erzina, bet nuo kurio labai sunku atsitraukti. Gal todėl, kad tai skamba visiškai kitaip nei 999 iš 1000 Lietuvos grupių, kurias esate girdėję.“

VIDEO: Vilkduja - Tuštuma pilnėja

Anot Povilo, „Vilkduja“ reiškia prieblandos metą, tą keistą įtampą prieš užslenkant tamsai, podraug pakaušyje blunkant švytėjimui. Arba atvirkščiai – kuomet po nakties formos pradeda įgauti neryškius kontūrus“. Tie kontūrai nuolat kinta: buvęs „Vilkdujos“ bendradarbis Vytautas Pliadis sėkmingai tęsia solinę karjerą „OBŠRR“ pseudonimu, pats Povilas dažnai pasirodo savo alter ego „Oorchach" vardu. Anksčiau kartu gyvuose pasirodymuose gitara grojęs Gediminas Jakubka vėliau kūrė su „Flesh Flash“ duetu, o dabar žydi visomis spalvomis pasivadinęs Patricia Kokett. Šiuo metu koncertuose šalia Povilo galima išvysti grupės „Autism“ gitaristą Tomą Daniševskį. Nuolat kinta ir „Vilkdujos“ prieblandos garsovaizdžiai. „Muzikiniu požiūriu man įdomu daug kas, neturiu specifinių uždraustų vietų. Aišku, būna, sakai: „na, čia tai jau nekelsiu kojos“, tačiau, žiū, kažkoks netikėtas atvejis sukteli požiūrio kampą ir randi dominančių detalių. O kas gi yra tas „skambesio švarumas“? Uždaras patirčių kambarys? Priešgaisrinė apsauga nuo naujų dirgiklių? Visiškai atsiribojęs pradedi virsti užankančiu ežeru, o tai – ne ta kryptis, kuri mane traukia.” – sako P.Vaitkevičius.

VIDEO: Vilkduja - Oranžinė pavakarių diskoteka / Orange dusk disco

Kitame „Pasų punkte“ birželio 27-ąją „Platformoje“ vėsios post-punk muzikos mėgėjų laukia „Super Besse“ iš Baltarusijos ir pradedantys shoegaze'riai „Afterneath“ iš Lietuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius