Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 12

Po 150 metų Vilniuje suskambo istoriniai vargonai: viskas čia rankų darbo, o vamzdžių – net 1786

Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje po daugiau nei 150 metų galima išgirsti skambant vargonų muziką: birželio 26 dieną čia pašventinti nauji vargonai, sukurti pagal išlikusių senųjų pavyzdį.
Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios vargonai
Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios vargonai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus vėlyvojo baroko vargondirbystės mokyklai priskiriami senieji pranciškonų vargonai po istorinių vingių atsidūrė Daugų bažnyčioje, kur ir išliko iki šių dienų. Naujieji vargonai – tiksli, o kartu ir šiek tiek pagerinta jų kopija.

Carinės bei sovietinės okupacijos metais gan smarkiai nuniokota Trakų gatvėje stovinti pranciškonų šventovė šiandien yra neatpažįstamai pasikeitusi. Ir nors iš išorės dalis jos vis dar yra apverktinos būklės, tačiau užėjus į vidų galima labai nustebti pokyčiais, kurie čia yra įvykę.

Pranciškonas viliasi, kad jiems pavyks atkurti šios bažnyčios vaizdą tokį, koks jis buvo XIX a. antroje pusėje, prieš caro valdžiai uždarius šią istorinę Vilniaus šventovę.

Pasak nenuilstančiai jau beveik tris dešimtmečius bažnyčioje besidarbuojančio tėvo Mareko Adamo Dettlaffo, pirmiausia teko keisti šventovės stogą, kurio būklė buvo avarinė. Vėliau imtasi tvarkyti ir bažnyčios vidų: atrestauruota du trečdaliai freskų, pakeistos grindys, bažnyčios rūsyje įrengtas Lietuvos krikštui skirtas muziejus. Nors laukia dar daug darbų, pranciškonas viliasi, kad jiems pavyks atkurti šios bažnyčios vaizdą tokį, koks jis buvo XIX a. antroje pusėje, prieš caro valdžiai uždarius šią istorinę Vilniaus šventovę.

Paklaustas, kodėl pats tuo užsiima, pranciškonas tik nusijuokia: „Myliu šitą bažnyčią. Ji man kaip gyvas organizmas. O daryti paprasčiau man neįdomu, nevyriška.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios vargonai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios vargonai

Dveji bažnyčios vargonai

Sostinės Trakų gatvėje esanti Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia – vienas iš senųjų Vilniaus pastatų, kurio istorija skaičiuoja bene šešis amžius. Pradėta statyti iškart po Lietuvos krikšto 1387 metais, 1390-aisiais, Vilniaus apgulties metu, buvo sugriauta kryžiuočių, todėl darbus teko pradėti iš naujo.

Iki XVIII amžiaus bažnyčia ne kartą liepsnojo ir vėl pakildavo iš pelenų, gotikinius jos pavidalus papildė baroko formos, o interjero detalės ir puošyba būdavo vis atkuriama iš naujo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius