Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 07

Prasideda pianistų konkursas „Lisztofonija“

Trečiadienį Vilniuje prasideda pianistės Mūzos Rubackytės inicijuotas naujas konkursas „Listofonija“, skirtas populiarinti Ferenco Listo kūrybą. Tai bus vienas iš penkių šį mėnesį vyksiančių muzikos atlikėjų konkursų Vilniuje. Muzikos pedagogų teigimu, kartais konkursai lyginami su žirgų lenktynėmis, kuriose tikram menui, kūrybai nelieka daug erdvės. Tačiau esą būtent konkursuose atsiveria platesnės karjeros galimybės, muzikantai mokosi išgyventi nesėkmes.
Pianinas
Pianinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pianistė Mūza Rubackytė nuo 2009-ųjų Lietuvoje rengia fortepijono muzikos festivalius, įkūrė „Listuanijos“ asociaciją, kviečia žymiausius pasaulio pedagogus, rengia meistriškumo pamokas. Rytoj Muzikos ir teatro akademijoje prasideda jos inicijuotas naujas pianistų konkursas, kuriame dalyviai gros tik Ferenco Listo kūrybą.

„Listo kūryba nėra paprasta ir tam reikalaujanti nepaprasto ir techninio pasiruošimo, ir dvasinio pasiruošimo, ir brandumo, taigi, ne kiekvienas gali prisiliesti prie to kompozitoriaus kūrybos“, – sakė Muzikos ir teatro akademijos profesorė M. Rubackytė.

Konkurso nugalėtojai gaus profesionalaus muzikos įrašo galimybę, taip pat – koncertų kamerinėse koncertų salėse. Šį mėnesį Muzikos ir teatro akademija rengia net penkis skirtingus konkursus: pianistų, dainininkų, akordeonininkų, smuikininkų.

Psichologai priekaištauja konkursų rengėjams, kad tokia varžybų forma neskatina studentų kūrybiškumo. Tačiau organizatoriai atremia, kad muzikos pasaulyje konkurencija didžiulė, studentai turi išmokti, kaip jame išlikti. Pergalė jaunam žmogui suteikia galimybę būti pastebėtam, duoda postūmį ryškesnei karjerai.

„Rengdamasis konkursui jis dažnai pasiekia tą koncentracijos laipsnį, kad po to ne visada sugeba jį pakartoti netgi. Iš tiesų manome, kad tai ugdo, tai labai būtina ir svarbu šiame konkurencingame pasaulyje parengti žmones pajėgius kovoti už save“, – teigė Muzikos ir teatro akademijos rektorius Zbignevas Ibelhauptas.

Pasak konkursų rengėjų, labai svarbu ne tik laimėti, bet ir išmokti susitaikyti su pralaimėjimu. Konkursuose dalyvauja dešimtys, o laimi tik vienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius