Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 05 02

Prasidės Pažaislio muzikos festivalis: keturi orkestrai, šeši dirigentai ir šimtas solistų iš 18 pasaulio šalių

Gegužės pabaigoje Kaune prasideda ir per visą vasarą tęsis jau XXIV Pažaislio muzikos festivalis. Koncertai iš Kauno persikels ir į kitus rajonus – Birštoną, Jonavą, Gelgaudiškį, Rietavą ir kitur.
Koncerto akimirka
Koncerto akimirka / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Šiemet per tris mėnesius bus surengta 40 koncertų, devyni iš jų – nemokami. Festivalyje dalyvaus keturi orkestrai, šeši dirigentai, dvylika įvairių žanrų atlikėjų, grupių ir ansamblių, taip pat net šimtas solistų.

Pažaislio muzikos festivalio scenose pasirodys atlikėjai iš 18 pasaulio šalių: Armėnijos, Baltarusijos, Bulgarijos, Čekijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Kinijos, JAV ir kitų. Pats festivalis vyks 25 skirtingose erdvėse.

Minint Lietuvos įstojimo į ES 15-asias metines šių metų festivalio koncertuose pirmą kartą skambės visų 28 Europos Sąjungos šalių muzika.

Pažaislio muzikos festivalis savo pirmuoju – pradedamuoju – koncertu sveikins šiemet 50-metį švenčiantį Kauno valstybinį chorą. Šiam jubiliejui paminėti gegužės 31-osios vakarą Pažaislio vienuolyne nuskambės „Odė džiaugsmui“, kurią atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras, solistai Vaida Mikevičiūtė, Jovita Vaškevičiūtė, Kristain Benedikt, Tadas Girininkas, dirigentas – Petras Bingelis.

Jono Danielevičiaus nuotr./Petras Bingelis ir Kauno valstybinis choras
Jono Danielevičiaus nuotr./Petras Bingelis ir Kauno valstybinis choras

Kaip ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė festivalio sumanytojas ir koordinatorius Justinas Krėpšta, šis Pažaislio festivalis yra jubiliejinis, nors ir 24.

„Bet jis apima daug jubiliejų. Pasižiūri į programą – ir jubiliejus. Pradedame Kauno choro jubiliejumi, toliau – Klaipėdos muzikinio teatro sukurtas projektas kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičius 75 metų jubiliejui paminėti – opera „Prūsai.

Programoje – Edgaro Montvydo rečitalis liepos mėnesį. Ne taip dažnai skamba įžymių dainininkų rečitaliai.

Aš manau, kad reikšminga šio festivalio idėja yra daugelyje projektų pažymėti 15 metų sukaktį, kai Lietuva įstojo į Europos Sąjungą.

Vienas koncertas bus unikalus, tai – lenkų pianisto, kuris per vieną koncertą gros visų 28 ES šalių kompozitorių kūrinius. Džiaugiamės, kad sutiko dalyvauti Konstantinas Orbelianas, žinomas pasaulyje dirigentas“, – kalbėjo J.Krėpšta.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Edgaras Montvidas
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Edgaras Montvidas

Spaudos konferencijoje dalyvavęs K.Orbelianas pasidžiaugė, jog turės progą Lietuvoje pristatyti dar niekada čia nekoncertavusius Jerevano (Armėnija) Operos ir baleto teatro solistus. “Grammy“ už geriausią operinį įrašą apdovanotas K.Orbelianas, kuris taip pat yra ir Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas, sakė, jog Pažaislio muzikos festivalyje dalyvauja su malonumu.

Šiemet Pažaislio muzikos festivalio klausytojai maestro išvysti galės ne viename koncerte – jis diriguos birželio 9 dieną Kauno valstybinėje filharmonijoje G.Verdi operoje „Requiem“ ir koncerte „Operos žvaigždės“, kuris rugpjūčio 25 vyks Jonavoje.

KMSO nuotr. /Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas Konstantinas Orbelianas
KMSO nuotr. /Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas Konstantinas Orbelianas

Kaip sakė J.Krėpšta, Jonavos rajono savivaldybė kasmet prašo į Jonavą atvežti paties aukščiausio lygio koncertus.

Pasak Giedrės Mikaitienės, Pažaislio muzikos festivalio direktorės, į organizatorius kreipiasi ir daugiau savivaldybių bei bendruomenių, prašydami surengti koncertus jų krašte.

„Ne visų norus galim išpildyti, atsižvelgiam į bendruomenės aktyvumą, jų norą dalyvauti pačiame procese. Labai įsitraukė Dubingių bendruomenė ir Dubingių miestelyje jau keletą metų vyksta koncertai“, – kalbėjo festivalio direktorė.

Kaip sakė G.Mikaitienė, Pažaislio festivalis ir toliau tęs tradicijas: „Norime ir siekiame edukuoti publiką, šiais metais koncertuose dalyvaus ir juos ves kompozitorė Zita Bružaitė ir muzikologė Lina Navickaitė-Martinelli. Rengsime kūrybines dirbtuves vaikams. Festivalis ieško naujų formų, tad šiemet kviesime į muzikinę ekskursiją dviračiais“, – kalbėjo G.Mikaitienė.

Viena iš naujovių – Pažaislio muzikos festivalio renginys prie Kauno pilies šiemet vyks ne birželio, o rugpjūčio mėnesį. Šiemet čia nuskambės opera „Prūsai“, skirta G.Kuprevičiaus jubiliejui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius