Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 07

Publikos laukiamas pianistas Lukas Geniušas jau Vilniuje – prasideda pasiruošimas Johno Adamso koncertui

Festivalis „Gaida“ artėja prie įspūdingos kulminacijos – tai vieno ryškiausių šių dienų lietuvių pianistų Luko Geniušo pasirodymas, kuriame jis atliks amerikiečių kompozitoriaus Johno Adamso garsųjį Koncertą fortepijonui ir orkestrui „Century Rolls“, rašoma pranešim žiniasklaidai.
Lukas Geniušas
Lukas Geniušas / Projekto partnerio nuotr.

Pianistas jau atvyko į Vilnių, kur aktyviai ruošiasi vieninteliam savo koncertui su simfoniniu orkestru šį rudenį, vyksiančiam lapkričio 10 d., 19 val., Nacionalinėje filharmonijoje. J. Adamso kūrinio vertą įžangą šiame koncerte sudarys festivalio kviestinio kompozitoriaus Magnuso Lindbergo naujausias opusas orkestrui, inspiruotas L. van Beethoveno 9-osios simfonijos, bei lietuvių kompozitorės Rūtos Vitkauskaitės pasaulinė premjera.

Lukas Geniušas – itin laukiamas solistas ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje pasaulio šalių. Intensyviai koncertuojantis charizmatiškasis Lietuvos pianistas šiemet jau koncertavo garsiojoje Londono „Barbican“ salėje, Tokijo „Metropolitan“, Maskvos Stanislavskio teatre, Gdansko filharmonijoje, Nanto „La Folle Journée“, Liublijanos, Toronto vasaros muzikos festivalių klausytojams ir kt. Luko biografiją puošia pasirodymai su žymiausiais orkestrais – Toronto simfoniniu, Prancūzijos radijo filharmonijos, Sankt Peterburgo filharmonijos, Birmingemo simfoniniu orkestrais, kameriniu orkestru „Kremerata Baltica“.

Daugelis žino, jog vienas ryškiausių pianisto pastarųjų metų laimėjimų – 2015 m. pelnytas sidabro medalis prestižiniame XV tarptautiniame Piotro Čaikovskio konkurse Maskvoje. Visai nenuostabu, kad pianistas mėgstamas įvairios publikos – jo repertuaras apima sudėtingiausius kūrinius fortepijonui nuo klasikinės muzikos šedevrų iki šių dienų muzikos.

Johnas Adamsas – vienas iškiliausių šiandien kuriančių JAV kompozitorių, kurio muzika puikiai pažįstama tiek operos ir simfoninės muzikos gerbėjams, tiek plačiajai publikai. Prestižinės Pulicerio premijos laureato kūrinių koncertų Lietuvos publika visuomet laukia su dideliu nekantrumu – tą įrodė ir praėjusių metų rudenį didžiulio susidomėjimo sulaukęs J. Adamso kūrinių vakaras Nacionalinėje filharmonijoje. Įspūdingąjį fortepijoninį koncertą „Century Rolls“ parašyti kompozitorių įkvėpė trečiasis praėjusio amžiaus dešimtmetis ir tuo metu išpopuliarėjęs mechaninis instrumentas – pianola. Pats kompozitorius yra sakęs, kad šis jo darbas – tai žvilgsnis į „visą praėjusio amžiaus fortepijoninę muziką, tiek klasikinę, tiek populiariąją“.

Išskirtiniame koncerte skambės dar du intriguojantys kūriniai – festivalio „Gaida“ kviestinio kompozitoriaus Magnuso Lindbergo opusas bei Londone kuriančios lietuvių kompozitorės Rūtos Vitkauskaitės pasaulinė premjera. M. Lindbergo kompoziciją „Two Episodes“ simfoniniam orkestrui prieš dvejus metus užsakė Londono filharmonijos orkestras.

Kūrinys, sumanytas kaip įžanga Beethoveno devintosios simfonijos atlikimui, talpina nemaža užuominų į šį legendinį kūrinį bei į tokių kompozitorių kaip Claude'o Debussy, Maurice'o Ravelio ar Ottorino Respighi kūrybą. Vakaro programa pradžiugins ir nauju lietuvišku kūriniu – premjerą ruošia jau ne kartą įdomiais kūriniais sužavėjusi, „Auksinį scenos kryžių“ už darbus šiuolaikinės operos srityje pelniusi lietuvių kompozitorė R. Vitkauskaitė. Filharmonijos scenoje skambės jos premjera „Chrysalis“ perkusininkui ir orkestrui. Solinė partija jame patikėta britų atlikėjui Jude'ui Carltonui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius