Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 17

Rašytojas V.Šidlauskas pristato dainą „Sergantiems tamsa“: kartais jautrią širdį slepiam nuo kitų

Vaikų knygų rašytoją, „Ulfo ir stebuklingos barzdos“ autorių Virgį Šidlauską susitikimuose su skaitytojais visada lydi gitara. Jų metu jis ne tik pasakoja apie savo knygas, bet ir pritardamas instrumentu išjudina vaikus smagiomis dainomis. Tačiau jas rašo ne tik mažiesiems. Praėjusių metų rudenį užbaigęs kūrinio „Sergantiems tamsa“ įrašus, Virgis Šidlauskas kviečia išgirsti šią šviesaus liūdesio kupiną dainą, susimąstyti apie mūsų būties trapumą ir tai, kad stipriausias vaistas – meilė.
Virgis Šidlauskas
Virgis Šidlauskas / Šarūno Sabaičio nuotr.

Daina sukurta 2000-ųjų pabaigoje ir netgi kartą jau įrašyta. Tačiau įrašas V. Šidlausko nedžiugino. Kodėl perrašyti kūrinį užtruko taip ilgai?

„Kartais žinodamas, kad nepadarysi tobulai, nusprendi nedaryti nieko. Tiesiog lauki. Manai, gal ateis stebuklingas momentas, kai pajusi, kad jau gali. Būna, kad taip ir nutinka. Bet dar dažniau tiesiog viską nukeli neapibrėžtam laikui į ateitį, bijodamas, kad rezultatas nebus toks puikus, kaip tikiesi.

Tačiau praėjusiais metais supratau vieną dalyką. Sulaukęs šešiasdešimties, jei būsiu sveiko proto, nedrebės rankos ir akys dar šį bei tą matys, vis dar galėsiu rašyti. O štai lipti ant scenos tokių metų jau pavojinga. Gali nebepavykti. Todėl nusprendžiau pagaliau susikaupti ir atsidėti tiems dalykams, kuriuos vilkinau jau gerus keliolika metų“, – sakoma muzikos kūrėjo ir rašytojo pranešime spaudai.

VIDEO: Virgis Šidlauskas - Sergantiems tamsa

Apie tai kalbama ir dainos tekste. „Mes be galo laikini ir trapūs. Gal dėl to visas žaizdas ir savo jautrią širdį slepiam nuo kitų, kad mažiau skaudėtų. Dažnai po juoko ar pykčio kauke. Ir yra tik vienas vienintelis dalykas, sugebantis įveikti šį egzistencinį siaubą, – tai meilė. Be jos mūsų buvimas šiame pasaulyje būtų visiškai betikslis.“

Nors daina V.Šidlausko repertuare nėra nauja, visgi įrašo metu pačiam teko nustebti savo muzikoje išgirdus netikėtas kitų atlikėjų ir grupių įtakas. „Muzikinis skonis dažniausiai formuojasi paauglystėje, jaunystėje, todėl ir įtakos iš to laikmečio – 90-ųjų. Pačiam buvo netikėta savo dainoje atrasti, regis, visai nesuderinamų dalykų: nuo Stingo melancholijos iki amerikiečių roko grupės „Rage Against the Machine“ siautulio. „Anksčiau to niekada nepastebėdavau. Gal tiesiog reikėjo daugiau laiko, kad dainą galėčiau išgirsti iš tam tikros distancijos. Tiesa, galutiniame mikse reikės gerai įtempti ausis panorus tai užčiuopti, nes visų pirmiausia ieškojau jaukaus akustinio skambesio.“

Šarūno Sabaičio nuotr./Virgis Šidlauskas
Šarūno Sabaičio nuotr./Virgis Šidlauskas

Dainą padėjo įrašyti V. Šidlausko jaunystės laikų lietuviško roko herojus, buvęs grupių „IR” ir „The Perfect Pill” lyderis, prodiuseris Germanas Skoris. „Įrašo metu iš jo išgirdau daug taiklių pastabų ir gerų patarimų, kurie tikrai pravers ateityje. Be to, buvo be galo smagu pasišnekučiuoti apie muziką. Su metais šalia lieka vis mažiau žmonių, kuriems tokios temos vis dar aktualios.”

Animuotą „Sergantiems tamsa” iliustraciją kūrė talentinga dailininkė ir iliustruotoja Roberta Railaitė. Ji puikiai pagavo melancholišką dainos nuotaiką, paslaptingą atmosferą.

2023-aisiais Virgis Šidlauskas žada gerokai daugiau laiko skirti muzikai: neskubėdamas gludinti idėjas, įrašyti dar keletą kūrinių ir kitais metais pagaliau pristatyti savo debiutinį minialbumą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius