Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 23

Rekomendacija: „Nihiling“

Vokiečių eksperimentinio roko grupė „Nihiling“ gimė 2004 m. Šiuo metu ją sudaro penki nariai: Gorka Lautaro Moralesas (vokalas, gitara, triukšmai), Alexandra Steinmetzer (bosinė gitara, triukšmai), Felixas Eggertas (gitara, triukšmai), Janas Hendrikas Schnooras (būgnai, vokalas, kompiuteris) ir Kai Jacobsenas (gitara, triukšmai, kompiuteris). Postroko ir progroko karalijoje į šį ansamblį nukreipta daug akių. Ir yra dėl ko.
„Nihiling“
„Nihiling“ / www.nihiling.de

Pirmiausia „Nihiling“ išleido du EP, kurie iškėlė juos į įdomiausių jaunų grupių olimpą Vokietijoje. 2009 m. pasirodė ilgai lauktas debiutinis albumas „M[e]iosis“, iki šiol keliantis susižavėjimo bangas visame pasaulyje.

2011 m. sekė antrasis albumas „Egophagus“, atnešęs kolektyvui dar daugiau melomanų dėmesio ir galimybių pažymėti savo teritoriją. Pavyzdžiui, mistinio klipo kūriniui „Particle“ būdu.

VIDEO: Nihiling | Particle

Netrukus „Nihiling“ ėmė koncertuoti su tokiais postroko grandais kaip „Mono“ ir „This Will Destroy You“. Tiesa, jų vardas dėl to netapo labai žinomas už postroko bendruomenės ribų. Tad ir pamatyti juos daugiausia galima gimtajame Hamburge ar kituose Vokietijos miestuose, o ne užsienyje. Geriausiu atveju – Japonijoje, kur marginalios roko atmainos turi didžiulę paklausą.

Vis dėlto žinia apie „Nihiling“ sklinda. Kuo jie įdomūs? Ką jie išvis groja? Iškart į akis krinta tai, kad „Nihiling“ kuria nevisai mums įprastą postroką.

Postrokiška yra tai, kad naudojami tradiciniai roko instrumentai, bet nesilaikoma tradicinės roko kompozicijos struktūros (jai būdinga posmų ir priedainių kaita, plius galimas bridge‘as). Tačiau „Nihiling“ kūryboje yra ir nepostrokinių elementų: yra vokalas, yra aiški ir nevienalytė struktūra, kuri, nors ir sudėtingesnė už tipinę roko dainos struktūrą, visgi jai labai artima.

Progroko čia irgi nedaug. Žaidimų su ritmu ar metru praktiškai nėra. Techniškai komplikuoti riffai ar būgnų partijos atsiranda retai ir tampa tik prieskoniu pagrindiniams motyvams. Kurie, savo ruožtu, dažniausiai tamsūs ir remiasi disonansinėmis dermėmis.

VIDEO: Nihiling | Sirens

Užtat įdomus bendras vaizdas: neįprasti, įdomiai sukalti polimelodiniai riffai jungiami su atsmoferiniais ir elektroniniais garsovaizdžiais, o abu albumai dėliojami tokiu principu, kad trumpi trijų minučių kūriniai (kartais tiesiog įmantrūs garsų kratiniai) permuša jau tuos labiausiai žėrinčius perlus – griausmingas šešių septynių aštuonių minučių kompozicijas.

Dar keistai nuteikia dainų pavadinimai: „Egophagus“, „Sirens“, „syzygy“, „Minnows“, „Letter to Señor Iraola“... Kažkokios nuorodos į mediciną, žvejybą, lotynų kalbą, mitologiją... Taigi muziką lydi žodžiai, į kurių prasmę dėl miglotumo ne visais atvejais pavyksta deramai įsigilinti, bet akivaizdu, kad jie provokuoja mąstymą.

Išvada: pasiklausykite nihiliuojančių vokiečių ir manau, kad sutiksite, jog šiuolaikinė gitarinė muzika dar neišnaudojo visų galimų vystymosi krypčių. Yra dar ten ką nuveikti. Ne viskas sukurta. O tokios grupės kaip „Nihiling“ tai parodo itin aiškiai.

Čia galima nemokamai pasiklausyti albumo „Egophagus“: www.visions.de/news/15100/Nihiling-Egophagus-im-Stream

 

„Nihiling“ diskografija:

2005 – Transmission EP
2006 – Pandora EP
2009 – M[e]iosis LP
2011 – Egophagus LP

www.nihiling.de

www.facebook.com/nihiling

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius