Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 06 03

Rungėsi jaunieji kompozitoriai

Vaikai, turintys pašaukimą kurti muziką, šeštadienį rungėsi konkurse. Šiemet pateiktas rekordinis kūrinių skaičius – per 40 kompozicijų, o dalis dalyvių į Vilnių atvyko iš miestų, kuriuose nėra nė vieno kompozicijos pedagogo.
Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykloje surengtos gaisro prastybos
Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykla / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tai čia tie kūriniai, kuriuos aš atliksiu, ir kuriuos esu sukūręs. Jie kaip ir savo istorijos nežinau ar turi, bet jie apie tai, kokias galimybes turi smuikas ir ten jeigu apie greitą kūrinį kalbant, ką tu su juo gali atlikti“, – kalbėjo Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos mokinys Teodoras Kasteckas.

Iš nacionaliniam moksleivių muzikos kūrinių konkursui „Mano nata“ pateiktų per 40 paraiškų atrinktos 29 geriausios kompozicijos. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje jas atliko profesionalūs muzikantai ir jaunieji kompozitoriai.

„Aš atsimenu savo pirmą dalyvavimą šiame konkurse. Tai buvo prieš ketverius metus. Aš tada dar neturėjau savo kompozicijos mokytojo, ir pažvelgiu dabar, kokį kūrinį aš paruošiau, džiaugiuosi, kad skirtumas yra didžiulis“, – sakė Šiaulių Dainų muzikos mokyklos mokinys Lukas Aluzas.

Aštuntą kartą rengiamo konkurso komisijos nariai sako, kad paaugliai išsiskiria kūrybiškumu, kompozicijos žiniomis, tačiau vėliau jie taip ir neateina studijuoti į Muzikos ir teatro akademiją.

„Pedagogus mes turime tik didžiuosiuose miestuose, tai yra Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai. Viskas, praktiškai daugiau pedagogų nėra, ir vaikai, reiškia, ne visi gali juos pasiekti, o mes pasiekiam vaikus ir iš Marijampolės, ir iš Utenos, ir visur kitur“, – pasakojo kompozitorius, konkurso organizatorius Gintaras Samsonas.

„Popso praktiškai nėra. Yra dauguma akademinių kompozicijų, na, tiesą sakant, bet čia yra natūralu, kai yra jauni žmonės. Daug dalykų yra tiesiog nusiklausoma. Bet nusiklausoma tokia gerąja prasme. ir tai yra neišvengiama, nieko neišmoksi iš dangaus, iš kopūstų“, – sakė kompozitorius, komisijos narys Vaclovas Augustinas.

Geriausia jaunąja kompozitore išrinkta kaunietė Ieva Raubytė. Vyresniųjų grupėje daugiausia komisijos balų surinko vilnietis Simas Šakenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius