Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 01 /19:43

Šalyje muzikantai sakė „Ačiū, Lietuva“, o R.Lingienė siuntė linkėjimų netikintiems koronavirusu

Pirmadienio pavakarę dėkojant visiems, kurie prisidėjo suvaldant pirmąją COVID-19 pandemijos bangą, įvyko Vyriausybės inicijuota akcija „Ačiū, Lietuva“. Jos metu visoje šalyje pasirodė muzikiniai kolektyvai. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovės Rolandos Lingienės teigimu, paminėti suvaldytą pirmąją bangą galima, tačiau švęsti – per anksti.

Simboline akcija, trukusia 15 minučių, buvo dėkojama medikams, pareigūnams, socialiniams darbuotojams, savanoriams, pardavėjams, vaistininkams, verslininkams ir visiems kitiems, padėjusiems apsirūpinti apsaugos priemonėmis bei teikusiems būtiniausias paslaugas koronaviruso metu.

Vyriausybės duomenimis, norą dalyvauti akcijoje pareiškė apie 400 muzikos kolektyvų iš 55 savivaldybių.

Kaip teigė akcijos iniciatoriai, kolektyvams buvo palikta teisė nuspręsti, kokie kūriniai bus atliekami akcijos metu. Už dalyvavimą akcijoje kolektyvams mokama nebuvo.

Tiesa, kaip pranešė BNS, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pradėjo tyrimą, ar šia akcija nepažeidžiamos rinkimų kampanijos taisyklės.

Sprendimas atlikti tyrimą priimtas gegužės 27 dieną vykusiame komisijos posėdyje.

„Aiškinamės šios akcijos aplinkybes. Gavome pranešimą dėl tos akcijos, su komisijos nariais ją šiek tiek aptarėme ir buvo pavesta Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriui išsiaiškinti, ar ten yra kažkokie pažeidimai, ar jų nėra. Šiuo metu renkama informacija, kai turėsime atsakymus, tada ir matysime kokia yra situacija“, – BNS sakė L. Matjošaitytė.

Kreipimąsi dėl galimai neleistinos Vyriausybės ir premjero Sauliaus Skvernelio agitacijos VRK pateikė Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis.

Į šventimą žiūri atsargiai

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro akordų Katedros aikštėje girdėjo ir visuomenės sveikatos specialistė R.Lingienė. Jos teigimu, kovoje su COVID-19 matomos džiuginančios tendencijos, tačiau švęsti dar anksti.

„Yra objektyvūs duomenys, rodantys, kad situacija šiuo metu yra absoliučiai suvaldyta. (...) Esame vienoje iš geriausių pozicijų Europos Sąjungoje. Į šventimą žiūrėčiau labai atsargiai, tačiau paminėti, paklausyti koncerto – kodėlgi ne“, – sakė R.Lingienė.

Katedros aikštė, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras
Katedros aikštė, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras

Tiesa, padėtis vėl gali gana greitai pasikeisti atsivėrus valstybių sienoms.

„Pavojai slypi, kad tikrai galime atsivežti infekciją. Ir realūs pavojai yra, kai dalis asmenų, turime tokius duomenis, nedeklaruoja buvę šalyse, kur yra daugiau susirgimų. Jeigu jie nesisaviizoliuosis, virusas visuomenėje gali pasklisti labai greitai“, – pridėjo ji.

Slėpti, kad buvai užsienyje – viena, o visiškai ignoruoti virusą, visai kas kita. Tokiems asmenims Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė siunčia linkėjimų.

„Gal geriau, kad jie ir netikėtų, ir nesusidurtų su pasekmėmis savo šeimose, artimųjų ir bičiulių tarpe. Būna situacijų, kai ir padėti negali, ypatingai kalbant apie rizikos grupes. (...) Jeigu asmenys netiki tuo, kas yra įrodyta, akivaizdu, tai neturėčiau ką pasakyti. Galbūt jie tegu tokioje pararalinėje visuomenėje ir toliau gyvena“, – sakė visuomenės sveikatos ekspertė.

Žiūrėkite visą interviu su R.Lingiene:

VIDEO: Lietuva švenčia įveikusi COVID-19 pirmąją bangą – ar ne per anksti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius