Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 25

Šv.Kazimiero bažnyčioje – visiems atviro sakralinės muzikos ciklo atidarymas

Prieš 50 metų Vilniuje pradėta vargonų muzikos koncertų tradicija spalvingiausia renginių puokšte išsiskleidžia Kristupo vasaros festivalyje, Šv. Kazimiero bažnyčioje rengiamame „Sakralinių muzikos valandų“ cikle. Jis šiemet mini ir savojo instrumento – „Oberlinger“ vargonų – dešimtmetį. Būtent šis instrumentas kiekvienais metais į Vilnių sutelkia tiek geriausius atlikėjus, tiek gausų būrį ciklo gerbėjų ir bičiulių.
Leopoldas Digrys
Leopoldas Digrys / Kristupo vasaros festivalio nuotr.

Birželio 25 d. Lietuvos vargonų patriarchas ir vargonų mokyklos kūrėjas profesorius Leopoldas Digrys ciklą pradės kartu su maestro Donato Katkaus diriguojamu Vilniaus m. savivaldybės Šv. Kristoforo kameriniu orkestru.

Buvęs ilgametis vargonų muzikos ciklo meno vadovas L. Digrys ne tik ruošiasi savo pasirodymui, bet ir džiaugsmingai laukia kolegų vizitų.

„Renkantis, kur koncertuoti, vargonininkui svarbiausia ne atlygio dydis, o koks instrumentas jo laukia. Kiekviena šalis turi savo vargonų statybos tradicijas, savito skambesio ir dydžio instrumentus. Tačiau Šv. Kazimiero bažnyčios „Oberlinger“ instrumentas yra universalus – juo galima groti viską – nuo senosios iki šiuolaikinės muzikos. Tokia ir bus šių metų programa. O tai, kad visi panorėję nemokamai galės klausytis žymiausių vargonininkų, tarp kurių – Ludgeris Lohmannas (Vokietija), Angelo Castaldo (Italija), Ulrike Theresia Wegele (Austrija) – mūsų ilgamečio mecenato – Dr. Juozo Kazicko šeimos fondo nuopelnas“, – pabrėžė L.Digrys.

Su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru ne pirmą kartą vargonuojantis muzikantas prisipažįsta, kad dirbti su šiuo kolektyvu – visuomet malonus meninis iššūkis. Šis orkestras – vienas universaliausių Lietuvos muzikinių kolektyvų, tad su juo galima groti viską. Tačiau šis privalumas virsta tikra bėda dėliojant konkrečią programą, nes ir paties L. Digrio repertuaras nepaprastai platus. Būdamas vienas aktyviausiai koncertuojančių ir labiausiai vertinamų vargonininkų, jis groja visų epochų muziką: tiek senovinę, tiek romantinę, tiek šiuolaikinę.

Šį kartą „Sakralinės muzikos valandose“ – prancūziškai elegantiška programa, sudaryta iš M. Ravelio, C. Francko, F. Poulenco kūrinių.

Birželio 25 dieną, 19 valandą, Šv. Kazimiero bažnyčioje (Didžioji g. 34, Vilnius) prasideda „Sakralinės muzikos valandos“. Pirmąjį ciklo koncerte gros vargonininkas L.Digrys kartu su Vilniaus Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, diriguojamu D.Katkaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius