Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 28

„Synaesthesis“ plokštelės „Flaneur“ kūriniuose – kompozitorių santykis su miestu

Pasivaikščiojimuose gimstančių muzikinių idėjų legenda virto pirmąja Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ viniline plokštele „Flaneur“. Joje – nauji kompozitorių Juliaus Aglinsko, Dominyko Digimo ir Ramūno Motiekaičio kūriniai, apmąstantys pačių kūrėjų ryšį su miestu. Rugpjūčio 1 d., sekmadienį, 20 val. Lietuvos kompozitorių sąjungoje vyks vinilinės plokštelės pristatymas-koncertas, kurio metu „Flaneur“ terminą plačiau pristatys ir miesto antropologė dr. Jekaterina Lavrinevic, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Synaesthesis“ pristato vinilinę plokštelę „Flaneur“
„Synaesthesis“ pristato vinilinę plokštelę „Flaneur“ / Asmeninio archyvo nuotr.

„Flaneur“ – tai prancūziškas žodžio, kuris apibūdina po miestą be konkretaus tikslo vaikščiojantį žmogų, vilnietiška muzikinė interpretacija. „Synaesthesis“ apie tai, o kartu – savo pačių asmeninį ryšį su urbanistine aplinka pakvietė pamąstyti tris savaip stilistiškai artimus kompozitorius. Taip gimė trys visiškai nauji kūriniai – tai Juliaus Aglinsko „tylūs atspindžiai“, Ramūno Motiekaičio „1997-ieji regi mane“ ir Dominyko Digimo „sensescape“.

„Mano galvoje ryšys tarp Juliaus, Dominyko ir Ramūno kuriamos muzikos egzistavo jau seniai, tik reikėjo progos ir formato jį įprasminti. Jie man – labi „vilnietiški“ autoriai. Matau juos Vilniaus gatvėse ir stebiu, kaip jų kūrybos procesas įvyksta, tiesiogiai veikiamas miesto. Dominykas man – tarsi „Vilniaus žemėlapininkas“, kuris miestą koduoja partitūrose, garsinėje medžiagoje, subtiliai fiksuodamas garsinę miesto istoriją. O Julius yra tiesioginis paties vinilo pavadinimo „Flaneur“ įkvėpėjas. Daugybę kartų stebėjau jį vaikštantį gatve, iš jo eisenos ar žvilgsnio suprasdavau, kad tai – kūrybinis pasivaikščiojimas, „įsisavinant“ miestą ar per jį filtruojant savo kūrybines idėjas“, – pasakoja ansamblio „Synaesthesis“ vadovė Marta Finkelštein.

Rugjūčio 1 d. bus galima pirmą kartą visus tris vinilinės plokštelės kūrinius išgirsti gyvai, o apie „Flaneur“ terminą urbanistinių procesų kontekste pasakos miesto antropologė, dr. Jekaterina Lavrinevic.

Jau rugpjūčio 3 d. „Flaneur“, kartu su kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės „Solastalgia“ keliaus į Varšuvą, kur „Synaesthesis“ dalyvaus „Sinfonia Varsovia“ organizuojamame festivalyje. O rugpjūčio 20–22 d. „Flaneur“ audiovizualinės instaliacijos pavidalu bus pristatytas ir „SALVE!“ festivalyje Vilniuje.

VIDEO: Synaesthesis | Flaneur

Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ pirmosios vinilinės plokštelės „Flaneur“ pristatymas – rugpjūčio 1 d., sekmadienį, 20 val., Lietuvos kompozitorių sąjungoje (A.Mickevičiaus g. 29, Vilnius). Durys atidaromos 19 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius