-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 24

Tarp džiazo ir akademinės muzikos svyruojantis naujasis Nik Bärtsch's Ronin albumas

Vienas garsiausių Šveicarijos pianistų ir kompozitorių Nik Bärtsch džiazo mėgėjams jau pažįstamas iš projektų Nik Bärtsch's Ronin ir Nik Bärtsch's Mobile bei išleistų albumų „Stoa“, „Holon“, „Llyria“, „Continuum“ ir kt. Šįkart pianistas, kurio kūryba svyruoja tarp džiazo ir šiuolaikinės akademinės muzikos, klausytojams pristato albumą „Awase“, įrašytą kartu su Thomy Jordi (bosinė gitara), Kasper Rast (būgnai) bei Sha (klarnetas ir saksofonas). Albumą vinilo plokštelės bei CD formatu išleido prestižinė džiazo leidykla „ECM Records“.
Nik Bärtsch's Ronin
Nik Bärtsch's Ronin

Kvartetas nuo pirmųjų minučių užburia klausytojus hipnotizuojančia muzikos tekstūra ir ritmiškumu. Tie, kas bent kartą girdėjo šios grupės įrašų, daugiau niekada su niekuo nesupainios jų braižo. Griežta struktūra, pasikartojantys motyvai, velniškai lėtai augantis tempas ir dūžtanti kulminacija – Nik Bärtsch vizitinė kortelė.

Pats Nik Bärtsch apibūdina savo grupės kuriamą muziką kaip „zen funk“ arba „ritual groove“. Tai muzika, kurią ne tik girdi klausytojai, bet ir patys „pergroja“ ją savo galvose; ji ne tiek jausminė, kiek išmąstyta šaltu protu.

Nik Bärtsch's Ronin
Nik Bärtsch's Ronin

Ką mums sako albumo pavadinimas? „Awase“ – kovos menų terminas, reiškiantis energijų „judėjimą kartu“. Tai – dinamiškos precizikos, mozaikiško ritmo ir baletui prilygstančio minimalizmo metafora, apibrėžianti Nik Bärtch's Ronin grupės kūrybą. Grupės lyderis, kalbėdamas apie albumą, viename interviu užsiminė apie iš naujo atrastą kūrybinę laisvę, lankstumą, aiškumą, ir, be abejonės, vis didesnį džiaugsmą kiekvieno pasirodymo metu.

Klausantis visų šešių albumo kompozicijų, atrodo, kad nė vieną akimirką negirdime improvizacijos: net pirmasis kūrinys „Modul 60“, kuriame skamba solo, yra, regis, visiškai struktūruotas ir sustyguotas iki paskutinio klavišo spustelėjimo. „Modul 58“ šiuo atveju idealiai įrodo anksčiau aptartą besikartojančių motyvų, didėjančio tempo ir triuškinančia galia užliejančios aukštumos temą.

Visi kūriniai tarsi sujungti vienas su kitu, turintys tvirtą pamatą ir bendrą vardiklį.

Taigi, jei truputį pavargote nuo tradicinio džiazo ir norite muzikos, kuri jus šiek tiek sukrės, nustebins ir gal net privers išsižioti iš nuostabos (patikėkite, Nik Bärtsch kūryba yra su niekuo nesulyginama), rinkitės „Awase“. Jūsų namai prisipildys ypatingos minimalistiškai švarios atmosferos, sustyguoto ritmo ir charakteringų melodijų temų.

Albumą galite įsigyti Rūdninkų knygyne:
CD: http://www.rudninkuknygynas.lt/lt/nik-bartschs-ronin-awase-19361
LP: http://www.rudninkuknygynas.lt/lt/nik-bartschs-ronin-awase-19360

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius