-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 19

„Tarp pilkų debesų“ muzikos garso takelis – žinomo pianisto ir kompozitoriaus Hauschka rankose

Režisierius Marius Markevičius kasdien po 12 valandų praleidžia montažinėje, tūkstantąjį kartą žvelgdamas į filmo „Tarp pilkų debesų“ kadrus: pagal Rūtos Šepetys bestselerį kuriamą filmą tikimasi užbaigti kitų metų pradžioje. Yra dar vienas žmogus, kuris šiuo metu vėl ir vėl peržiūrinėja būsimo filmo scenas. Holivude įsikūręs vokiečių pianistas ir kompozitorius Volkeris Bertelmannas – Hauschka, kuriantis „Tarp pilkų debesų“ garso takelį, filmo scenoms siekia suteikti dar gilesnių emocijų.
Volker Bertelmann Hauschka
Volker Bertelmann Hauschka / Mareike Foecking nuotr.

13 albumų išleidęs ir visame pasaulyje koncertuojantis Hauschka labiausiai žinomas dėl ypatingos fortepijono technikos, kada įprasti klavišų skleidžiami garsai yra pakeičiami ant instrumento stygų padedamų įvairių daiktų pagalba. Teigiama, kad naudojant šį būdą pianistas gali išgauti tiek pat garsų kiek visas perkusininkų amsamblis.

Vien šiais, 2016-aisiais, metais Hauschka sukūrė garso takelius keturiems filmams. Ryškiausias iš jų – kartu su Dustin O'Halloran įrašyta muzika filmui „Lion“, kurio premjera įvyko Toronto kino festivalyje. Čia pagrindinius vaidmenis atlieka Nicole Kidman, Rooney Mara ir „Lūšnynų milijonieriaus“ žvaigždė Dev Patel. Kompozitorius sumeistravo ir aktoriaus James Franco režisuoto filmo su Selena Gomez „In Dubbious Battle“ garso takelį.

Volkerio Bertelmanno – Hauschka pasirodymas NPR:

VIDEO: Hauschka at NPR: Improvisation

Kompozitorius (antras iš kairės) kartu su filmo „Lion“ kūrybine grupe Londono BFI kino festivalyje:

Pateikiame trumpą interviu su „Tarp pilkų debesų“ kompozitoriumi.

– Ar prieš imdamasis šio projekto žinojote apie trėmimus ir „Tarp pilkų debesų“ istoriją?

– Ne, nežinojau, kiek lietuviams teko iškęsti.

– Ką manote apie filmą ir jo istoriją?

– Ši istorija ir tragiška, ir graži tuo pačiu metu. Mes Vokietijos istorijoje taip pat turime nemažai pavyzdžių, kai žmonės, atrodo, prarado viską, bet vis dėlto rado jėgų išgyventi ir grįžti į įprastą gyvenimo ritmą. Tai įkvepia, tačiau tuo pačiu metu suvokiu, kad patys negalime iš esmės suprasti skausmo ir kančių, kurias jie patyrė. Man patinka, kad „Tarp pilkų debesų“ yra meilė ir šiluma, kuri suteikia tamsai spalvų.

– Kas jus įkvepia kuriant muziką šiam filmui?

– Dirbu prie kiekvienos scenos ir ieškau temos, kuri tiktų prie vaizdų, o kartu ir prie bendros filmo vizijos. Mano tikslas – kad muzika padėtų patirti gilesnes emocijas. Jei muzika tik atkartos tai, ką matome ekrane, nieko gera nebus. Tai nereikalinga.

– Jūs – žinomas pianistas. Ar pats grojate šiam filmui sukurtus kūrinius?

– Taip, partijas fortepijonui rašau ir sugroju pats. Taip pat sukūriau dalis styginiams, planuojame, kad jas galės įrašyti nedidelis ansamblis. Visuomet stengiuosi naudoti kuo daugiau tikrų instrumentų, o ne tik kompiuteriu kurtų garsų.

„Tarp pilkų debesų“ pasakoja jaunos merginos Linos, kartu su šeima 1941-aisiais ištremiamos į Sibirą, istoriją. Nežmoniškose ir sudėtingose sąlygose paauglė subręsta kaip asmenybė: tremtyje išgyvenanti artimųjų netektį, ji čia sutinka pirmąją meilę.

„Tarp pilkų debesų“ kuria tarptautinė Lietuvos, JAV ir D.Britanijos prodiuserių komanda. Birželio viduryje baigto filmuoti filmo režisierius – Los Andžele gimęs ir užaugęs Marius Markevičius, žinomas filmo „Kita svajonių komanda“ režisierius.

Planuojama, kad „Tarp pilkų debesų“ kino teatruose pasirodys 2017 m. Filme vaidina užsienio ir lietuvių aktoriai: Bel Powley („Paauglės dienoraštis“), Lisa Loven Kongsli („Force Majeure“), iš „Vikingų“ serialo pažįstamas Peter Franzén, geriausiu JAV serialu „Auksiniuose gaubliuose“ pripažinto „Mr.Robot“ aktorius Martin Wallström, Aistė Diržiūtė, Gabija Jaraminaitė, Darius Meškauskas, Ramūnas Cicėnas ir kiti.

„Tarp pilkų debesų“ Facebook paskyra – ČIA.

„Tarp pilkų debesų“ Instagram paskyra - ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius