Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 23

Tarptautinio V.Noreikos dainininkų konkurso pirmosios vietos laurai atiteko ukrainiečių tenorui

Penktadienį Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre vyko tarptautinio Virgilijaus Noreikos dainininkų konkurso finalas. Jame kartu su teatro orkestru, vadovaujamu Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Modesto Pitrėno, dainavo septyni ryškiausi konkurso solistai.
Valentynas Dytiukas
Valentynas Dytiukas / Mindaugo Mikulėno nuotr.

Po vėlų vakarą vykusios apdovanojimų ceremonijos paaiškėjo, kad konkurso nugalėtoju tapo ukrainiečių tenoras Valentynas Dytiukas. Antrąją vietą pelnė lietuvių baritonas Modestas Sedlevičius, o trečiąją – svečias iš Mongolijos Badralas Chuluunbaataras.

Pirmosios vietos laimėtojui įteiktas 10 tūkst. eurų prizas, atitinkamai antrosios ir trečiosios – 6 tūkst. ir 3 tūkst. eurų. Likusiems keturiems finalo dalyviams – Kyubongui Lee, Tetianai Žuravel, Sehoonui Moonui ir Margaritai Levčuk – įteikti diplomai. Specialiuoju maestro Virgilijaus Noreikos prizu apdovanotas Pietų Korėjos tenoras Sehoonas Moonas. Publikos simpatiją pelnė ukrainietė Tetiana Žuravel.

Du koncertinius prizus – vaidmenį Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre ir debiutą Estijos nacionalinėje operoje laimėjo lietuvis M.Sedlevičius. Kauno muzikiniame teatre debiutuos V.Dytiukas. Savo prizą įsteigė ir komisijos pirmininkė Lilija Šukytė – ji premiją įteikė jauniausiai konkurso dalyvei Linai Dambrauskaitei.

Mindaugo Mikulėno nuotr./Virgilijaus Noreikos sveikinimai
Mindaugo Mikulėno nuotr./Virgilijaus Noreikos sveikinimai

Sunku Lietuvoje būtų rasti žmogų, kuriam nebūtų tekę girdėti operos solisto V.Noreikos pavardės. Daugybė įsimintinų vaidmenų operose, šimtai koncertų, kurių keliai vedė nuo mažiausių šalies miestelių iki prestižiškiausių pasaulio salių. Šiandien žymiausiose operos teatruose ir koncertų salėse – ir dešimtys maestro išugdytų puikių solistų. Todėl natūralu, kad iki šiol Lietuvoje nebuvus rimto tarptautinio konkurso dainininkams, V.Noreikos vardas pasirodė tinkamiausias.

„V.Noreika vadinamas legenda, o man, asmeniškai, jis yra tarsi kometa, kuri turi didžiulį, spindintį šleifą. Jis ne tik yra aukščiausios klasės dainininkas – tokią vokalinę intuiciją ir talentą retai sutiksi, bet ir puikus pedagogas, kuris išugdė daugybę aukštos klasės tenorų. Toks universalumas būti puikiu dainininku ir pedagogu yra nuostabus. Todėl man dėl konkurso vardo nekilo jokių abejonių“, – prieš konkursą interviu teigė viena jo iniciatorių, LMTA Dainavimo katedros profesorė Sigutė Stonytė.

Tarptautinis V.Noreikos dainininkų konkursas susilaukė didžiulio susidomėjimo iš viso pasaulio dainininkų – sulaukta net 181 paraiškos iš beveik 30 pasaulio valstybių. Rugsėjį, prasidėjus konkursui, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos scenoje galiausiai pasirodė 54 talentingiausi, ryškiausi, įdomiausi dainininkai. Jų vertinti į Lietuvą pakviesta garbinga tarptautinė komisija, kurioje – pasaulinio garso dainininkai, pedagogai, muzikos vadybininkai. Pirmininkauti žiuri pats V.Noreika pakvietė lietuvių kilmės vokiečių solistę Lilian Sukis (Lijaną Šukytę), kurios balsas yra skambėjęs ir Niujorko „Metropolitan“ operoje, ir daugelyje žymiausių Europos operos teatrų.

„Su profesoriumi V.Noreika susipažinau tik pradėjęs rengti šį konkursą. Esu sužavėtas jo energija, įsitraukimu, trykštančiu pozityvumu ir neblėstančia energija. Racionalus ir natūraliai paprastas maestro požiūris į visus kilusius klausimus ir iššūkius, susijusius su konkursu, jo įgyvendinimą pavertė daug lengvesniu. Konkursas yra konkursas, prizų visi laimėti negali, bet, manau, komisija ir mūsų komanda padarėme viską, kad svečiai iš Lietuvos išvyktų su pačiais geriausiais prisiminimais. Geriausias įvertinimas renginiui – norinčių dalyvauti gausa, pilnos žiūrovų salės ir dalyvių šypsenos. Esu laimingas, kad pirmąjame tarptautiniame Virgilijaus Noreikos dainininkų konkurse viso to netrūko”, – įspūdžiais dalijosi konkurso organizatorių VšĮ „Natų knygynas“ direktorius Vygintas Gasparavičius.

Visus I ir II turo pasirodymus dainavimo meno mėgėjai galėjo ne tik stebėti gyvai LMTA Didžiojoje salėje, bet ir internetu. Didysis konkurso finalas persikėlė į Lietuvos nacionalinį operos ir baleto teatrą, į kurį dviejų dalių finalinis koncertas sutraukė daugybę garbingų svečių. Koncertą vesti patikėta Gerūtai Griniūtei, kurią įspūdingai papuošė „Tiulio fėjos“ mados namai, bei Julijui Grickevičiui. Koncertą tiesiogiai transliavo LRT Kultūros kanalas.

Pagrindiniai tarptautinio V.Noreikos dainininkų konkurso rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos kultūros ministerija. Konkursą organizuoja VšĮ „Natų knygynas“ ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius