Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 10 23

Tarptautinis trio „DeHaPy“, orkestro muzika ir prasmingos mecenatystės atminimas

Šį šeštadienį Nacionalinės filharmonijos salėje galėsime trumpam pamiršti rudens darganas. Čia veršis ir emocijas kaitrins jaunųjų talentų energija. Su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, šįkart diriguojamu svečio iš Austrijos maestro Georgo Marko, pasirodys jaunų menininkų trio intriguojančiu „DeHaPy“ pavadinimu – tai smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, violončelininkas Glebas Pyšniakas ir norvegų pianistas Ole Christianas Haagenrudas, rašoma Lietuvos nacionalinės filharmonijos pranešime spaudai.
„DeHaPy“
„DeHaPy“

Dalia Dėdinskaitė (g. 1988) yra talentinga ir daug pasiekusi jaunosios kartos Lietuvos smuikininkė. 2010 m. ji laimėjo prestižinį tarptautinį smuikininkų konkursą „Violine in Dresden“ Vokietijoje ir buvo pakviesta į 2012 m. Dresdeno muzikos festivalį atlikti Beethoveno Koncertą smuikui. Griežti smuiku Dalia pradėjo penkerių metų, mokėsi Naujosios Vilnios muzikos mokykloje (E. Lašaitės kl.), Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje (prof. J. Dvariono kl.), 2007–2008 m. studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA, prof. J. Dvariono kl.). Nuo 2008 m. studijas tęsia Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete, vadovaujama prof. Ch. Altenburgerio (smuikas) ir prof. J. Meisslio (kamerinė muzika).

Šiuo metu Austrijoje gyvenantis Glebas Pyšniakas (g. 1987) yra vienas ryškiausių savo kartos Baltijos šalių violončelininkų. Būdamas 14 metų, kaip solistas debiutavo Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje su Lietuvos kameriniu orkestru, diriguojamu prof. S. Sondeckio. Griežti violončele G. Pyšniakas pradėjo 1998 m. B. Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje (T. Kuc kl.), vėliau baigė LMTA (prof. R. Armono kl.), šiuo metu studijuoja Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete.

Ole Christianas Haagenrudas (g. 1989 m. Bergene) groti fortepijonu pradėjo šešerių metų. Dabar mokosi Norvegijos muzikos akademijoje Osle (prof. J. H. Bratlie’o kl.), taip pat nuolatos tobulinasi vadovaujamas žymaus norvegų pianisto prof. L. O. Andsneso. 2008 m. Norvegijos jaunųjų atlikėjų konkurse pianistas apdovanotas „Metų atlikėjo“ prizu, pateko į Virtuozų konkurso finalą, kurį tiesiogiai transliavo radijas ir televizija.

Visi trys jaunuoliai yra įvairių konkursų laureatai, daug groja su orkestrais ar kameriniuose ansambliuose, koncertuoja įvairiose šalyse ir dega entuziazmu bei jaučia malonumą muzikuoti tiek po vieną, tiek kartu. Neatsitiktinai iš jų pavardžių pirmųjų skiemenų sulipdytas trio pavadinimas apeliuoja į laimės prasmę. Jie laimingi, grodami kartu.

Koncerte Vilniuje trio „DeHaPy“ drauge atliks impozantiškąjį Ludwigo van Beethoveno trigubą koncertą solistams ir simfoniniam orkestrui. Orkestras su dirigentu Georgu Marku koncertui rengia dar ir Beethoveno „Leonoros uvertiūrą“ Nr. 3 bei Antoníno Dvořáko Simfoniją Nr. 8 G-dur, op. 88.

Šiuo koncertu Filharmonija bei Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) primins ir mecenatystės prasmę. Koncertas skiriamas ilgametei Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) mecenatei, LNSO klubo bičiulei Aldonai Kundrotas Echaniz (1917–2011) atminti. Įvairiose pasaulio šalyse (JAV, Indonezijoje, Venesueloje) gyvenusi Aldona sugrįžo ir paskutinius daugiau kaip dešimt metų praleido gimtojoje Lietuvoje, čia dosniai dalijosi savo neišsenkančia energija ir vidine inteligencija. Kultūros rėmimas buvo neatsiejama Aldonos veiklos dalis, nuo pat LNOBT paramos fondo įkūrimo ji buvo jo narė, savo testamentu paskyrė finansinę paramą ir Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui. Pagerbdamas Aldonos Kundrotas Echaniz atminimą, LNSO jai skiria šį orkestro muzikos vakarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius