Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 19

Telšiuose – sakralinės muzikos festivalis, kompozitoriui Albinui Jasenauskui atminti

Kompozitoriui, vargonų virtuozui ir chorų dirigentui Albinui Jasenauskui atminti rugpjūčio 20-ąją Telšiuose – Lietuvos kultūros sostinėje 2016 organizuojamas VII sakralinės muzikos festivalis.  „Gera muzika daro žmones geresniais. Tai dvasinis maistas“, – mėgo kartoti A.Jasenauskas.
Albinas Jasenauskas
Albinas Jasenauskas / Žemaičių muziejaus „Alka“ nuotraukos

Šiemet minimos 130-osios profesionalaus muziko gimimo metinės.

Nuo 1960 m. jis apsigyveno Telšiuose, vadovavo Taikomosios dailės technikumo chorui, steigė vokalinius ansamblius, kultūros namuose ruošė solistus, organizavo ir vadovavo pensininkų saviveiklos kolektyvui, laisvalaikiu grojo vargonais Alsėdžiuose, Lieplaukėje, Žemaičių Kalvarijoje, Karklėnuose (Kelmės raj.). Telšiuose paliktas gilus A. Jasenausko pėdsakas kultūriniame ir muzikiniame gyvenime.

Tai buvo vienas žymiausių XX a. Lietuvos vargonininkų, puikų muzikos jausmą turintis kompozitorius, chorų dirigentas ir nepriekaištingas pedagogas, kuris paruošė daug gerų ir visiems pažįstamų dainininkų: J.Brencienę, D.Zamelytę, G.Vidmantą ir kt.

Žymus muzikas koncertavo visoje Žemaitijoje, per radiją ir televiziją. 1967 m. paskutinį kartą Nevarėnuose dirigavo pensininkų chorui ir atsisveikino su scena.

„Turiu 86 metus. Su dviem lazdelėm vos pavaikštau po kambarį. Ilgą amželį nugyvenau. Jame sutikau visokių žmonių. Bet troškau tik vieno: kad daina ir muzika palengvintų jų gyvenimą, darytų gražesnį“, – prieš pat mirtį kalbėjo maestro A.Jasenauskas. Jis visą gyvenimą ne tik mokė muzikos kitus bei koncertavo, o taip pat sukūrė nemažai giesmių ir dainų.

 Žemaičių muziejaus „Alka“ nuotraukos/Albinas Jasenauskas
Žemaičių muziejaus „Alka“ nuotraukos/Albinas Jasenauskas

Telšių miesto amfiteatre 12 val. prasidės sakralinės muzikos valanda. Koncertuos „Mikro Ensemble“ iš Vilniaus (sopranas Justina Leinartaitė, mecosopranas Eglė Čičinskaitė, tenoras Vaidas Bartušas, bosas Arūnas Maliukas), Naujosios Akmenės mišrus kamerinis choras (vad. Meilutė Girskienė), Telšių kultūros centro mišrus choras „Žemaičiai“ (vad. Gintaras Vaitkaitis).

VII sakralinės muzikos festivalis dailiai persipina su respublikine neįgaliųjų bendruomenės švente „Būkime kartu“, tad telšiškiams ir miesto svečiams žadama turininga šeštadienio diena. Vyks mugės, koncertai keis koncertus,

Vakare sakralinės muzikos festivalis tęsis Šv. Antano Paduviečio katedroje. 18 val. Šv. Mišios, po jų – muzikinė, programa sakralinės muzikos meno gurmanams. Koncertuos Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choras, orkestras, maestro Alvidas Remesa, profesorius Pranciškus Narušis (birbynė), solistai Rita Petrauskaitė ir Artūras Kozlovskis.

Organizatoriai maloniai kviečia apsilankyti Telšiuose – Lietuvos kultūros sostinėje 2016 ir pasimėgauti ypatingai sakralia muzika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius