-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 07

Vasario mėnesio klasikinės muzikos naujienų TOP: nuo virtualių koncertų iki albumų

Kol žiema lėtai ir su pasispardymais eina iš kiemo, o visos didžiosios muzikos salės lūkuriuoja karantininio miego pabaigos, lietuviška muzikos scena mirga nuo naujų iniciatyvų, kūrinių ir laimėjimų, švenčiančių Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, išjudinančių tuščias erdves ir pristatančių dar negirdėtą lietuvišką skambesį.
„Synaesthesis“
Žibuoklė Martinaitytė ir Giedė Šlekytė / Armino Bižio nuotr.

Žibuoklė Martinaitytė | „Saudade“

Vasario mėnesį buvo tarptautiniu mastu išleistas naujas kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės muzikos albumas. Pavadintas pagal vieną iš įrašytų kūrinių „Saudade“ (port.k. ilgesys). Šis albumas, pasak kompozitorės, yra prisodrintas egzistenciniame ilgesyje susiliejančių liūdesio ir laimės jausmų. „Liūdesio, kad kažko trūksta, laimės, kad tai patyrėme“.

Be „Saudade“ albume skamba kitos trys per pastaruosius metus Ž.Martinaitytės sukurtos kompozicijos – koncertas fortepijonui ir kameriniam orkestrui „Chiaroscuro Trilogy“ (2017) bei kūriniai simfoniniam orkestrui „Horizons“ (2013) ir „Millefleur“ (2017). Įrašas nebūtų įmanomas be Lietuvos muzikos informacijos centro ir Lietuvos nacionalinės filharmonijos partnerystės su „Ondine“.

Žymi Suomijos įrašų kompanija pasikliovė dirigentės Giedrės Šlekytės vedamu Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro, Lietuvos kamerinio orkestro bei pianisto Gabrieliaus Aleknos pasirodymu ir tikino tai būsiant stipriu įrašu.

„Ž.Martinaitytės muzika tiesiog hipnotizuoja, ji turi ryškų ir nepaprastai įdomų savo balsą“, – susižavėjimą reiškė „Ondine“ vadovas Reijo Kiilunenas. Kadangi „Ondine“ priklauso „Naxos“ kompanijų grupei, besinaudojančiai didžiausiu platinimo tinklu, albumas bus pristatymas tokiose tarptautinėse žiniasklaidos platformose, kaip „Gramophone“ ir „BBC Music“.

VIDEO: Saudade

„Synaesthesis“ | „Why Does This Appear?“

Viena įdomiausių pastarojo meto premjerų – intriguojantis ansamblio „Synaesthesis“ nebylus muzikinis filmas „Why Does This Appear?“ Kompozitoriaus Dominyko Digimo ir režisieriaus Kristijono Dirsės kūrinys tyrinėja ribas tarp prisiminimų, iliuzijų ir sapnų, aiškinasi, kaip devynių žmonių prisiminimai, interpretuojami audiovizualine kalba, keičiasi, juos pasakojant pirmą, antrą, ar trečią kartą. Pagrindinius vaidmenis atlieka ansamblio „Synaesthesis“ nariai. Kūrinio premjera šį rudenį gyvai įvyko „Gaidos“ festivalyje, tačiau ansamblis ieškojo būdų, kaip šį kūrinį pamatyti platesnėms auditorijoms ir vasarį pristato nebylų muzikinį filmą USB atmintuko formatu, kurį galima įsigyti „Synaesthesis“ internetinėje parduotuvėje.

VIDEO: Why Does This Appear? / Kristijonas Dirsė & Dominykas Digimas / Synaesthesis

„Tilto namų radijo“ festivalis

Dar lapkričio mėnesį tuščioje Kirtimų kultūros centro salėje karantino sąlygomis įvykęs alternatyvios muzikos „Tilto namų radijo“ festivalis, vasarį buvo išleistas nauju pavidalu – gyvai įrašytu albumu-kompiliacija tuo pačiu pavadinimu, kuri kviečia dar kartą, artimiau susipažinti su nepriklausoma lietuviškos muzikos alternatyviaja scena ir šiai pristatyti atrinktais septyniais kūriniais – Solo Ansamblio „Neturėjom dainos“, Monikazės „Go Away“, Kabloonak „Lonesome Prairies“, Kamanių šilelio „Aš nieko nežinau“, Egomašinos „Pabėgimas“, Vilniaus Energijos „Šiaurės Europa“ ir Garbanoto „Blue Sun“.

Muzikos grupė „Erdve“ lukiškių kalėjime

Tarptautinės sėkmės sulaukusi Lietuvių metalo muzikos grupė „Erdve“ dar 2020 m. rugsėjį surengė savo vienintelį koncertą Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Vasarį „Erdve“ pristatė gyvo pasirodymo videopremjerą ir galimybę kiekvienam norinčiam virtualiai sudalyvauti išskirtiniame koncerte bei patirti stiprius emocinius išgyvenimus, keliamus ypatingos ir sunkios, kančių ir skausmo persmelktos pasirodymo aplinkos.

„Quark Effect“ | „Lunar Soil“

Savo debiutinį albumą „Lunar Soil“ vasario mėnesį taip pat pristatė airiškai lietuviškas džiazo trio Quark Effect, kurį sudaro šiuo metu Škotijoje kuriantys muzikantai – saksofonistas Kornelijus Pukinskis, perkusininkas Dominykas Snarskis ir elektronika grojantis airis Ronan Whittern. Muzikiniams eksperimentams, naujiems garsams ir netradicinėms instrumentų sudėtims neabejingas trio ansamblis įkvėpimo savo albumui sėmėsi iš kvantinės fizikos bei reliatyvumo teorijos ir bando apibrėžti mokslo ir džiazo ryšį, pristatydami naujus fizikinius ir muzikinius atradimus. Skirtingo skambesio kompozicijos leidžia sudominti platesnį klausytojų ratą – ne tik nišinės muzikos gerbėjus ar muzikos profesionalus.

VIDEO: Quark Effect - Lunar Soil

„Classic+“ | Plokštelė „Sukurk mane“

Keturių moterų ansamblis „Classic+“, kurį sudaro sopranas Julija Karaliūnaitė, pianistė Simona Zbarauskaitė, arfistė Viktorija Smailytė ir akordeonistė Agnė Dūkštaitė, neapsiriboja vieno stiliaus ar žanro muzika, eksperimentuoja šiuolaikinės muzikos rėmuose. Šiuo metu ansamblis bendradarbiauja su jaunos kartos moterimis kompozitorėmis Vilte Žakevičiūte, Goda Marija Gužauskaite, Monika Sokaite, Beata Juchnevič bei Rūta Vitkauskaite ir kartu ruošia įdomią, netradicinę programą, kuri bus vainikuojama plokštele „Sukurk mane“. Šio projekto metu „Classic+“ siekia palaikyti jaunas lietuvių kūrėjas.

Ansamblio „Lietuva“ jubiliejus

Vasario 22-ąją jubiliejų šventė vienas didžiausių šalies kolektyvų – valstybinis ansamblis „Lietuva“. Per aštuoniasdešimt metų keitęsis profesionaliai atliekamu tautiniu žanru garsėjęs ansamblis sukakties metu siekė atskleisti naujas šiuolaikiškų sprendimų bei skirtingų muzikos žanrų samplaikos naujas galimybes.

Jų įvairiapusišką veiklą mini naujai išleistas dviejų dalių muzikinis albumas „Mes – Lietuva! Geriausių kūrinių rinkinys“, prie kurio prisidėjo garsūs atlikėjai – Monika Marija, Giedrius Arbačiauskas, Gediminas Storpirštis, Saulius Bareikis, Deividas Norvilas-Deivis, Veronika Povilionienė, Povilas Meškėla, folkroko grupė „Žalvarinis“, sunkiojo metalo grupė „Thundertale“ ir kiti.

Operos „Lietuviai“ fragmentai

Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vasario 16-osios koncertas šįmet taip pat buvo kiek kitoks. Skaitmeninėje Filharmonijos salėje, „YouTube“ ir „Facebook“ platformose šventės išvakarėse skambėjo specialiai parengti ryškiausi Amilcare’s Ponchielli 1874 metais sukurtos operos „Lietuviai“ („I Lituani“) fragmentai. Taip buvo prisimenamas įspūdingiausias LNF 80-ojo sezono pradžios įvykis – operos koncertinis atlikimas buvo įrašytas 2020 m. rugsėjį, kai Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui ir Kauno valstybinam chorui dirigavo Modestas Pitrėnas, o scenoje žibėjo tokie pasaulinį pripažinimą pelnę solistai, kaip Jūratė Švedaitė-Waller (sopranas, JAV), Mickael Spadaccini (tenoras, Belgija), Arūnas Malikėnas (baritonas), Modestas Sedlevičius (baritonas) ir Tadas Girininkas (bosas).

Vasario mėnesį Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimui garso režisieriai Aleksandra ir Vilius Kerai parengė įspūdingų operos fragmentų montažą, kuriame operos fragmentai dera su sveikinimais bei operą pristatančiais interviu.

Ketvirtadieniai su Kristoforu

Sausio pabaigoje Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir dirigentas Modestas Barkauskas paskelbė savo virtualių koncertų ciklą, besitęsusį ir vasario mėnesį. Kolektyvas įprastu laiku ketvirtadieniais kviečia nuotoliniu būdu pasidžiaugti naujausiais orkestro vasarą sukurtais naujų koncertinių programų įrašais. „Ketvirtadienių su Kristoforu“ koncertų metu sau artimą muziką ras kiekvienas, kadangi platus repertuaras siūlo klasikinius F.Schuberto, W.A.Mozarto, L.van Beethoveno kūrinius, dar negirdėtas lietuvių bei užsienio kompozitorių premjeras, taip pat orkestro artistų parengtas kvartetų ir kvintetų programas.

„Avansena“

Šį ir praeitą mėnesį, kiekvienam, išsiilgusiam gražiausių operos arijų ir ryškiausių Lietuvos operos balsų, duris atvėrė naujas nuotolinis Nacionalinio operos ir baleto teatro projektas „Avansena“. Avansena yra žinoma kaip priekinė teatro scenos dalis, lanku išsikišanti į žiūrovų salę. Režisieriai, norėdami išplėsti vaidinimo erdvę, dažnai į avansceną perkelia pagrindinį veiksmą.

Perkelti veiksmą Lietuvos nacionaliniam operos ir baleto teatrui teko ir šįmet, karantinui užvėrus teatro duris. Dabar iš avansenos į kiekvieno namus pristatomas virtualių kamerinės vokalinės muzikos pasirodymų ciklas šaltus ir apsnigtus vasario vakarus šildė gražiausiomis klasikinėmis melodijomis. Avansenoje jau pasirodė visa Lietuvos operos scenos solistų virtinė – dainavimo malonumu su kitais dalijosi tokie menininkai, kaip Viktorija Miškūnaitė, Tomas Pavilionis, Joana Gedmintaitė, Monika Pleškytė, Irena Zelenkauskaitė, Arūnas Malikėnas, Liudas Norvaiša, Steponas Zonys, Regina Šilinskaitė, Jovita Vaškevičiūtė, Julija Stupnianek ir Mindaugas Jankauskas. Vasario 16-osios progą avansenoje pažymėjo ypatingas solisto Kosto Smorigino rečitalis, kuriame skambėjo vien lietuvių kompozitorių kūriniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius