-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 18

Vido Pinkevičiaus koncerte „Čiurlionio pėdomis“ – didžiojo Lietuvos genijaus įkvėpti kūriniai

Šį šeštadienį, birželio 22 d., 18 val. aktyvus vargonų muzikos populiarintojas, pedagogas ir kompozitorius dr. Vidas Pinkevičius pakvies į savo koncertą „Čiurlionio pėdomis“, kuris įvyks Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje.
Vidas Pinkevičius prie VU Šv. Jonų bažnyčios vargonų
Vidas Pinkevičius prie VU Šv. Jonų bažnyčios vargonų / Asmeninio albumo nuotr.

V. Pinkevičiaus koncerte skambės M. K. Čiurlionio kompozicijos ir jų temomis sukurti naujausi, šiais metais parašyti vargonininko opusai. Tai bus preliudai ir fantazijos, pagrįsti Čiurlionio kanonų ir preliudų muzikine tematika. Daugelis kūrinių programoje bus atliekami pirmąjį kartą.

„Aš pradėjau kurti muziką vargonams, norėdamas papildyti gana negausų lietuviškos vargoninės muzikos repertuarą. Čiurlionio muzika dvelkia lietuviškumu, kurį galima perteikti ir modernesnėmis muzikinės išraiškos priemonėmis“, – sako vargonininkas, manantis, jog didžiojo genijaus darbai įkvėpimą Lietuvos kūrėjams teiks ir ateityje.

Pasak V.Pinkevičiaus, šiais metais jis norėtų toliau kurti lietuvišką vargoninę muziką ir parašyti savo tėčio tapytais paveikslais paremtą kūrinių ciklą.

„Būtų įdomu išbandyti savo jėgas spalvas ir figūrines kompozicijas perteikti muzikos kalba bei pristatyti jį koncerte vargonų muzikos mylėtojams“, – mintimis dalijasi muzikas.

Anot vargonininko, kuriant vargonų muziką, jam yra sunkiausia nesikartoti ir padaryti kūrinį įtaigų.

„Formas ir struktūros aiškumas man išlieka prioritetas, bet taip pat ieškau sprendimų, kurie galėtų klausytoją nustebinti ir sukelti netikėtumo jausmą“, – pasakoja V.Pinkevičius ir tikisi, kad jo kūryba galėtų paskatinti ir kitus Lietuvos vargonininkus išbandyti savo jėgas kompozicijoje.

„Jau daugelį šimtmečių dažnas vargonininkas buvo ir kompozitorius. Tą lemia ir nuo pat instrumento atsiradimo Antikos laikais gyvuojanti improvizacijos tradicija. Kadangi improvizacija yra ne kas kita, kaip kompozicija kūrinio atlikimo metu, nenuostabu kad daugelis kuriančių vargonininkų užrašo savo muzikinius ieškojimus popieriuje“, – teigia V.Pinkevičius ir mano, kad kūryba (užrašyta ar improvizuota) yra būtina sąlyga pilnaverčio muziko formavimuisi.

„Mano kūriniai pirmiausia gimsta užrašų knygutėje, kurią visuomet laikau prie savęs. Čia viename lape telpa kompozicijos tematika, harmonijos, ritmo ypatumai, formos schema, registrų kombinacijos, faktūros sprendimai ir kiti muzikos kalbos elementai. Paskui telieka visą tai užrašyti natomis“, – kūrybiniu procesu dalinasi vargonininkas.

Vidas Pinkevičius studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o 2001-2003 m. – Rytų Mičigano universitete (JAV), kur įgijo Humanitarinių mokslų magistro diplomą. 2006 m. baigė Nebraskos-Linkolno universitetą (JAV), kur įgijo Muzikos menų daktaro laipsnį. V. Pinkevičius šiuo metu dėsto Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, yra aktyvus vargonų ir improvizacijos meno populiarintojas, Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas ir Vilniaus universiteto vargonininkas bei VU vargonų studijos „Unda Maris“ įkūrėjas ir vadovas.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.vargonininkai.lt

Bilietai parduodami prieš koncertą renginio vietoje. Bilieto kaina – 15 Lt; moksleiviams, studentams, neįgaliesiems ir senjorams su pažymėjimais – 10 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius