Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 09

VII Vilniaus fortepijono festivalį atidarys Guodos Gedvilaitės jubiliejinis preliudas

Lapkričio 17–gruodžio 4 d. į Lietuvos nacionalinės filharmonijos sceną sugrįžta viena laukiamiausių pianistų švenčių – prof. Mūzos Rubackytės inicijuotas ir jau septintą kartą rengiamas Vilniaus fortepijono festivalis. Šiemet jo tema – „Paryžietiški vakarai Vilniuje“, programoje numatyti devyni koncertai, leisiantys išgirsti esamas ir kylančias fortepijono pasaulio žvaigždes. Vyks ir tradiciniai Prancūzų fortepijono muzikos meistriškumo kursai, juos ves pianistas ir pedagogas prof. Jeanas-François Heisseris. Festivalis prasidės lapkričio 17 d. skambėsiančiu preliudu – pianistės Guodos Gedvilaitės jubiliejiniu koncertu, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Guoda Gedvilaitė
Guoda Gedvilaitė / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Pianistės Guodos Gedvilaitės atliekamos programos visuomet originalios ir naujos, pilnos fantazijos ir laisvės jas interpretuojant. Jos scenos partneriai yra ne tik žymūs klasikos muzikai, bet ir aktoriai, baleto artistai arba džiazo instrumentininkai. Šįkart su pianiste pasirodys išradingumu garsėjantis Čiurlionio kvartetas. Skambės pianistės sceninės veiklos 30-mečiui pažymėti skirta programa, VII Vilniaus fortepijono festivalio kontekste tapsianti turiningu didžiulio renginio preliudu.

Pianistė parengė autobiografinę programą, kurią apibūdina taip: „Skambės Ludwigo van Beethoveno bagatelės iš mano Vilniaus mokslų laikotarpio, simbolinė „Atsisveikinimo“ sonata, kuria noriu papasakoti apie tuos metus, kai atsisveikinau su namais ir išvykau studijuoti į Frankfurtą, sonatoje girdėsis ir išsiskyrimo liūdesys, ir grįžimo, pasimatymo džiaugsmas. Labai džiaugiuosi gimtadienio dovana: kompozitorė Loreta Narvilaitė man parašė kūrinį „Garsas prabyla į tylą“. Opusas parašytas mano vardo inicialų tonacijoje – G – ir prasideda liaudies dainos „Anoj pusėj Nemuno“ melodija. Pasak kompozitorės, nors užaugau prie Nemuno, jai aš gyvenu „anoj pusėj“.“

Į savo biografinę programą pianistė, žinoma, įtraukė Claros Schumann opusų. Pastaraisiais metais šios talentingos ir modernios XIX a. asmenybės kūrybą G.Gedvilaitė puoselėja itin intensyviai, rengia „Claros Schumann salonus“, kuriuose muzikuoja solo, su draugais ir kolegomis. Iššūkius mėgstanti atlikėja skambins ir retai scenose atliekamus opusus kairei rankai, taip atskleisdama ne tik savitą ir užburiantį Aleksandro Skriabino muzikos pasaulį, bet ir nepaprastą techninį meistriškumą. Kitas įdomus akcentas – ukrainiečių ir lenkų kilmės XIX a. pianisto, dirigento ir kompozitoriaus Felixo Blumenfeldo opusas kairei rankai.

Tai vėlgi neeilinių atlikėjiškų sugebėjimų reikalaujantis kūrinys, kuriame viena ranka siekiama atskleisti kompozitoriaus braižui būdingas savybes – Fryderyko Chopino įtakotą romantišką melodingumą, lyriką, elegantišką faktūrą, o kartu ir virtuozinę ornamentiką, audringas, sodrias kulminacijas. Šiais kūriniais, išmoktais pandeminių ribojimų laikotarpiu, pianistė nori priminti, jog iš muzikų, nors ir suvaržytų, muzikos neatimsi – grojimas viena ranka simbolizuoja nepasidavimą ir kovą už būvį.

Koncerto finalas – muzikos vienišiumi vadinamo, itin retai skambančio XX a. pirmos pusės kompozitoriaus Nikolajaus Medtnerio Fortepijoninis kvintetas C-dur, jį G.Gedvilaitė atlieka su Čiurlionio kvartetu, su kuriuo pianistę sieja ilgametė muzikinė draugystė.

Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Guoda Gedvilaitė
Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Guoda Gedvilaitė

Guodos Gedvilaitės sceninės veiklos 30-mečiui skirtas koncertas vyks lapkričio 17 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Šis koncertas atkeltas iš 2020 m. lapkričio 25 d., anksčiau įsigyti bilietai galioja. Pridedame viso Vilniaus fortepijono festivalio programą ir kviečiame į renginius. Primenama, kad Filharmonijos koncertuose yra būtinas galimybių pasas. Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius