Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 22

Vilniuje koncertuosiančio Bobby McFerrino garsiausiame kūrinyje „Don't Worry Be Happy“ – Indijos guru filosofija

Bobby McFerrinas yra muzikos legenda. Su tuo niekas nesiginčija. Jis pirmasis pademonstravo visiškai naujas žmogaus balso galimybes, o savo interpretacijos laisve pavergė viso pasaulio melomanus. Kai matai jį muzikuojantį, susidaro įspūdis, jog tai vien tik talentas grynuolis, kuris niekada nesimokė muzikos mokslų ir demonstruoja tik gamtos dovanas – tarsi McFerrinas ne atliktų muziką, o pats būtų Muzika didžiąja raide.
Bobby McFerrinas
Bobby McFerrinas / Vilniaus festivalio nuotr.

Tačiau tai nėra visiškai taip, nes Bobby McFerrinas gimė muzikų šeimoje – abu jo tėvai yra profesionalūs dainininkai. Muzikanto tėvas Robertas McFerrinas vyresnysis buvo operos dainininkas, baritonas, kuris Amerikos muzikos istorijoje suvaidino itin svarbų vaidmenį. Jis yra pirmasis afroamerikietis, dainavęs viename garsiausių pasaulio operos teatrų – Metropolitan Operoje, Niujorke. Ir tai ne vien faktas. Roberto McFerrino balsą gyrė daugelis kritikų – Albertas Goldbertas „Los Angeles Times“ jį apibūdino kaip „kokybiško grožio baritoną visuose registruose, o viršutiniame išgaunantį briliantinį tenoro skambesį“. Bobby’io mama Sara McFerrin taip pat buvo operos dainininkė ir vokalo profesorė. Taigi muzikinį išsilavinimą Bobby McFerrinas gavo jau vaikystėje – nuo šešerių metų jis mokėsi sudėtingos muzikos harmonijos disciplinos.

Galbūt nedaugelis žino bene svarbiausią Bobby McFerrino muzikinio kelio pradžią: būsimasis dainininkas ir fenomenalus vokalo burtininkas iš pradžių aukštojoje mokykloje studijavo fortepijoną. Paskutiniais metais jis netgi metė šias studijas dėl dažnų gastrolių su įvairiausiomis grupėmis, kur jis buvo pianistas(!). Tačiau 1977 metais jam visiškai staiga ir netikėtai į galvą atėjo mintis: „Kodėl gi aš nedainuoju?“. Pasak Bobby McFerrino, tiesiog taip ir buvo: jis pagalvojo ir iškart pradėjo veikti – dainuoti. McFerrinas tuoj pat atrado turįs neįtikėtino diapazono – net keturių oktavų! – balsą, jis taip pat išradinėjo bei tobulino įvairias vokalo technikas, grandininį kvėpavimą, gebėjimą tobulai imituoti daugybę muzikos instrumentų ir kitokių garsų. Dėl to jo pasirodymai buvo kažkas fantastiško ir negirdėto visame muzikos pasaulyje.

Ištobulintos Bobby McFerrino balso galimybės leido atsirasti ir garsiausiam jo hitui – „Don’t Worry Be Happy“. 1989 metais šis įrašas pelnė net 3 „Grammy“ apdovanojimus: metų dainos, metų įrašo ir metų geriausio atlikėjo (vyriško balso) kategorijose. Populiariausią visų laikų savo dainą Bobby McFerrinas įrašė, pasitelkęs vien tik nuosavą kūną – balsu ir kūno rezonansais jis išgavo visus reikiamus garsus. Frazę „Don’t Worry Be Happy“ muzikantas pasiskolino iš Indijos guru Meher Baba šūkio: Bobby McFerrinas pasakoja, jog kartą jis pamatė mieste Meher Baba plakatą su šia fraze ir pamanė, jog tai yra puiki filosofija, telpanti į keturis žodžius; pradėjęs niūniuoti šiuos žodžius, McFerrinas iškart sukūrė įsimenančią melodiją, kuri ypač ryškiai skamba ją švilpaujant. Dainos populiarumą rodo ir tai, jog 1988 metais JAV prezidentas George'as Bushas ją naudojo savo rinkimų kompanijoje. Tiesa, po šio įvykio Bobby McFerrinas atsisakė kūrinio autorystės, nes jo pažiūros buvo nesuderinamos su G.Busho politika...

Birželio 13 dieną Bobby McFerrinas su visa savo grupe koncertuos Vilniuje – koncertas „Siemens“ arenoje bus vienintelis legendinio muzikanto pasirodymas Baltijos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius