Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 19

Vilniuje koncertuosianti L.Anderson: „Nesėkmė reikalauja kur kas daugiau kūrybiškumo nei sėkmė“

Šeštadienį Vilniaus Kongresų rūmuose koncertuos garsi amerikiečių atlikėja, avangardinės, eksperimentinės muzikos kūrėja Laurie Anderson. Koncerto išvakarėse surengtoje spaudos konferencijoje atlikėja kalbėjo apie iššūkį Vilniuje groti savo senus kūrinius, technologijas ir tai, kuo jos muziką galima sieti su žurnalistika.
Laurie Anderson „The Language of the Future“ spaudos konferencija
Laurie Anderson „The Language of the Future“ spaudos konferencija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Išsamų interviu su Laurie Anderson skaitykite čia.

Vilniuje L.Anderson lankosi jau antrą kartą – bilietai į šeštadienio pasirodymą jau beveik išpirkti. Spaudos konferencijos metu atlikėja sakė, kad iš praėjusio vizito Lietuvoje ji nelabai daug ką pamena – tai psichologiškai jai buvo labai sunkus laikas – jos ilgametis draugas Lou Reedas tuo metu sunkiai sirgo. „Aš visą laiką sekiau telefoną“, – pasakojo L.Anderson.

Vilniuje L.Anderson pasirodys su programa „The Language of the Future“, koncerto metu skambės ir senesni devintojo, dešimtojo dešimtmečių atlikėjos kūriniai. Pati L.Anderson, anksčiau duodama interviu 15min sakė, kad „tam tikra prasme, tai, ką sukūriau, nelabai per visą šį laiką ir pasikeitė. Kartais, kai įsijungiu savo seniai kurtą muziką, galvoju, o – tai skamba labai atpažįstamai, tokią muziką galėjau sukurti ir praėjusią savaitę“. Visgi spaudos konferencijos Vilniuje metu L.Anderson sakė, kad pasiūlymą sugroti savo senas dainas priėmė kaip iššūkį: „Tuomet pagalvojau – gerai, pažiūrėsime, kur tai nuves“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurie Anderson „The Language of the Future“ spaudos konferencija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurie Anderson „The Language of the Future“ spaudos konferencija

Atlikėja teigia, kad nors kai kurie seni jos kūriniai atrodo visiškai nepasenę, yra ir dainų, kurios viduje jau nieko neatliepia, todėl ji nesiimtų dabar atlikti jų scenoje. Tačiau tarp tokių nepakliūna atlikėją visame pasaulyje išgarsinusi daina „O Superman“. „Ji skamba visiškai šiuolaikiškai“, – sakė L.Anderson. Jos teigimu, ir šiais laikais vyksta tas pats karas, tik kitu pavadinimu, apie kurį ji dainavo tame kūrinyje.

Nesinaudoja „Facebook“

L.Anderson garsėja kaip didelė technologijų mėgėja, ji pati kuria instrumentus, eksperimentuoja su naujomis techninėmis priemonėmis. Todėl ir spaudos konferencijos metu ji nemažai dėmesio skyrė technologijoms – ne tik teigiamam, bet ir neigiamam jų poveikiui.

Pavyzdžiui, atlikėja teigė, kad ji nesinaudoja „Facebook“ socialiniu tinklu, nors ir pripažįsta, kad jis gali būti naudingas informacijos perdavimui. „Man kur kas įdomiau bendrauti su žmonėmis gyvai, matyti jų veidus“, – sakė atlikėja. Ji prisiminė, kad, tarkime, pastarojo jos skrydžio lėktuvu metu visi žmonės aplinkui naudojosi mobiliaisiais telefonais – niekas nesižvalgė aplinkui. Tiesa, pati L.Anderson pripažino, kad ir ji turi įprotį kas kelias minutes vis žvilgčioti į telefoną.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurie Anderson „The Language of the Future“ spaudos konferencija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurie Anderson „The Language of the Future“ spaudos konferencija

„Manau, kad mums reikia įgyti daugiau įgūdžių naudotis šiomis technologijomis, mums reikia „sužmoginti“ jas“, – sakė L.Anderson.

Ji kalbėjo ir apie galimą neigiamą psichologinį poveikį, kurį socialiniai tinklai kelia. Nuo pat pat pradžių, anot dainininkės, socialiniai tinklai siūlė mums kurti savo, tarsi prekinių ženklų, įvaizdžius. Todėl žmonės socialiniuose tinkluose publikuoja tai, kas, jų nuomone, padės kitiems žmonėms pamėgti juos, parodyti juos sėkmingus. Tačiau dzenbudistinei filosofijai pritarianti atlikėja teigė, kad būtina suprasti, kad mums reikia ir pažeidžiamumo, kad laimė yra neišvengiamai susijusi ir su nesėkmėmis. „Mes visi susiduriame su nesėkmėmis, ir tai gali būti labai pozityvus potyris. Nesėkmė reikalauja kur kas daugiau kūrybiškumo nei sėkmė“, – sakė L.Anderson.

Vilioja virtualiosios realybės iššūkiai

Tačiau L.Anderson ne ką mažiau kalbėjo ir apie tai, kaip galima teigiamai išnaudoti technologijas – tam, kad suprastume, iš kur atėjome, kad palengvintume savo gyvenimą.

Technologijų tobulėjimas smarkiai keičia ir pačios atlikėjos koncertus – ji pasakojo, kad, tarkime, anksčiau, vykstant į koncertus, su ja keliaudavo apie 20 žmonių, dabar, visai įrangai mažėjant, ji į koncertus skrenda viena.

L.Anderson sako, kad jai dabar itin patraukli virtualiosios realybės technologija.

„Ji yra labai demokratiška, suteikianti didžiulį laisvės pojūtį“, – sakė L.Anderson. Beje, atlikėja teigia, kad ir pati negali tiksliai įvardinti, kokios srities menininkė ji yra. „Kai įstringu kurdama muziką, imu piešti“, – pasakojo L.Anderson. Ji tiek kuria įvairių žanrų muziką – nuo akustinės iki elektroninės, tiek tapo, kuria filmus, virtualios realybės kūrinius.

„Jaučiu laiko tiksėjimą, – atvirai prisipažįsta atlikėja. – Nesu darboholikė, tačiau mėgstu tai, ką darau“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurie Anderson „The Language of the Future“ spaudos konferencija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurie Anderson „The Language of the Future“ spaudos konferencija

Stengiasi išlaikyti optimizmą

Kalbėdama apie tai, kokias temas paliečia savo programoje „The Language of the Future“, L.Anderson buvo filosofiška – viskas keičiasi labai greitai ir nenuspėjamai, po penkių minučių ateitis atrodys visiškai kitaip.

Aš tiesiog bandau pasakyti tai, ką matau. Lygiai kaip žurnalistai.

Savo darbą ji iš dalies lygino su žurnalistų: „Aš tiesiog bandau pasakyti tai, ką matau. Lygiai kaip žurnalistai“. Viena iš ją labai neraminančių temų yra klimato pokyčiai. „Girdėjau kad čia, Lietuvoje, buvo labai karšta vasara? – sakė L.Anderson. – Niujorke mes gyvename tarsi tropikų mieste. Tačiau oficialiai klimato atšilimo nėra“.

L.Anderson pripažįsta, kad neretai atrodo, jog mes gyvename nuolatinio griuvimo, nykimo, savidestrukcijos laikais, tačiau iš prigimties ji yra optimistiška asmenybė: „Stengiuosi būti kiek galima sąžiningesnė ir kiek galima šviesiau nusiteikusi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius