Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 07

Vilniuje žiūrovus linksmins tarptautinis jaunimo orkestras

Prieš tris savaites suburtas po Europą keliaujantis tarptautinis jaunimo orkestras vieši Lietuvoje. Dainuojantys ir grojantys 34 jaunuoliai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Prancūzijos, surinkti į bendrą muzikos trupę, jau surengė koncertinę programą Prancūzijoje ir Klaipėdoje, o po pasirodymo Vilniaus Mokytojų namų kiemelyje šį trečiadienį, rugpjūčio 8 d., pajudės į kitas Baltijos šalis.
Tarptautinis keliaujantis jaunimo orkestras
Tarptautinis keliaujantis jaunimo orkestras / Asociacijos AGATA nuotr.

Savaitgalį Dzūkijoje asociacijos AGATA surengtos jaunimo meistriškumo stovyklos koncerte pasisvečiuoti užsukęs orkestras turėjo galimybę pasidalinti savo įspūdžiais.

Skirtingų kultūrų, tautybių, charakterių jaunuoliai pripažino, kad jiems šauniai pavyko susigyventi.

„Per šias tris savaites turėjome daug repeticijų, bet tai išties geras laikas būti apsuptai muzikalių žmonių. Susidėliojome tarsi „puzlė“: visi sutariame taikiai ir neskirstome žmonių pagal šalis“, – sakė jaunoji dainininkė iš Estijos Katren Nerelepoom.

Tiesa, ne vienas pripažino, kad tikėjosi, jog krūvis orkestre bus kur kas didesnis. Saksofonu grojantis latvis Andrejus Ivanovas sutiko, kad pasirinktas repertuaras kartais neleidžia pilnai atsiskleisti, ypač aukšto lygio suburtiems profesionalams, bet vaikinas taip pat suprato atradęs daug naujo savyje. „Pavyzdžiui, pradėjau drąsiai improvizuoti“, – sakė Andrejus. 

Džiazo vokalistės iš Lietuvos Veronikos Čičinskaitės-Golovanovos pastebėjimu, orkestre suburti žmonės labai skirtingi: „Yra profesionalai ir tie, kuriems muzika – pomėgis. Manau, kad lietuviai orkestre yra stipriausi ir turintys rimčiausią požiūrį.“

Jauniausias trupės narys, lietuvis penkiolikmetis tūbininkas Lukas Kalvaitis pasakojo, kad atliekami kūriniai atrodo įspūdingi, dalyvavimas orkestre padeda įgyti visokeriopos patirties, ypač bendraujant su vyresniais, profesionalesniais žmonėmis.

VIDEO: TYO episode 5

Savo ruožtu orkestrą subūręs prancūzų kompozitorius ir dainininkas Albertas Mažisteris (Magister) pastebi, kad muzika visgi nėra svarbiausia orkestro susibūrimo idėja – pagrindinė yra galimybė surengti jaunųjų europiečių susitikimą.

„Susirinko skirtingi žmonės su skirtingais gebėjimais, bet dabar jie kaip viena didelė šeima“, – įspūdžiais dalijosi prancūzas.

Daugiausia orkestre muzikuoja jaunųjų atlikėjų iš Lietuvos – jų dvylika. Prancūzijai atstovauja 9, Latvijai – 7, o Estijai – 6 žmonės. Lietuvoje projekto veiklą koordinuoja atlikėjų ir fonogramų gamintojų asociacija AGATA, jį finansavo Europos Sąjunga.

Keliaujančios jaunimo trupės pasirodymus vainikuoja Jievaro Jasinskio kurta aranžuotė, apjungusi du kūrinius iš miuziklo „Velnio nuotaka“: „Jurgos arija. Uršulės perspėjimai“ ir „Jurgos ir tėvo rauda“.

Daugiau informacijos čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius