Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

15+ originalių kultūrinių erdvių, kurias būtina aplankyti šią vasarą

Įpusėjus vasarai gali pritrūkti idėjų, kokiose kultūrinėse erdvėse verta apsilankyti. 15min kultūra sudarė sąrašą ieškantiems unikalių patirčių bei gyvos kultūros.
15min koliažas
15min koliažas / 15min nuotr.

1. „Lukiškių kalėjimas 2.0“

Vieta: Lukiškių skg. 6, Vilnius

Ko gero, viena karščiausių 2021-ųjų vasarą savo veiklą pradėjusių kultūrinių erdvių, kurioje nuo šiol vyks koncertai, reziduos menininkai, vyks dieninės ir naktinės ekskursijos, ketinama padėti esamiems ir buvusiems kaliniams

„Lukiškių kalėjimo konversiją įgyvendina įmonė „8 Days A Week“, kuri dvejiems metams laimėjo patalpų nuomos konkursą. Įmonės bendraįkūrėjis Martynas Butkevičius pasakojo, kad erdvę pavadino „Lukiškių kalėjimas 2.0“ – kas reiškia geresnę jo versiją“, – rašė 15min.

2. „Sodas 2123“

Vieta: Vitebsko g. 23, Vilnius

Įkūrėjai, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga, „Sodą 2123“ vadina didžiausių kultūros kompleksu Lietuvoje.

Atsidaręs 2020-ųjų rugsėjį jis sujungė menininkų studijas, galeriją „Atletika“, muzikos erdvę su baru „Empty Brain Resort“. Komplekso architektai, Ona Lozuraitytė ir Petras Išora, neseniai pastatė suolelius iš Profsąjungų rūmų kolonų.

Atostogaujant Vilniuje čia būtina užsukti besidomintiems šiuolaikiniu menu, norintiems tiesiogiai pajusti šių dienų kultūros pulsą.

3. Patiltė

Vieta: Liubarto 2, Vilnius

Tai vieta, į kurią rekomenduojama atvykti sinefilams, nemėgstantiems vasarą sėdėti namie. Čia taip pat kartais vyksta įvairūs renginiai, pradedant poezijos skaitymais, knygų pristatymais.

Šią vasarą nuo liepos 13 iki rugpjūčio 26 d. čia galima pamatyti „Gilios upės tyliai plaukia“ repertuarą, kurį drauge sudarė 12 organizacijų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nojaus Saulyčio knygos „SMS gėlytė“ pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nojaus Saulyčio knygos „SMS gėlytė“ pristatymas

4. Dūmų fabrikas

Vieta: Dūmų g. 5, Vilnius

Naujojoje Vilnioje praėjusių metų rugsėjį duris atvėrė Dūmų fabrikas. Daugiau kaip prieš 100 metų čia buvo gaminamos vinys ir Lietuvą pasaulyje garsinę dalgiai.

Dėl minimalistinio dizaino ir erdvumą Dūmų fabriką menininkai renkasi kaip parodų salę, čia taip pat vyksta koncertai, spektakliai, knygų pristatymai. Palypėjus laiptais galima užsukti ir į alaus bravorą.

Visą pastato priešistorę galima skaityti 15min.

vi

5. Vilniaus muziejus

Vieta: Vokiečių g. 6, Vilnius

Vykstantiems į pažintinę kelionę Vilniuje reikėtų nepraleisti progos apsilankyti neseniai atsidariusiame Vilniaus muziejuje. Pasak organizatorių, čia pristatomi unikalūs ir dar nežinomi, tačiau aktualūs pasakojimai bei miesto istorijos.

6. Požeminė Vilniaus perėja

Vieta: Greta „Panoramos“ prekybos centro, Vilnius

Ko gero, Vilniaus požeminę perėją taip pat galima interpretuoti kaip kultūrinę erdvę, kurioje pastaraisiais mėnesiais intensyviai vyksta vėliavų kova. Visą priešistorę galima skaityti 15min.

Vilniaus savivaldybė perėją paskyrė gatvės menininkams, tad natūralu, kad keičiasi ten piešiami vaizdai.

7. Atominė slėptuvė „Automatika“

Vieta: Panerių g. 45, Naujamiestis, Vilnius

2020-ųjų pavasarį duris atvėrė išskirtinė vieta – atominė sovietų slėptuvė, kurioje vykdomos ekskursijos. Kaip 15min teigė įkūrėjas, įvairūs fabrikai čia gamindavo ir „triusikus“, ir sudėtingą elektroniką.

Daugiau nei pusė čia esančių daiktų – net šioje pačioje slėptuvėje rasti. Dalis – iš kitų vietų, tačiau taip pat autentiški, likę iš kitų sovietmečio slėptuvių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atominė slėptuvė „Automatika“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atominė slėptuvė „Automatika“

8. „Zuikio daržas“

Vieta: Nidos-Smiltynės pl. 7a, Nida

Viena charizmatiškiausių ir neformaliausių Nidos kultūrinių erdvių, kurioje organizuojami koncertai, filmų peržiūros, iš skirtingų kavinukių galima užsisakyti maisto, gulėti ant hamakų ir grožėtis girliandomis papuoštu mišku.

Kol kas žinoma, kad rugpjūčio 19 d. čia vyks „Balkanaktis“, tačiau verta sekti naujienas jų feisbuko paskyroje. Norintiems kokybiškos muzikos čia užsukti galima bet kada.

„Zuikio daržo“ nuotr./„Zuikio daržas“
„Zuikio daržo“ nuotr./„Zuikio daržas“

9. „Vasaros knygynas“

Vieta: Pamario g. 3, Nida

Atostogaujant Nidoje neperskaityti nė vienos knygos yra tikras nusikaltimas, todėl 15min rekomenduoja būtinai apsilankyti viešbutyje „Pas Jūratę“ įsikūrusiame knygyne.

Čia galite gauti kruopščiai atrinktos aktualiausios literatūros, o vakarais užsukti į renginius – knygų pristatymus, skaitymus.

Organizatorių nuotr./Nidos Vasaros knygynas
Organizatorių nuotr./Nidos Vasaros knygynas

10. Neveikiantis požeminis vandens rezervuaras

Vieta: Panevėžys

Kaip rašo „Jūsų Panevėžys“, Bendrovė „Aukštaitijos vandenys“ 60-ojo jubiliejaus proga atveria visuomenei požeminį vandens rezervuarą ir pristato Dan Hermouet (Prancūzija) ilgalaikę ekspoziciją – fotografijos parodą „Vandens veidas“. Be to, unikalią parodą lydį 500 egzempliorių išleista foto knyga-albumas.

Norintiems užsukti prieš tai reikia pasiskambinti.

11. „Kablys + Jūra“

Vieta: Dariaus ir Girėno g. 13, Palanga

Vilniaus kultūros baras „Kablys“ tik pajūryje. Čia užsukite koncertų, parodų, spektaklių, performansų ir kitų renginių, kaip „Nesiaukite live“ su Justinu Jankevičiumi arba komedijos vakarą „Com.Unija Neškit Gesintuvą“.

Organizatorių nuotr./Kultūros baras Palangoje „Kablys + Jūra“
Organizatorių nuotr./Kultūros baras Palangoje „Kablys + Jūra“

12. Knygynas su kavine „Rąžė“

Vieta: Vytauto g. 84, Palanga

Pasak Liutauro Nekrošiaus, Rąžės upelio pakrantėje dunksantis sudėtingos plastikos betono ir raudonų plytų pastatas pasižymi organišku santykiu su jį supančia aplinka. Negana to, kad sunki konstrukcija tarsi išauga iš šlaito kaip natūralus gamtos kūrinys, šioje vietoje išsaugoti ir šalia augantys medžiai – jie palikti augti vidiniame kiemelyje.

Gana kasdieniškos funkcijos pastatui architektas sukūrė ekspresyvią šlaitinių stogų, raudonų plytų, sudėtingų rakursų, šviesių vidaus erdvių dermę. Neįprastas Ramūno V.Kraniausko architektūrinis sprendimas patraukė ir to meto spaudos dėmesį. Svarstyta, kad dinamiški pastato „tūriai, praslysdami vieni pro kitus ir kylantys aukštyn, primena palapinę“. Pastatas iki šiol išlaikęs autentiškas formas, jame veikia kavinė „Rąžė“.

Ši informacija parengta pagal knygos „Palanga. Architektūros gidas“ medžiagą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Buvusi kavinė „Rąžė“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Buvusi kavinė „Rąžė“

13. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vasaros skaitykla

Vieta: Vytauto g. 72, Palanga

Įkvėpimo pasisėmęs iš Palangos medinių vilų architektūros, Albinas Čepys suprojektavo statinį, žymėjusį naują architektūros raiškos etapą ne tik miesto, bet iš dalies ir šalies architektūroje. Kaip pastebi architektūros tyrėjas L.Nekrošius, savitu postmodernizmui būdingu naivumu ir ironija medžio konstrukcijomis autorius išreiškia pagarbą senajai vietos architektūrai ir įkūnija banguojančią Baltiją. Skaityklos pastatas iracionalus ne tik tūriu, bet ir santykiu su aplinka – jį tarytum netyčia perskrodžia šimtametis ąžuolas. Tai vienas pirmųjų sovietinio laikotarpio architektūros kūrinių, įtrauktų į kultūros paveldo registrą (2014 m.).

Amžininkų teigimu, tada kultūros objektų statyba nebuvo finansuojama. Tačiau „per blatą“ architektas Kretingos girininkijoje išrūpino medienos, bibliotekos vadovas Jurgaitis – tuo pačiu legendiniu metodu dažų. Statybos darbus atliko talentingas medžio meistras Juozas Auželis. Pirmą sezoną 1965 m. paviljonas veikė kaip dailės reikmenų parduotuvė, o nuo 1966 m. čia įsikūrusi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Palangos vasaros skaitykla.

Ši informacija parengta pagal knygos „Palanga. Architektūros gidas“ medžiagą.

Mildos Govedaitės nuotr./Palangos vasaros skaitykla
Mildos Govedaitės nuotr./Palangos vasaros skaitykla

14. „Hofas“

Vieta: Naujoji Uosto g. 3, Klaipėda

Poilsiaujantiems pajūryje reikėtų paskirti vakarą renginiui kultūros bare „Hofas“. Antai rugpjūčio 5 d. čia vyks Tarptautinio lėlių teatro festivalio „Materia Magica“ atidarymo koncertas, kurį atliks „Planeta Polar“. Klausytojų lauks ir „Graži ir ta galinga“ bei „Kamanių šilelio“ koncertas.

15. „Laukas“

Vieta: Nepriklausomybės a. 12, M.Žilinsko galerijos terasa, Kaunas

Kaip save patys ir pristato, „Laukas“ yra nauja kultūringa erdvė, labiausiai tinkama muzikos mylėtojams. Nuo liepos 3 iki 31 d. čia organizuojamas koncertų ciklas – „Melomano sofa“, liepos 27 d. Humoro klubas pristatys programą „4 Donatai“, liepos 28 d. įvyks „Sisters on Wire“ pasirodymas.

Organizatorių nuotr./M.Žilinsko galerija
Organizatorių nuotr./M.Žilinsko galerija

16. Art Deco muziejus

Vieta: Gedimino g. 48, Kaunas

Kaip anksčiau rašė 15min kultūra, muziejus įkurtas tarpukarį menančiame istoriniame bute, jį restauravo ir visuomenei atvėrė verslininkai Karolis Banys ir Petras Gaidamavičius. Nuo būsto įsigijimo iki jo restauravimo pabaigos praėjo daugiau nei dveji metai, o verslininkų tikslas – autentiškai atkurti 1929-ųjų metų tarpukario Kauno modernizmo architektūros interjerą.

Gedimino gatvėje 48 numeriu pažymėtas namas yra vieno iš žymiausių architektų Edmundo Fryko darbas. Šis 1929 metais suprojektuotas Kauno daugiabutis įkūnija progresyvų mąstymą, miestietišką gyvenimą ir estetiką. Kultūros paveldo departamentas pastatui yra suteikęs statusą „retas“, o tokių pastatų yra vienetai.

Namo fasadas – granitinio tinko, puoštas kaukėmis ir ornamentais – vienas ryškiausių „Art Deco“ pavyzdžių visoje Lietuvoje.

17. Kuršėnų dvaras

Vieta: Ventos g. 7E, Kuršėnai

2021 metų liepos 6-oji įeis į Lietuvos pilių ir dvarų istoriją išskirtiniu įvykiu – duris visuomenei atveria po renovacijos, o iš tiesų nuo visiškos pražūties išgelbėtas vienintelis Lietuvoje išlikęs leno teisę turėjęs XIX amžiaus pradžios medinės architektūros šedevras – Kuršėnų dvaras.

Naikinti ir nykę, apleisti ir naudoti ne pagal paskirtį Kuršėnų dvaro rūmai atkurti išlaikant visas nuo 1812 metų mūsų dienas pasiekusias medines architektūros ir interjero detales.

Linos Šukienės, Ritos Žadeikytės nuotr./Kuršėnų dvaras
Linos Šukienės, Ritos Žadeikytės nuotr./Kuršėnų dvaras

18. Marijampolės gatvės menas

Vieta: Marijampolė

Daug kas Marijampolę seniai pakrikštijo gatvės meno miestu. Neseniai žurnalas „Gatvės meno galerija“ interviu su Ray Moon Bartkumi kalbėjosi šio miesto ryšį su Niujorku:

„Nuo 2014 metų kasmet organizuojamas simpoziumas „Malonny“ vienija šaunias idėjas, meną ir muziką. Svarstote, ką reiškia pavadinimas „Malonny“? Tai naujažodis, sudarytas iš trijų pasaulio miestų pirmųjų raidžių: Marijampolė – Londonas – Niujorkas (NY). Ray Bartkus nuo pat pirmojo surengto simpoziumo tebėra lojalus „Mallony“ ambasadorius.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius