Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 19 /2021 10 20

Apie 300 kg kostiumų ir 25 mln. lankytojų: „Vilnius City Opera“ delegacija jau Dubajuje

48 orkestro muzikantai, dirigentas, 7 solistai, pianistas ir didelė kūrybinė grupė. Iš viso 75 žmonės išvyko į Dubajų, kuriame vyksta didžiausia paroda pasaulyje „Expo 2020“ (data nukelta). „Vežame beveik visus instrumentus, išskyrus kontrabosus ir būgnus, – teigė „Vilnius City Opera“ (VCO) direktorė Monika Balčiauskaitė. – Sakyčiau, sutalpinome maždaug 300 kilogramų kostiumų, perukų ir grimo.“
„Vilnius City Opera“ delegacija Dubajuje
„Vilnius City Opera“ delegacija Dubajuje / 123RF, 15min ir asmeninio archyvo nuotr.

Dalis VCO menininkų į Dubajų atvyko 23:30 val. Lietuvos laiku.

Pasak M.Balčiauskaitės, į Dubajų VCO vežasi geriausius šiam teatrui sukurtus Juozo Statkevičiaus kostiumus. „Mes jam dar nesakėm, kaip jo drabužiai yra supakuoti“, – juokavo pašnekovė.

„Expo“ – tai apie 25 mln. lankytojų kasmet sulaukianti tarptautinė paroda, kurioje šalys dalijasi „geriausiu, ką turi“.

Spalio 22 d. parodoje vyks nacionalinė Lietuvos diena, o VCO reprezentuos Lietuvą 6-iuose pasirodymuose. Juos režisuoja Dalia Ibelhauptaitė. Pradedant VCO solistų ir LVSO klasikinės muzikos koncertu, elektronine opera „e-Carmen“, atliekama LVSO, bei „Ten Walls Symphony“, sukurta su pasaulyje žinomu muzikos prodiuseriu Marijumi Adomaičiu (Ten Walls).

15min kultūra keliauja kartu su muzikais ir teiraujasi, kiek kilogramų kostiumų, jaudulio ir muzikos VCO kūrybinė grupė padovanos Dubajui. Kaip jų balsai prisitaikys prie šiltesnio klimato bei „Jubilee“ scenos.

Sutapo su jubiliejumi

Atstovauti Lietuvai pasauliniu masteliu yra garbė ir pasiekimas, kalbėjo VCO direktorė.

„Be to, tai ir labai simboliška, mat „Bohemiečiai“, pradėti kelių prieš 15 metų susibėgusių solistų, gimtadienį švenčia spalio 22 d., kada buvo parodyta pirmoji „Bohema“, – sakė ji.

VCO buvo išrinktas konkurso keliu, dalyvių skaičiaus M.Balčiauskaitė nežinojo. Pasiūlymą teatras pateikė pavasarį, o intensyviai ruoštis pradėjo vasarą. „Buvo sudėtinga. Juk D.Ibelhauptaitė gyvena Los Andžele, mes Lietuvoje, o „EXPO“ – Dubajuje“, – sakė ji.

Ką VCO žino apie ten susirinksiančią auditoriją? „Tikimės daug svečių iš viso pasaulio, tačiau lankytojų skaičių gali paveikti pandemija, – teigė direktorė. – Be lietuvių, Dubajuje dalyvaus vietinė aukščiausio lygio delegacija ir milijonai vietinių. Mums sakė, kad arabai yra visko matę, ragavę ir girdėję, bet tikimės nustebinti ir pačius išrankiausius.“

Kalba solistai

Mecosopranas Ieva Prudnikovaitė į savo 25 kg sveriantį lagaminą sutalpino dvi sagutines sukneles iš žymiosios „Užburtosios fleitos“. Kituose lagaminuose taip pat sudėti kostiumai, reikalingi pasirodymams. Parodoje ji atliks pagrindinį – Karmen – vaidmenį.

Nors prioritetą I.Prudnikovaitė teikia namams ir šeimai, ji pripažino – nuovargį nuo įtemptos kūrybinės veiklos jau pradėjo jausti. „Dubajus nėra paskutinė stotelė, nes grįžus manęs laukia dar kitas svarbus projektas, kurio truputį bijau ir laukiu“, – pasakojo ji.

Boso Almo Švilpos bagaže – vienas frakas ir lakuoti batai. „O kur Mefistofelio suknelė, kol kas nežinau“, – kalbėjo atlikėjas. A.Švilpos žodžiais, Dubajuje jis suvaidins tą „įprastą, jau 30 D.Ibelhauptaitės spektaklių vaidintą Mefistofelį“.

Solistės Linos Dambrauskaitės kostiumas tilpo į kuklius 12 kg, operoje „E-Carmen“ ji atliks Mersedes vaidmenį. „Gastroliuoju ganėtinai dažnai, tačiau kelionė į Dubajų yra ypatinga, mat ji – už Europos ribų“, – 15min teigė menininkė.

L.Dambrauskaitei tai nėra pirmasis „EXPO“. Kaip Lietuvos atstovė ji 2016 metais ji vyko ir į Milaną. „Nuvykus atsiduri tarsi milžiniškoje tautų mugėje, todėl šis jausmas man jau pažįstamas, – sakė ji. - Manau, kad tai nuostabi šventė, o ypač šiais laikais, kai tokį ilgą laiką buvome atskirti vieni nuo kitų.“

Muzikantė teigė savo pasirodymu norinti parodyti, kad „lietuvių kultūrinis gyvenimas yra gyvas, menas – inovatyvus ir beprotiškai kūrybiškas“.

Prieš metus mokslus baigusi Kamilė Bonte (sopranas) vaidins Fraskitą, sceninis kostiumas į dainininkės lagaminą net netilpo. Solistė pripažino, kad tai viena pirmųjų kelionių po ilgo laiko, o prie VCO kolektyvo prisijungė neseniai, prireikus dainuoti „Fauste“. „Kolektyvas yra nuostabus ir džiaugiuosi galėdama čia dirbti“, – neslėpė emocijų ji.

Pasiteiravus apie menininkės kelią į VCO, paaiškėjo, kad ją pastebėjo dirigentas Gintaras Rinkevičius. „Turbūt mane išgirdo ir norėjo matyti atliekant būtent Margaritos vaidmenį.“

D.Ibelhauptaitę solistė pirmą kartą susitiks Dubajuje.

„Mano vaidmeniui peruko nereiks, vaidinsiu su savais“, – juokavo baritonas Laimonas Pautienius, pasiteiravus, kiek gi vietos jo lagamine užima grimas ir perukai. Anot jo, su tokiu kiekiu rekvizitų solistai retai kada skrenda.

„Kol kas dar nėra ko rūpintis, mėgaujuosi kelione, vis dėlto jaudulys visada pasitinka. Tik su patirtimi jį mažiau parodai“, – dalijosi solistas.

„Jubilee“ scena

Ketvirtadienį (spalio 21 d.) kūrybinė grupė jau turės galimybę išbandyti „Jubilee“ scenos galimybes. L.Dambrauskaitės žodžiais, pasirodymas negalės būti tradicinis.

„Negalėsim tiesiog atsistoti ir padainuoti ariją, – komentavo L.Dambrauskaitė. – Įsivaizduoju, kad ji pasižymės didesniu mastu, todėl ir atlikimas turės būti pasiekiamas didesnei auditorijai“.

Tuo metu K.Bontė apie sceną stengiasi negalvoti, visgi apibūdino save kaip žmogų, „kuriam lengviau dainuoti prie -20“, o karštį perneša sunkiai. „Bet nieko! Mes dainininkai, todėl turime prisitaikyti“, – sakė ji.

L.Pautienius scenos pavadinimo nesureikšmina. „Ar tai Metropolitenas, ar Milanas vis tiek atiduodi save 100 procentų“, – teigė jis.

Pasak A.Švilpos, „Jubilee“ scena bus didesnė. „Dar nesu buvęs šioje šalyje, tačiau, mano žiniomis, joje vadovaujamasi tais dideliais amerikietiškais standartais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius