Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bendruomenei raginant išsaugoti „Garso“ kino teatrą, Panevėžio savivaldybė šios galimybės nesvarsto

Kino bendruomenei toliau raginant išsaugoti „Garso“ kino teatrą, vietoje jo turinčio iškilti Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) darbai nestoja – Panevėžio administracinis teismas leido galioti statybų leidimui, o šiuo metu yra vykdomas SEMC projekto rangos pirkimas. Idėjos išsaugoti „Garso“ kino teatrą Panevėžio miesto savivaldybė dabartiniame projekto etape teigia nesvarstanti.
Panevėžio kino centras „Garsas“
Panevėžio kino centras „Garsas“ / K.Mikoliūnaitės nuotr.

Leidimas statyboms nesustabdytas

Dėl SEMC Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija kreipėsi į teismą, prašydama naikinti Panevėžio miesto savivaldybės išduotą statybų leidimą.

Kaip skelbta anksčiau, pagrindiniai inspekcijos priekaištai yra šie: esą projektas šioje savivaldybės paskelbtoje miesto saugomoje teritorijoje nesuderintas su Kultūros paveldo departamentu, o pats pastato aukštis viršija ankstesniuose savivaldybės dokumentuose nustatytą aukštingumą 6 metrais.

Kaip pranešė Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vedėja Eglė Morkūnė, Panevėžio administracinis teismas atmetė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones – sustabdyti Panevėžio miesto savivaldybės administracijos 2018 m. gruodžio 5 d. išduotą statybą leidžiantį dokumentą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konferencijos akimirka

„Statybas leidžiantis dokumentas yra galiojantis, jam netaikytina reikalavimo užtikrinimo priemonė ir nesustabdytas leidimo galiojimas. Esama situacija dėl statybas leidžiančio dokumento teisėtumo išryškina teisės aktų nesuderinamumą. Savivaldybės administracija nesutinka su Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos pozicija dėl jo teisėtumo ir šią poziciją gins teisme“, – praneša E.Morkūnė.

Kino bendruomenė: kasmet mažėja profesionalių, nekomercinio kino rodymo erdvių

Kino bendruomenė bei dalis panevėžiečių toliau ragina išsaugoti „Garso“ kino teatrą, kurio vietoje turėtų iškilti SEMC.

Pirmadienį išplatintame pranešime, rengiant virtualią palaikymo akciją „Išsaugokime kino teatrą „Garsas“, nuogąstaujama, jog didėjant valstybiniam kino gamybos finansavimui ir augant kino lankomumui, kasmet mažėja profesionalių nekomercinio kino rodymo erdvių Lietuvoje.

„Garsas“ yra ne tik vienintelė nekomercinė kino rodymo erdvė Panevėžio mieste ir apskrityje, bet ir vienintelis iki šiol išlikęs pagal savo pirminę paskirtį veikiantis tokio tipo kino teatras Lietuvoje. Dabartinis pastatas iškilo 1968m. istorinėje miesto erdvėje, kurioje kino teatras veikė nuo pat 1928 m.

Kino teatras „Garsas“ aktyviai veikia iki šiol – 2019 m. čia lankėsi daugiau nei 70 000 žiūrovų, įstaiga nuolat organizuoja edukacines veiklas regione, vienintelį tarptautinį regioninį kino festivalį, yra tarptautinės kino teatrų asociacijos „Europa Cinemas“ narys. Tai – viena didžiausių pasaulio asociacijų, siekianti stiprinti nekomercinio, europietiško kino sklaidą. Asociacija vienija 2990 kino ekranus 43 šalyse ir 677 miestuose. Raginimą išsaugoti kino teatrą „Garsas“, kaip sėkmingai veikiančią kino įstaigą Lietuvoje, pasirašė ir „Europa Cinemas“ vadovas Claude-Eric Poiroux“, – rašoma pranešime.

VIDEO: Kino bendruomenės raginimas išsaugoti kino teatrą „Garsas“

Vis tik Panevėžio miesto savivaldybės pasiteiravus, ar raginimai išsaugoti kino teatrą „Garsas” dabartiniame projekto etape dar yra svartomi, atsakymas buvo neigiamas.

„Stasio Eidrigevičiaus menų multifunkcinis centras miesto centre nereiškia, kad nebelieka kino rodymo, kino edukacijos – priešingai, moderni kino salė numatyta atskiroje erdvėje, šalia menų centro korpuso ir tai leis užtikrinti ne tik nekomercinio kino sklaidą, bet ir plėtoti kino sąsajas su kitomis meno rūšimis. Dėl šios priežasties klausime minimas variantas nėra svarstytinas”, – informuoja E.Morkūnė.

15min primena, jog SEMC projektą tikimasi baigti iki 2022-ųjų. Pirmajam menų centro statybų etapui planuojama skirti daugiau kaip 11,3 mln. eurų. Svarbiausiu SEMC akcentu turėtų tapti menininko Stasio Eidrigevičiaus darbų kolekciją, kurią taip pat papildys ir kitų menininkų darbų ekspozicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius