Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

D.Grybauskaitė greitai priims sprendimą dėl M.Kvietkausko paskyrimo kultūros ministru

Po pirmadienį įvykusio prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikimo su Mindaugu Kvietkausku, prezidentė teigė sprendimą dėl jo kandidatūros į kultūros ministro postą priimsianti artimiausiu metu. Apie tai po susitikimo žiniasklaidos atstovams pranešė prezidentės patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Rūta Kačkutė.
Mindaugas Kvietkauskas, Dalia Grybauskaitė
Mindaugas Kvietkauskas, Dalia Grybauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„M.Kvietkauskas yra gerai visuomenei žinomas literatūrologas, humanitarinių mokslų daktaras, rašytojas ir vertėjas. Kandidatas dešimt metų vadovavo Lietuvos literatūros ir tautosakos institutui, taip pat yra Nacionalinės kultūros ir meno premijų komisijos, Lietuvos kultūros ir meno tarybos narys.

Kultūros srities problemos kandidatui tikrai yra nesvetimos. Jis ne kartą dalyvavo įvairiose komisijose ir darbo grupėse, sprendžiant kultūros problemas, taip pat turi patirtį atstovaudamas Lietuvai ir tarptautiniame lygmenyje. Sprendimą dėl kandidato paskyrimo į kultūros ministrus prezidentė priims artimiausiu metu“, – kalbėjo R.Kačkutė.

Po susitikimo su prezidente M.Kvietkauskas sakė: „Esu kultūros srities žmogus. Ši sritis man pažįstama ir kaip administratoriui, ir kaip kūrėjui, ir kaip tyrėjui. Visas savo jėgas skirsiu toliau šiai sričiai, labai džiaugiuosi tuo pasitikėjimu, kurį man parodė premjeras ir, tikiuosi, parodys prezidentė.“

Anot M.Kvietkausko, jis ryžtųsi eiti į šį postą, nes kultūros sritis jam rūpi asmeniškai.

„Pradėti svarbūs strateginiai darbai, kuriuos reikia tęsti. Kiek jau laiko bus, tiek. Bet aš norėčiau, kad tie numatyti strateginiai proveržiai įvyktų. Kad kultūros vaidmuo mūsų visuomenėje stiprėtų. Kad ji pasiektų žmones, visuomenę ir centruose, ir regionuose“, – sakė M.Kvietkauskas. Jis pridūrė, kad, jo manymu, svarbu, jog kultūros žmonės rodytų patriotizmą savo sričiai, kad ir kaip susiklostytų situacija.

Paklaustas, kuo jam artima Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), M.Kvietkauskas teigė: „Valstiečių ir žaliųjų sąjunga man yra partija, kurios Vyriausybėje ketinu dirbti. Esu susipažinęs su pagrindiniais Vyriausybės programos principais ir ketinu juos tęsti.“

M.Kvietkauskas patvirtino, jog buvo susitikęs ne tik su premjeru S.Skverneliu, bet ir su LVŽS pirmininku Kultūros komiteto pirmininku Ramūnu Karbauskiu.

Su jais kandidatas į kultūros ministrus teigė aptaręs svarbiausius darbus ir planus, tarp kurių minėjo ir kultūros strategiją iki 2030-ųjų.

Paklausus apie šiuo metu pareigas tebeeinančios kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson atleidimą, M.Kvietkauskas šios situacijos plačiai komentuoti nenorėjo: „Nesu tiesiogiai susijęs. Manau, kad kultūros ministrė L.Ruokytė-Jonsson pradėjo labai strategiškai svarbius darbus, nelengvus darbus. Visaip tokius darbus vykdant gali susiklostyti situacija. Aš norėčiau versti naują puslapį, pradėti iš naujo ir konkrečiau buvusios situacijos man nesinorėtų komentuoti, tiesiog labai norėčiau telkti visą kultūros bendruomenę.“

42 metų literatūrologas, poetas M.Kvietkauskas – buvęs ilgametis Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vadovas, šiai mokslo įstaigai vadovavęs 2008–2018 metais, vėliau dirbęs instituto direktorės pavaduotoju.

M.Kvietkauskas Vilniaus universitete yra baigęs lietuvių kalbos ir literatūros studijas, studijavęs judaiką Oksfordo universiteto Hebrajų ir judaikos studijų centre, kelerius metus dirbo žurnalo „Metai“ redakcijoje.

Premjeras prieš kelias savaites atstatydino kultūros ministrę L.Ruokytę-Jonsson, taip pat – aplinkos ministrą Kęstutį Navicką bei švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę. L.Ruokytė-Jonsson savo pareigas eis iki šios savaitės pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius