Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiojoje Britanijoje mirė išeivijos skulptorius Antanas Braždys

Rugsėjo 27 dieną, eidamas 84-uosius metus Londone mirė lietuvių kilmės skulptorius Antanas Braždys, tai patvirtino jo pusbrolis, fotografas Vytautas Janulis.
Skulptorius Antanas Braždys ir jo skulptūra
Skulptorius Antanas Braždys ir jo skulptūra / Vytauto Janulio nuotr.

Daugiau nei šešis dešimtmečius gyvenęs Didžiojoje Britanijoje, daugiausia savo kūrinių sukūrė būtent šioje šalyje. Dalis jų saugoma privačiose JAV bei Britanijos kolekcijose. Tuo tarpu Lietuvoje nėra nė vieno šio išeivių skulptoriaus kūrinio.

A.Braždys gimė ir augo Anykščių rajone, Vašuokėnų dvare. Jo tėvas buvo architektas, o mama – choreografė ir verslininkė. 1944 m. prie Lietuvos artėjant frontui, šeima pasitraukė į Vakarus. A.Braždys augo lietuvių pabėgėlių stovykloje Vokietijoje, o apie 1947 m. išvyko į JAV.

Vytauto Janulio nuotr./Antanas Braždys prie Puntuko
Vytauto Janulio nuotr./Antanas Braždys prie Puntuko

Būsimasis skulptorius mokėsi Oksfordo gimnazijoje. 1956–1961 m. studijavo Čikagos meno skulptūrą. Sėkmingai pasirodęs grupinėse parodose, jis laimėjo Edwardo L.Ryersono vardo stipendiją tolesnėms studijoms užsienyje.

Nuo 1961 m. A.Braždys apsigyvena Didžiojoje Britanijoje, iš pradžių Londone, o vėliau netoli sostinės.

1961–1963 m. jis tęsė studijas Londono Karališkajame meno koledže, vėliau dėstė skulptūrą Gločesterio meno kolegijoje.

Vytauto Janulio nuotr./Antanas Braždys gimtuosiuose Vašuokėnuose
Vytauto Janulio nuotr./Antanas Braždys gimtuosiuose Vašuokėnuose

Kaip teigiama skulptoriaus biografijoje, „A.Braždys kūrė suvirinto nerūdijančio plieno formų konstrukcines abstrakcionistines skulptūras. Ankstyvieji jo darbai būdavo juodinami, vėlesniems kūriniams būdingas blizgus šlifuotas paviršius ir sudėtingi erdviniai sprendimai, kurie suteikia nepaprasto lengvumo įspūdį.

Savo skulptūras jis demonstravo grupinėse parodose, surengė kelias personalines parodas: vieno darbo parodą Londono Hamiltono galerijoje (1965 m.), Londono Annely Juda Fine Artgalerijoje (1971 m.), taip pat Niujorko (JAV) galerijose.

Vytauto Janulio nuotr./Antanas Braždys Troškūnuose
Vytauto Janulio nuotr./Antanas Braždys Troškūnuose

Didelio meno žinovų dėmesio Londone A.Braždžio darbai sulaukė 1978 m., kai buvo pristatyti grupinėje skulptūros parodoje Harlowo meno galerijoje.

1968 metais jis laimėjo laikraščio „The Sunday Times“ paskelbtą konkursą jauniesiems menininkams, įveikė apie 600 pretendentų ir sukūrė skulptūrą „Ritualas“ (1968-1969 m.), kuri buvo pastatyta Londone, priešais Woolgate House.

Vytauto Janulio nuotr./Antano Braždio skulptūra
Vytauto Janulio nuotr./Antano Braždio skulptūra

Kita jo skulptūra papuošė Didžiosios Britanijos paviljono vartus pasaulinėje parodoje „Expo-1970“ Osakoje (Japonija). Jo kūrinys „Echo“ buvo pastatytas Harlovo miesto parke (1973 m.), o „High Flying“ papuošė šio miesto teatrą.

Tarp kitų žinomų skulptoriaus kūrinių „Steel Myth“ Loburo koledže, „The Silver Bird“ prie Šv.Tomo ligoninės Londone, „Solo Flight“ Harlove.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius