Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Energetikos ir technikos muziejus ruošia naują ekspoziciją

Energetikos ir technikos muziejus Vilniuje lankytojus po metų turėtų pakviesti į pirmą požeminę ekspoziciją. Muziejaus vadovas Mykolas Bistrickas sako, kad joje bus galima susipažinti su energetikos istorija ir dabartimi.
Energetikos ir technikos muziejus
Energetikos ir technikos muziejus / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Ekspozicija kalbės apie energetinius ciklus, tvarų naudojimą, tvarią gamybą, praeitis, dabartis ir ateitis, aktualijos. Energetinis ciklas – tai gamyba, perdavimas, kaupimas ir vartojimas“, – BNS komentavo M.Bistrickas.

Dar pernai sausį skelbta, kad muziejaus pagrindiniu traukos tašku taps nauja požeminė erdvė, kurios plotas sieks beveik tūkstantį kvadratinių metrų. Pasak M. Bistricko, dėl nenumatytų darbų salės statyba vėluoja, tačiau daroma viskas, kad darbai būtų atlikti kuo skubiau.

„Tik dabar gavome rangovus, kurie įrenginės ekspoziciją pagal anonsuotą projektą“, – sakė jis.

Užtrukus rangovų paieškoms, muziejus balandį pasirašė 515 tūkst. eurų vertės salės įrengimo sutartį su bendrove „Urgent Tools“, nurodoma centriniame viešųjų pirkimų portale. Darbus planuojama baigti kitų metų gegužės viduryje.

Pasak direktoriaus, šiuo metu muziejus atsinaujina, vyksta antrasis investavimo etapas. Planuojama, kad ekspozicija galėtų veikti penkerius metus, o kasmet būtų atnaujinama, papildoma.

„Net ir statistika rodo, kad per metus ne visi sugeba pamatyti tai, kas buvo sukurta, o kadangi kuriama netrumpai ir reikalauja labai daug jėgų ir investicijų, tai nebūtų protinga tai daryti kas metus“, – aiškino jis.

Dabar baigiamas projektas, leisiantis lankytojams išbandyti interaktyvų elektrinės valdymo pultą – taip norima per praktinę prizmę supažindinti su istorija.

„Muziejus yra įsikūręs pirmojoje viešojoje Vilniaus elektrinėje – ta elektrinė nuo seno turėdavo savo valdymo pultą (...) Sukūrėme pulto simuliaciją – žmogus, atėjęs prie pulto, bus supažindinamas su jo veikimu, su elektrinės veikimu, Vilniaus elektrifikacija ir bus įvedamas į scenarijus, kai pats taps elektrinės operatoriumi“, – sakė M.Bistrickas.

Muziejus duris numato atverti nuo šių metų gegužės 12 dienos. Bus galima aplankyti senojo pastato ekspozicijas. Svarstoma, ar bus galima patekti į patalpas, kuriose yra sumontuoti liečiami eksponatai.

Muziejui atnaujinti numatyta 2,8 mln. eurų, didžioji dalis – ES lėšos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius