-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Kauno VI fortą perkeliami karo technikos eksponatai

Kauno tvirtovės VI forte bus steigiamas karo technikos muziejus, į jį pradedami perkelti eksponatai. Tikimasi, kad ekspozicija Kauno forte lankytojams duris atvers po metų, o iki tol muziejaus atstovai pabrėžia, kad į apleistą fortą geriau neiti, nes tai gali būti pavojinga.
Kauno fortų diena
VI fortas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Labai prašome neiti, nemėginti ten patekti. Turime atsivežti eksponatus, tada pradėsime juos dėlioti. Eksponatai yra dideli, sudėtingi, sunkūs. Kad paruoštume ekspoziciją visuomenei, turime ją sutvarkyti, kad nebūtų pavojaus ir galėtume pateikti informaciją“, – BNS sakė Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorius Kęstutis Kuršelis.

Antradienį Kauno miesto savivaldybės taryba sutiko VI fortą perduoti Vytauto Didžiojo karo muziejui.

Apie galimybę į šį fortą perkelti karo technikos ekspoziciją kalbama bene nuo 1989 metų, tačiau derybos strigdavo dėl lėšų trūkumo ir nepavykstant susitarti miesto bei Krašto apsaugos ministerijos vadovams. Vėliau pasirašytas ketinimų protokolas, bet konkrečių veiksmų ir toliau nebuvo imtasi.

Prie ilgai brandintos idėjos grįžta pernai metų pabaigoje, besibaigiant sutarčiai dėl patalpų Vilniuje, kuriose ekspozicija laikoma šiuo metu.

Muziejui perleidžiama forto teritorija yra pritaikyta į ją gabenti sunkiasvorę karo techniką, ateityje forte prasidės aplinkos ir infrastruktūros tvarkymo darbai.

„Mes turime paruoštą teritoriją, į kurią galime atvežti eksponatus ir dabar muziejus su kariuomenės pagalba gabename eksponatus“, – sakė K.Kuršelis.

Iš viso muziejus turi apie 150 didelių gabaritų eksponatų, kuriuos reikės pervežti iš Vilniaus.

VI fortas yra gavęs 700 tūkst. eurų finansavimą iš bendradarbiavimo per sieną programos su Latvija, už šias lėšas ruošiamasi įvesti pagrindines komunikacijas, pritaikyti patalpas.

Ateityje šiam fortui lėšų savivaldybė tikisi gauti ir iš Europos Sąjungos fondų.

VI fortas yra 1879 metais pradėtos statyti Kauno tvirtovės dalis. Šiame forte tarpukariu veikė Kauno sunkiųjų darbų kalėjimo filialas, o antrojo pasaulinio karo metais – belaisvių stovykla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius