-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į piketą besiruošiantys kultūros darbuotojai: Lietuvoje kultūra yra sistemingai naikinama

Spaudos konferencijoje, surengtoje prieš pirmadienį prie Vyriausybės rūmų vyksiantį kultūros darbuotojų piketą dėl pernelyg lėtai augančių atlyginimų, protesto „Deklaracijų laikas baigėsi – kultūros darbuotojai nori gyventi oriai!“ organizatoriai teigė, jog kultūros sektoriaus darbuotojų algos turėtų padidėti bent 150 eurų per ateinančius trejus metus.
Spaudos konferencijos akimirka
Spaudos konferencijos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Protestą rengia Trišalės tarybos Kultūros komitetas, taip pat – kultūros centrų, teatrų, muziejų, viešųjų bibliotekų ir kitų kultūros įstaigų darbuotojus vienijančios profesinės sąjungos.

Pasak Trišalės tarybos Kultūros komiteto pirmininkės Vidos Garunkštytės, perskaičius šios Vyriausybės programą, kurioje numatoma, kad kultūros sektoriaus darbuotojų atlyginimai bus sulyginti su švietimo darbuotojų atlyginimais, vilčių buvo daug, tačiau jos nepasiteisino.

Jos teigimu, Kultūros ministerija neatsižvelgė į reikalavimus kelti sektoriaus darbuotojų atlyginimus po 150 eurų jau kitąmet.

„Beveik visus metus susirašinėjome, kalbėjome, diskutavome. Su kultūros ministre, net su premjeru buvom susitikę. Ir visi mus patikino, kad žingsniai jau yra daromi. Bet, deja, rugpjūčio 3 d. Kultūros ministerija mums atsakė raštu, parodydama, kaip mums kels algas. 2019 metais numatytas 21 euras, 2020 m. 30 eurų, 2021 m. – dar 30 eurų. Viskas kaip ir būtų gerai, bet sudėjus visus skaičius mes ir vėl atsiliekam 43 proc. Bet šviesa ir šitose derybose nušvito jau [praėjusį] penktadienį. Kultūros ministrė patikino, kad yra su mumis, su visa kultūros bendruomene. Mes tikimės jos ir visos Vyriausybės palaikymo“, – sakė V.Garunkštytė.

Kaip teigė Kauno nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius Henrikas Savickis šiuo metu su Kultūros ministerija pasiektas žodinis sutarimas, kad per trejus metus atlyginimas kultūros darbuotojams didėtų 150 eurų. Tam 2019 m. iš valstybės biudžeto reiktų skirti 5 mln. eurų (šiuo metu suplanuota 3,5 mln. eurų), 2020 m. – 10 mln. eurų, 20 m. – 15 mln. eurų.

Tačiau Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas teigė, kad 5 mln. eurų kitąmet – per maža suma. „Nenoriu prie jų sustoti, tai nėra skaičius, kuris tenkina kultūros bendruomenę“, – sakė jis ir pridūrė, kad kultūros darbuotojų atlyginimai 2019 m. turėtų augti bent 75 eurais.

Pasak protesto organizatorių, tai būtų ne atlyginimų didinimas, o jų sulyginimas su švietimo sektoriaus darbuotojų algomis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aleksandras Posochovas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aleksandras Posochovas

A.Posochovas teigė, jog šiandien vyksiančiame proteste prie Vyriausybės rūmų tikimasi sulaukti iki 500 kultūros darbuotojų.

Kultūros darbuotojų profesinių sąjungų teigimu, pernai Lietuvoje kultūros srities darbuotojų vidutinis mėnesinis atlyginimas buvo 593 eurai. Šalyje praėjusiais metais iš viso buvo 13,3 tūkst. kultūros ir meno darbuotojų.

Kultūros darbuotojai: atėjo laikas valstybei padaryti injekciją, kad sektorius galėtų gyventi, o ne egzistuoti

Anot teatrų bendruomenės atstovo Vytauto Kupšio, metas suvokti, kad vieno žmogaus problema yra visų mūsų problema: „Artėja tas laikas, kai nebegalima rinktis po vieną, ar šakom, ar grupėmis. Reikia jungtis, nes tai, kas dabar pas mus vyksta, yra protu nesuvokiama.“

Jis pasidalino ir atlyginimais teatro sektoriuje. Pasak V.Kupšio, didžiausias etatinis uždarbis teatre šiandien siekia 649 eurus į rankas, mažiausiai uždirbantys gauna 422 eurus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kupšys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kupšys

Jam antrino ir dar vienas teatro bendruomenės atstovas Henrikas Savickis: „Mano manymu, tai, kas dabar daroma su kultūra, yra elementarus kultūros genocidas. Kultūra naikinama kryptingai, nuosekliai. Tiek valstybiniu, tiek savivaldybės lygiu.“

Kultūros centrų bendruomenės atstovas Romas Matulis sakė, jog normalioje valstybėje žmogui turi būti gera gyventi visur: „Šiandien regionai kaip niekad pradeda stokoti profesionalių kūrėjų. Mes kalbame apie profesionalus, o ne apie bet ką, kas galėtų ateiti ir užkaišioti skyles. Lietuvos kūrėjai priversti nuolat kažkam kažką įrodyti. Taip niekada nebuvo ir taip negali būti. […] Šiandien atėjo laikas valstybei tiesiog padaryti injekciją, kad sektorius galėtų gyventi, o ne egzistuoti.“

Kultūros ministrė teigia, jog atotrūkio sumažinti per vienerius metus nepavyks

Pasak kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson, duotas pažadas didinti kultūros srities darbuotojų atlyginimą priartinant jį prie švietimo sektoriaus, nėra pamirštas.

„Savaime suprantama, kad atsiradęs didelis darbo užmokesčio finansinis atotrūkis nuo kitų sektorių netenkina kultūros darbuotojų, tačiau šį atotrūkį sunku išlyginti per vienus metus. Todėl darbo užmokesčio didinimą tikslinga išdėlioti per trejus metus“, – penktadienį po susitikimo su profesinėmis sąjungomis BNS sakė L. Ruokytė-Jonsson.

R.Karbauskis: neišsižadame tikslo sulyginti kultūros ir švietimo sektoriaus darbuotojų atlyginimus

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis 15min teigė manantis, kad protesto akcijos ne trukdys, o skatins politikus bei valstybės tarnautojus dėti daugiau pastangų.

„Pavasario sesijoje priėmėme sprendimus, kurie nuo kitų metų sausio 1 d. sumažins mokesčius, todėl pajamos didės visų profesijų dirbantiesiems. Opozicija norėjo, kad pajamos būtų didinamos atskiroms dirbančiųjų kategorijoms, bet mes su tuo nesutikome.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Neišsižadame tikslo kultūros darbuotojų atlyginimus sulyginti su švietimo darbuotojų. Tikiuosi, kad derybose dėl šakinės sutarties tarp kultūros darbuotojų profesinės sąjungos ir Kultūros ministerijos sudarymo, bus susitarta dėl kultūros darbuotojų atlyginimų dydžio bei atlyginimo kėlimo etapų. Tai bus daroma nežiūrint į bendro pajamų augimo visų profesijų dirbantiesiems tempus. Toliau didiname ne tik MMA, bet ir neapmokestinamųjų pajamų dydį. Nepriklausomai nuo turimų šeimos pajamų, kiekvienam vaikui kas mėnesį jau mokama 30 eurų išmoka, kitais metais planuojama tą išmoką gerokai padidinti. Dedamos didelės pastangos mažinant vaistų kainas, Vyriausybėje ruošiamas planas, siekiant pažaboti maisto kainų augimą“, – kalbėjo R.Karbauskis.

„Gerbiu žmones, kurie yra aktyvūs, nebijo reikšti savo nuomonę, gina savo interesus protesto akcijose“, – tikino Seimo Kultūros komiteto pirmininkas.

Premjeras: kultūros darbuotojų protestams nėra pagrindo

Kaip praneša BNS, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis praėjusią savaitę kalbėdamas „Žinių radijui“ teigė, jog kultūros darbuotojų protestams nėra pagrindo.

„Natūralu, kad žmonės visada nori daugiau, bet nemanau, kad yra pagrindo reikšti protestą tokiu būdu. Jeigu 21 euras yra trupinys, na, atleiskite. [...] Pastaruosius keletą metų ankstesnės Vyriausybės nuosekliai jiems didino darbo užmokestį. Tai turbūt viena iš nedaugelio grupių, kuriai kasmet kažkas yra skiriama“, – kalbėjo premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius