Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Individualūs kūrėjai kviečiami dalyvauti tyrime: kaip menas veikia visuomenę?

Karantino metu Lietuvos meno bei kultūros įstaigos patyrė didelį šoką – ypač pažeidžiamos tapo nevyriausybinių scenos menų organizacijos bei individualūs kūrėjai. Sutrikus jų veiklai, valstybės paramą pasiekti tapo sunku, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Meno edukacija (asociatyvi nuotr.)
Meno edukacija (asociatyvi nuotr.) / 123RF.com nuotr.

Siekiant išryškinti kultūros indėlį į šalies ekonominę bei visuomeninę gerovę, viešinti radinius sektoriui, politikos formuotojams bei Lietuvos visuomenei, Nevyriausybinių scenos menų organizacijų asociacija inicijavo tyrimą įvertinti šio sektoriaus kuriamą ekonominę, socialinę bei kultūrinę vertę.

Tyrimą atliekanti „XWhy / Supratimo Agentūra“ kviečia nevyriausybines scenos menų organizacijas bei individualius scenos menų kūrėjus dalyvauti tyrime užpildant apklausą iki vasario 8 dienos.

Tą padaryti galite čia.

Kultūros ir meno veikla reikalauja specializuotų tyrimų, nes yra išskirtinė savo ekonominiu modeliu. Įprastai, įstaigos yra skatinamos pelno siekimu – tačiau menui svariausi yra privačių mecenatų indėliai, projektinis finansavimas, valstybės ar savivaldybių dotacijos, o ir patys kūrėjai ar organizacijos nėra orientuoti į pelno siekimą.

Be to, kultūros ir meno sektorius taip pat skatina ekonominę plėtrą už savo ribų: žiūrovai, eidami į renginius, taip pat palaiko ir maisto ar gėrimų įstaigų veiklą, naudojasi transporto ar vaikų priežiūros paslaugomis, o ir patys kūrėjai patiria įvairių kasdienių išlaidų.

Tyrimas sieks pabrėžti svarbiausias poveikio sritis Lietuvoje.

Meno ir kultūros sektorius taip pat pasižymi ryškiu socialiniu bei kultūriniu poveikiu, susijusiu su visuomenes sveikata, švietimu, nusikalstamumo mažinimu, bendruomenių stiprinimu, ekonomine ir šalies gerove, didėjančia visuomenės narių empatija ir savanoryste, pilietiškumu, socialiai jautrių grupių įtraukimu į veiklas. Tyrimas sieks pabrėžti svarbiausias poveikio sritis Lietuvoje.

Apklausą organizacijos bei kūrėjai kviečiami užpildyti remiantis savo 2019 m. finansine ar pajamų – išlaidų ataskaita. Pakartotiniai tyrimai ateityje leis įvertinti pandemijos poveikį sektoriui bei nuosekliai sekti nevyriausybinių scenos menų ekonominio, socialinio bei kultūrinio poveikio pokytį.

Projektą finansuoja Lietuvos Kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius