-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune atidengta atminimo lenta totorių vartų bokštui ir totorių priemiesčiui

Minint Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metus, Kaune, I.Kanto g. 24, atidengta atminimo lenta, skirta įvardinti buvusių totorių vartų bokšto ir totorių priemiesčio vietą, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Atminimo vieta Kaune
Atminimo vieta Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Atidengimo ceremonijoje dalyvavo Ministrės Pirmininkės patarėja kultūros klausimams Gabrielė Žaidytė, kultūros viceministras Rimantas Mikaitis, Tautinių mažumų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės direktorė Vida Montvydaitė, Kauno apskrities totorių bendruomenės pirmininkas Kęstutis Zenonas Šafranavičius, Kauno miesto savivaldybės Tarybos švietimo ir kultūros komiteto pirmininkė Jūratė Norvaišienė.

Tą pačią dieną nuo 14 val. Vytauto Didžiojo karo muziejaus Didžiojoje salėje vyks renginys, skirtas Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metams, kurio metu bus skaitomi pranešimai, pristatoma knyga „Lietuvos totoriai“ ir paroda „Totoriai – Lietuvos kariai“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Atminimo vieta Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Atminimo vieta Kaune

Pirmieji totoriai Lietuvoje

Pirmieji totoriai Kaune apsigyveno apie 1396–1397 metus. Kunigaikštis Vytautas Didysis Kauno pakraštyje, prie kelio į Vilnių, suteikė totoriams teritoriją savo gyvenvietei įkurti. Totorių priemiestis – tai šiuo metu J.Gruodžio, D.Poškos ir I.Kanto gatvės. Priemiesčio pastatai buvo mediniai. XVII a. septintajame dešimtmetyje rytiniame pakraštyje sustiprinta buvusi iš mūro ir medžio pastatyta siena. Sienoje buvo mūrinių bokštų ir vartų. Totorių vartai buvo Vilniaus kelio atšakos, ėjusios Šv. Gertrūdos gatve, gale. Visi vartai minimi XVII a. pradžios istoriniuose šaltiniuose.

Totoriai vartus, esančius prie Totorių priemiesčio, prižiūrėjo ir saugojo, Tai buvo vienas iš įvažiavimų į Kauno miestą. Spėjama, kad tai buvo 2–3 aukštų bokštas, dengtas čerpėmis. Bokštas XVIII amžiaus pabaigoje.

Šiuo metu Totorių vartų vieta pažymėtą grindinyje.

Kas sukūrė atminimo lentą?

Atminimo lentos autorius – Motiejus Jakubauskas, gamino – UAB „Akmenlita“. Atminimo lentos sukūrimą finansavo Kauno miesto savivaldybė.

Atminimo lentos, žyminčios Kauno mieste buvusius Totorių vartus, sukūrimas ir įrengimas įtrauktas į Vyriausybės patvirtintą 2021 m., Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metų minėjimo 2021 metais planą.

Priminsime, kad Seimas 2021 metus paskelbė Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metus, nes 2021 m. sukanka 700 metų nuo didžiojo kunigaikščio Gedimino sąjungos su totoriais sudarymo.

„Totoriai paliko ryškų pėdsaką Lietuvos istorijoje, dalyvavo visuose karuose ir sukilimuose, kovodami už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Lietuvos totorių bendruomenė reikšmingai prisidėjo prie Lietuvos valstybingumo atkūrimo, istorijos ir kultūros, ši bendruomenė savo gyvenimą susiejo su Lietuva ir yra jos istorijos dalis“, – pabrėžiama

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius