-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno savivaldybė pakeitė sprendimą dėl kultūros įstaigų: veikla nebestabdoma

Kauno miesto savivaldybė pakeitė savo sprendimą ir pranešė nebestabdanti biudžetinių kultūros ir sporto įstaigų veiklos. Toks sprendimas, teigiama, priimtas po detalaus situacijos įvertinimo, pokalbių su menininkais. Apie tai, kad savivaldybė nesilaiko Vyriausybės nutarimo, ne kartą viešai teigė ir kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.
Ringaudų pagrindinės mokyklos salėje pristatytas būsimojo filmo apie seniūniją ir jos gyventojus juodraštis.
Kaunas 2022 metais taps Europos kultūros sostine / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno miesto savivaldybės administracija apie stabdomą biudžetinių kultūros ir sporto įstaigų veiklą pranešė kovo pabaigoje.

Savivaldybė teigė, jog kultūros lauko darbuotojai, laikinai sustabdžius veiklą, pirmą mėnesį gaus perpus mažesnį nuo buvusio savo darbo užmokesčio atlyginimą, o kitais mėnesiais, jei karantinas tęsis, atlyginimas sudarys 60 procentų.

Netrukus po to savo poziciją išsakė kultūros ministerija. Pasak ministro M.Kvietkausko, taip elgdamosi savivaldybės nesilaiko bendrų vyriausybės nurodymų: „Noriu pabrėžti, kad biudžetinių kultūros įstaigų darbo užmokesčių fondų niekas nemažina ir yra visos galimybės savivaldybėms taikyti darbą nuotoliniu būdu, pasitelkti kultūros darbuotojus visoms būtinoms šiuo metu veikloms ir ieškoti būdų, palankių žmonėms, palankių kultūros įstaigų darbuotojams.“

Į situaciją Kaune sureagavo kultūros ir meno kūrėjų atstovai, kurie išplatino viešą pranešimą, taip pat kreipėsi į Seimą bei Vyriausybę.

T.Metelionis: atsižvelgėme į rekomendacijas

Kaip 15min teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis, po išsamių pokalbių ir susitikimų su kultūros bei neformalaus ugdymo įstaigų vadovais, atsižvelgta į rekomendacijas, pastabas bei pasiūlymus ir pakoreguotas administracijos direktoriaus įsakymas.

„Atnaujintame įsakyme patikslinama, kad stabdomas kultūros bei sporto įstaigų paslaugų teikimas, bet ne jų veiklos. Tai reiškia, kad įstaigos gali dirbti ties projektais, teikti paraiškas rėmimui gauti bei vykdyti kitas organizacijoms reikšmingas veiklas, kurios nėra susijusios su tiesioginėmis paslaugomis.

Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr./Kauno savivaldybė
Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr./Kauno savivaldybė

Į įsakymą perkeltos ir Vyriausybės nutarimo nuostatos, kuriose numatoma, kad įstaigų vadovai turėtų siūlyti darbuotojams pasinaudoti teise į kasmetines atostogas, taip pat priimti sprendimus dėl prastovų darbuotojams ar jų grupėms skelbimo tik išnaudojus visas įmanomas darbo organizavimo formas bei būdus, įskaitant ir kvalifikacijos tobulinimą nuotoliniu būdu, jeigu negalima duoti sutartyje sulygto darbo ir nėra galimybės sulygto darbo dirbti nuotoliniu būdu arba darbuotojas nesutinka dirbti kito pasiūlyto darbo.

Beveik analogiškai pakoreguotas ir administracijos direktoriaus įsakymas, numatantis neformalaus švietimo įstaigų veikimą karantino laikotarpiu.

Taip pat šiuo metu savivaldybės Švietimo skyriui pavesta surinkti ir pateikti duomenis, kokie individualūs neformalaus ugdymo užsiėmimai aukštesnio meistriškumo auklėtiniams galėtų vykti kokybiškai.

Artimiausiu metu turėsime tokių paslaugų teikimo grafikus bei siūlymus dėl galimybių tęsti individualius užsiėmimus. Gavę šią informaciją svarstysime dėl veiklos atnaujinimo“, – 15min atsiųstame rašte cituojamas T.Metelionis.

Ministerijos reakcija – ir dėl kitų savivaldybių

Stabdyti kultūros įstaigų veiklą buvo nutarę ne tik kauniečiai. Vieni pirmųjų drastiškų priemonių ėmėsi Jurbarko rajono savivaldybė.

Kaip interviu 15min teigė kultūros ministras M.Kvietkauskas, Vyriausybė reagavo ne tik į Kauno miesto savivaldybės sprendimą: „Reagavome į situacijas Jurbarke, Kaune, Telšiuose ir kai kur kitur.

Šiuo metu tos savivaldybės, su kuriomis ministerija tiesiogiai kontaktavo, savo sprendimus pakoregavo. Tai ir Jurbarko savivaldybė, ir Kauno miesto savivaldybė. Kai kurioms tiesiog pateikėme paaiškinimus, kaip derėtų elgtis.“

Lietuvoje paskelbus karantiną, dauguma kultūros įstaigų savo veiklas perkėlė į virtualią erdvę, taip pat kultūros darbuotojai teigia turintys ir įvairių su būsimais renginiais ar projektais susijusių veiklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius