Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kryžkalnyje atidarytas Kęstučio apygardos partizanų memorialas

Sekmadienį Raseinių rajone, Kryžkalnyje atidengtas ir pašventintas Kęstučio apygardos partizanų Memorialas. Partizanų atminimo įamžinimo sumanytojas – Kunigas a.a. Alfonsas Svarinskas – buvęs partizanas, tremtinys ir 22 metus kalėjęs dėl politinių pažiūrų.
kryzkalnyje-atidengtas-ir-pasventintas-kestucio-apygardos-partizanu-memorialas
kryzkalnyje-atidengtas-ir-pasventintas-kestucio-apygardos-partizanu-memorialas

Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad nuo projekto parengimo iki jo įgyvendinimo praslinko 10 metų. Memorialo kompozicinę struktūrą sudaro 3 plastiniai formantai:

VIDEO: Kryžkalnyje atidengtas ir pašventintas Kęstučio apygardos partizanų Memorialas
  1. Pagrindinė traukos ašis – laiptų tiesi linija, kylanti į 25 metrų kalvą ir orientuota vakarų kryptimi.

  2. Viršutinė terasa – mažųjų architektūros formų – betoninių blokų, tarsi pravėrusių žemės paviršių, kompozicija su 1137 žuvusiųjų partizanų pavardėmis ir slapyvardžiais, Kęstučio apygardos rinktinėmis ir 7 apygardos vadų duomenų tekstais.

  3. Vertikalus akcentas – 15 metrų aukščio lauko koplyčia su 19 metrų aukščio nerūdijančio plieno kryžiumi – simbolizuojantys amžiną veržimąsi, tikėjimą, bet kartu ir rimtį, pagarbą žuvusiems už Lietuvos laisvę.

Memorialo architektės Virginija Bakšienė ir Dominyka Usonienė, konstruktorius Paulius Kliukas, statybininkai - Saulius Matelis, Renatas Lekečinskas, Stasys Bružas ir Gediminas Bružas.

Nors Memorialą gaubė lengvas kelių laipsnių šaltukas, ore tvyrojo dulksna, o pamiškėje medžiai buvo pasipuošę balta šarma – į kalną nepertraukiama grandine kopė suvažiavę į iškilmingas apeigas žuvusiųjų partizanų giminės, Šv. Mišias aukosiantys Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius ir Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius