Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvių kalbos lenktynės su laiku*

Šiais metais Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) kvietimu ne sykį dalyvavau jų rengiamose konferencijose. Klausantis pranešimų kildavo įvairių minčių ir klausimų. Kalbėti gimtąja kalba yra prigimtinė teisė. O ar ji iš tikrųjų užtikrinama?
Mokykla
Mokykla / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vienos iš konferencijų tema buvo „Jaunimo kalbos kodas“. Pati sąvoka „jaunimo kalba“, man atrodo, neapibrėžta ir neapibrėžiama, net neaiškus tokio apibrėžimo tikslas. Gali būti įvairių profesijų ar socialinių grupių kalba, mūrininkų ar biurokratų kalba ir panašiai. Kiekviena tokia grupė turi nerašytas taisykles, stilių, būdingą konotaciją, vartoja savitus posakius. Tai kalbos būdas, kuris kitiems gal net nesuprantamas, sunkiai įskaitomas, kaip antai gydytojų įrašai ligos istorijoje, taigi reikalaujantis paaiškinimo. Tai nėra atskira kalba, o tik jos pritaikymas konkrečiam tikslui arba tiesiog puošyba. Galima sakyti, kad kalbėseną savaip koduoja gyvenimo būdas, veikla, nykstant vienoms profesijoms, atsirandant kitoms, kinta ir kalbos kodai. Tačiau profesinės ar socialinės grupės daugmaž apibrėžtos, o jaunimas yra visiškai kitokio pobūdžio kategorija. Neaišku, nuo kada iki kada kalbą galima laikyti „jaunimo“ kalba, juo labiau kad ir jaunimas nėra vienalypis, jį galima suskirstyti į daugybę grupių pagal veiklos pobūdį ar interesus. Sakyčiau, tai ne atskira kalbos rūšis, o tiesiog tam tikra atmaina, slengas.

Plačiau žvelgiant, jaunimą turėtume nuteikti, kad saugotų ir turtintų gimtąją kalbą. Naujadarai galėtų būti išradingai kuriami pagal lietuvių kalbos taisykles, bet ne keičiami svetimomis konstrukcijomis, laužančiomis kalbos sandarą. Kitų kalbų intarpai turėtų sudaryti mažą nuošimtį sakinyje, geriau kaip atskiras frazeologizmas ar terminas. Muzikalią klausą ypač nemaloniai rėžia, pavyzdžiui, iš anglų kalbos perimtas lietuvių ausiai nenatūralus ištiktukų, jaustukų vartojimas, akcentuacija, nebūdingas intonavimas. Atsispirti kitų kalbų įtakai visai nesunku, reikia tik atitinkamai nusiteikti. Jaunimas galėtų puikiai atsiliepti į laikmetį, kad pritaikytų naujus žodžius arba praplėstų senąsias jų reikšmes. Šis vyksmas nepaliaujamas, kūrybingas ir teikia atradimo džiaugsmą. Jau turime puikių pavyzdžių. Reikėtų tai tęsti. Koks tokiu atveju būtų jaunimo kalbos kodas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius