Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministrė apie VDA dėstytojų priekabiavimą: neaišku, kodėl problemos nebuvo spręstos anksčiau

„Šios į viešumą iškilusios istorijos aiškiai, skaudžiai atveria akademinių bendruomenių žaizdas. Nepagarba, išnaudojimas vienareikšmiškai netoleruotini dalykai“, – taip į Vilniaus dailės akademijoje (VDA) kilusią prisipažinimų dėl seksualinio priekabiavimo bangą reaguoja švietimo ir mokslo minisrė Jurgita Petrauskienė. „Akademinė bendruomenė sunkiai „serga“, jei joje negyvuoja pagarbos dvasia“, – priduria ji ir išreiškia nuostabą, kodėl problemos, jeigu buvo žinomos, nebuvo spręstos anksčiau.
Jurgita Petrauskienė
Jurgita Petrauskienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Studentas, ministrės teigimu, neturi bijoti pranešti apie problemą, kalbėtis apie tai su dėstytojais, vadovais ir neturi likti vienišas.

„Tai suaugę žmonės, atsakingi už savo sprendimus ir veiksmus. Dėstytojo galios pozicija negali būti demonstruojama ir naudojama“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pirmadienį komentuoja J.Petrauskienė.

Akademinė etika, ministrės tvirtinimu, yra plati sąvoka, „apimanti ne tik plagijavimo, bet ir sveiko akademinio klimato formavimą mokymo įstaigoje, bendruomenėje“. Pasklidusių kaltinimų dėl seksualinio priekabiavimo kontekste, J.Petrauskienė pabrėžia, kad aukštoji mokykla imasi sprendimų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus dailės akademija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus dailės akademija

„VDA pripažįsta, kad buvo pažeistos pamatinės etikos normos, grubiai nesilaikyta VDA Akademinės etikos kodekso nuostatų. Akademijos rektorius atsiprašė dėl tokio aukštojo mokslo diskreditavimo. Akademijos administracija pasiryžusi nesitaikstyti su akademinės etikos pažeidimais ir ketina bedradarbiauti su teisėsauga.

Lietuvos universitetų rektorių konferencija rengia etikos kodeksą, atsižvelgiant į Europos universitetų asociacijos rekomendacijas. Tai turėtų suvienodinti, harmonizuoti visuose universitetuose veikiančius etikos ir procedūrų kodeksus“, – tikina ministrė ir priduria, kad Švietimo ir mokslo ministerija taip pat rengia siūlymus akademinėms institucijoms.

„Visgi išlieka neaišku, kodėl problemos nebuvo spręstos anksčiau, jei viešumoje teigiama, kad jos buvo žinomos. Vyksta pokyčiai, jiems reikia drąsos. Tai brandumo ir atvirumo požymiai. Iš viršaus etika nesukuriama. Tik netoleruodami to, kas ją pažeidžia galime ją užtikrinti. Išdrįskim kalbėti ir išdrįskim atsakingai spręsti“, – pasisakymą užbaigia J.Petrauskienė.

Sulaukę kaltinimų seksualiniu priekabiavimu iš pareigų pasitraukė du VDA dėstytojai – Tapybos katedros vedėjas Jonas Gasiūnas ir psichologas, istorikas Arvydas Liepuonius. Analogiškų kaltinimų sulaukęs fotomenininkas Gintautas Trimakas pirmadienį pripažino pažeidęs akademinę etiką. Dėl tolimesnio jo darbo VDA vasario 12-ąją spręs aukštosios mokyklos Etikos komitetas. Anksčiau seksualiniu priekabiavimu apkaltintas režisierius Jonas Vaitkus pirmadienį pranešė planuojantis dėl galimo šmeižto kreiptis į teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius