Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 13 /12:21

Nederamu elgesiu su studentėmis apkaltintas Gintautas Trimakas traukiasi iš VDA

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas fotografas Gintautas Trimakas, kuriam buvo išsakyta kaltinimų dėl netinkamo elgesio su studentėmis, palieka Vilniaus dailės akademiją (VDA).
Gintautas Trimakas
Gintautas Trimakas / Gintaro Česonio nuotr.

Jis pirmadienį įteikė prašymą atleisti iš pareigų, BNS sakė akademijos rektorius Audrius Klimas.

„Prašymą gavau vakar, dar tariamės dėl tam tikro laiko, kurį jis turi pagal Darbo kodeksą, jis nori poros savaičių susitvarkyti reikalus, perduoti darbus“, – sakė A.Klimas.

Anot rektoriaus, nepaisant G.Trimako sprendimo trečiadienį Senatas vis tiek diskutuos apie jo elgesį, savo išvadas posėdyje pristatys Senato etikos komitetas. Pirmadienį šis komitetas konstatavo, kad bandydamas užmegzti neakademinius santykius su studentėmis, G.Trimakas pažeidė šios aukštosios mokyklos etikos normas. Savo išvadas komitetas padarė išnagrinėjęs dviejų studenčių skundus, kuriuose kalbama apie kelerių metų senumo įvykius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Audrius Klimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Audrius Klimas

G.Trimakas teigia, kad traukiasi, nes jo elgesys buvo įvertintas neigiamai.

„Yra lygiava, man nesvarbu, ar aš mažiau nusikaltęs, ar daugiau – kitaip ir negalėjo būti“, – BNS antradienį teigė G.Trimakas, paklaustas apie išėjimo iš VDA motyvus.

Jis sako dar neapsisprendęs, ar eis į prezidentūrą ketvirtadienį atsiimti Nacionalinės kultūros ir meno premijos.

Premija – labai svarbu, bet aš šio klausimo sau nekeliu.

„Premija – labai svarbu, bet aš šio klausimo sau nekeliu“, – teigė jis. Pati premija – 30 tūkst. 400 eurų – G.Trimakui jau yra išmokėta.

Nederamu elgesiu su studentėmis apkaltintas G.Trimakas pirmadienį žurnalistams teigė galėjęs būti ne taip suprastas, nes neturintis netinkamų intencijų studentų atžvilgiu. Jis teigė per šį skandalą supratęs, kad „negalima su visais būti draugiškam“. Kartu jis aiškino nepykstantis ant apie jį prabilusių merginų.

„Yra geras bruožas, kad laisvėjame, kad galima išties bet kokiomis formomis tą problemą iškelti. Ir kiek čia man bekainuotų, tas turėtų vis tiek teigiamai išsispręsti, nes, manau, ir skausmą nešioti tą, kažkokį nusivylimą autoritetais nešioti tiek metų ir nedrįsti pasakyti – tai galbūt šita forma ir yra viena iš tokių pagrindinių“, – dėstė menininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus dailės akademija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus dailės akademija

Pirmadienį VDA Senato etikos komitetas konstatavo, kad bandydamas užmegzti neakademinius santykius su studentėmis, G.Trimakas pažeidė šios aukštosios mokyklos etikos normas – buvo pažeistas VDA akademinės etikos kodekso 7.2 punktas „akademinės bendruomenės nario žeminimas, naudojantis savo viršenybe“ ir iš dalies pažeistas 8.1 kodekso punktas „dėstytojo siekimas užmegzti neakademinius santykius su studentu“.

„Dabar negalima lyginti, bet J.Gasiūno (Jonas Gasiūnas – kitas VDA dėstytojas, Tapybos katedros vedėjas, iš pareigų pasitraukęs po to, kai sulaukė kaltinimų seksualiniu priekabiavimu – 15min) skandalo šviesoje šitie punktai nėra tiek skandalingi, bet jie tikrai nepriimtini. Mes nematom komiteto kaip tokios jėgos, kad spręstume žmogaus likimą. Vis dėlto spręs Senatas ir rektorius. Arba bus griežtas papeikimas su įrašymu į bylą, arba bus atleistas“, – po posėdžio sakė Etikos komiteto pirmininkas ir Architektūros katedros vedėjas Marius Pranas Šaliamoras.

Savo išvadas komitetas padarė išnagrinėjęs dviejų studenčių skundus, kuriuose kalbama apie kelerių metų senumo įvykius.

G.Trimakas buvo trečiasis VDA dėstytojas, sulaukęs kaltinimų seksualiniu priekabiavimu ar nederamu elgesiu su studentais. Iš pareigų pasitraukęs VDA Tapybos katedros dėstytojas J.Gasiūnas savo kaltės nepripažino. Atleistas buvo ir psichologas, istorikas Arvydas Liepuonius. Išėjimo iš darbo pareiškimą parašė jis pats ir atsiprašė studentų už „perteklinį dėmesį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius